Τα μάτια στο διάστημα έχει στρέψει για τα καλά η Κίνα η οποία θέλει να αποκτήσει τώρα κυριαρχία στο δορυφορικό διαδίκτυο.

Η κρατική εταιρεία Shanghai Spacecom Satellite Technology εκτόξευσε 18 δορυφόρους από έναν πύραυλο φορέα σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The China Securities Journal, τον οποίο διαχειρίζεται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Σύμφωνα με την πηγή αυτή ο πύραυλος απογειώθηκε από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων και πυραύλων Taiyuan στην επαρχία Shanxi.

Διάστημα: Σε τροχιά γαλλο-κινεζικός δορυφόρος

Απώτερος σκοπός του Πεκίνου είναι πλέον να δημιουργήσει δίκτυο 15.000 τέτοιων δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, τους οποίους η εταιρεία τους έχει ονομάσει «Αστερισμός των Χιλιάδων Πανιών» (“Thousand Sails Constellation”).

Η Shanghai Spacecom Satellite Technology επισήμως υποστηρίζεται από την περιφερειακά κυβέρνηση της Σαγκάης, αλλά το Reuters ανέφερε επίσης πως η εταιρεία έχει επίσης συγκεντρώσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και κρατικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό το έργο Thousand Sails Constellation.

Ο πρώτος στόχος της Κίνας είναι να έχει αναπτύξει για το συγκεκριμένο έργο 648 δορυφόρους μέχρι το 2025 στην πρώτη φάση της δημιουργίας του αστερισμού ώστε να δημιουργήσει τελικά δίκτυο δορυφορικού διαδικτύου με παγκόσμια κάλυψη, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Οι μεγάλοι ανταγωνιστές

Η Κίνα φιλοδοξεί να αποκτήσει κυριαρχία στο δορυφορικό ίντερνετ ακολουθώντας τα χνάρια του Starlink του Ίλον Μασκ και του Project Kuiper του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Μεγάλος ανταγωνιστής είναι επίσης εκτός από το Starlink και το δίκτυο OneWeb το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή εταιρεία Eutelsat. Το Project Kuiper του Μπέζος είναι ακόμη υπό εξέλιξη.

Η κούρσα με τις ΗΠΑ

Η εκτόξευση του «αστερισμού» δορυφόρων της Κίνας για διαδίκτυο από το διάστημα υπογραμμίζει τις μεγάλες φιλοδοξίες της Κίνας στο χώρο και την προσπάθεια του Πεκίνου να εκτοπίσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο κλάδο. Όλα αυτά καθώς διευρύνεται συνεχώς η τεχνολογική μάχη μεταξύ των δύο εθνών.

Το 2020 η Κίνα ολοκλήρωσε το δίκτυο BeiDou, ένα σύνολο δορυφόρων που σχηματίζουν αυτόνομα παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης. Αυτό είχε από την αρχή σαν στόχο να συναγωνιστεί το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, γνωστό και ως GPS, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα με τις άλλες προσπάθειες το Πεκίνο έχει επίσης παρουσιάσει σχέδια να πραγματοποιήσει και αποστολή στον πλανήτη Άρη έως το 2033.

Το παράδειγμα του Μασκ

Τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης της Κίνας επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής στην προσπάθεια επικράτησης στο δορυφορικό ίντερνετ είναι η Starlink, η οποία διαχειρίζεται σήμερα περίπου 6.000 δορυφόρους. Ο Ίλον Μασκ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει συνολικά δίκτυο 42.000 συνολικά δορυφόρων.

Το Thousand Sails Constellation, γνωστό και ως έργο G60, είναι ένα από τα τρία μεγάλα δορυφορικά δίκτυα που σχεδιάζονται στη χώρα με το καθένα να αναμένεται να διαχειρίζεται 10.000 ή περισσότερους δορυφόρους.

Οι περισσότεροι αναμένεται να βρίσκονται σε παρόμοιες τροχιές με αυτές των δορυφόρων Starlink. Τα τρία δορυφορικά δίκτυα μαζί με δεκάδες φιλόδοξα διαστημικά έργα από διάφορες κινεζικές εταιρείες, έχουν λάβει μεγάλη ώθηση το τελευταίο διάστημα από την ίδια την κυβέρνηση στο Πεκίνο η οποία επιδιώκει να εντάξει στις κρατικές αυτές προσπάθειες και μέλη του ιδιωτικού τομέα με στόχο να επιτευχθούν οι επιστημονικοί και τεχνολογικοί στόχοι.

Η Κίνα ποντάρει ότι με την ανάπτυξη δικών της τέτοιων τεχνολογιών και υποδομών αιχμής θα μπορεί να κάνει όλους τους κλάδους της χώρας ανθεκτικούς σε πιθανές ξένες επιρροές ή πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή