Λιγα μολις 24ωρα μετα την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι το ταχέως εξαπλούμενο στέλεχος της «ευλογιάς των πιθήκων» (mpox) αποτελεί παγκόσμια απειλή, η Δανία έχει και πάλι μια πιθανή λύση, αναφερει το Bloomberg και υπογράμμιζει την ικανότητά της σκανδιναβικης χώρας να ξεπεράσει τις παραδοσιακές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Novo Nordisk: Πώς το Ozempic άλλαξε το σκανδιναβικό βασίλειο

Από τις θεραπείες για τον διαβήτη έως την κατάθλιψη, το σκανδιναβικό έθνος των 6 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει ξεπεράσει το ..βάρος του με την ικανότητά του στα φαρμακευτικά προϊόντα και το εμβόλιο mpox της Bavarian Nordic A/S είναι  ο μόνος εγκεκριμένος από ρυθμιστικές αρχες εμβολιασμός για τον θανατηφόρο ιό , που λειτουργεί ως το τελευταίο ορόσημο .\

Η Novo Nordisk

Αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν ξαφνική αίσθηση έχει δημιουργηθεί δεκαετίες και μεγάλο μέρος του προέρχεται από ένα φαινόμενο συμπλέγματος που δημιουργήθηκε από τη Novo Nordisk A/S. Ο κατασκευαστής της υπερπαραγωγικής θεραπείας του διαβήτη Ozempic και της ουσίας απώλειας βάρους Wegovy τροφοδότησε μια δεξαμενή ταλέντων για νέες αξιόλογες εταιρείες  στο δρόμο της για να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

«Πολλοί άνθρωποι θέλουν να επαναλάβουν αυτό που συμβαίνει εδώ, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο», δήλωσε ο Κρσίστιαν Γκρόνταλ , ένας Δανός επιχειρηματίας βιοτεχνολογίας που έχει ιδρύσει και πουλήσει στο παρελθόν δύο startups. «Χρειάζεσαι πολλά συστατικά για να αντιγράψεις την επιτυχία».

Οι ρίζες της ανάπτυξης πηγάζουν περισσότερο από 100 χρόνια, όταν ιδρύθηκαν οι πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες της Δανίας. Η Novo Nordisk ιδρύθηκε το 1923, ακολουθώντας τους κατασκευαστές χαπιών κατά της κατάθλιψης H Lundbeck A/S.

Η μακρά παράδοση στη συνέχεια τροφοδοτήθηκε από έναν συνδυασμό συνεργασίας του δημόσιου τομέα, ισχυρών πανεπιστημίων όπως το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας και εύκολης πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Η Bavarian Nordic, η Genmab A/S και η Zealand Pharma A/S — η οποία επίσης εργάζεται σε ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους — ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1990.

Μοντέλο ιδιοκτησίας

Οι δομές ιδιοκτησίας που δίνουν προτεραιότητα στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές έναντι των βραχυπρόθεσμων κερδών υποστηρίζουν περαιτέρω τη σταθερή ανάπτυξη. Τόσο η Novo όσο και η Lundbeck ελέγχονται από ιδρύματα, ένα μοντέλο που τους βοηθά να κρατηθούν στα χέρια της Δανίας.

Ωστόσο, η άνοδος της Novo έχει υπερτροφοδοτήσει ολόκληρο τον κλάδο τα τελευταία χρόνια. «Όταν μετακινείστε στη δανική βιοτεχνολογία, συναντάτε πάντα ανθρώπους που έχουν εργαστεί στη Novo», είπε ο Κρσίστιαν Γκρόνταλ. «Έχει μετατραπεί σε εφέ χιονόμπαλας».

Ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ινσουλίνης στον κόσμο, ο εγχώριος γίγαντας είναι εδώ και πολύ καιρό ένας σταθερός για τους Δανούς, αλλά έγινε παγκόσμιο φαινόμενο μετά την ανακάλυψη των πλεονεκτημάτων απώλειας βάρους μιας θεραπείας για τον διαβήτη που βασίζεται στη φυσική ορμόνη GLP-1 του σώματος.

Έκτοτε, η παραγωγή των Ozempic και Wegovy έχει γίνει τόσο σημαντική που η Novo συνέβαλε στο να αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της ανάπτυξης της δανικής οικονομίας το 2023. Ενισχυμένη από την επέκταση της εταιρείας, η κυβέρνηση σχεδόν διπλασίασε την εκτίμησή της για τη φετινή ανάπτυξη στο 2,7% — ξεπερνώντας τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες της Ένωσης.

«Novonomics»

Εργοστάσιο της Novo Nordisk’s στο Hillerød, της Δανίας

Οι οικονομολόγοι έχουν επινοήσει ακόμη και τον όρο «Novonomics» για να περιγράψουν πόσο επιρροή έχει γίνει η γνωστή δανέζικη φαρμακοβιομηχανια.

Αλλά η έκθεση της Δανίας στη φύση των φαρμακευτικών προϊόντων δεν είναι χωρίς κινδύνους. Η κεφαλαιοποίηση της Novo των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μεγαλύτερη από ολόκληρη τη δανική οικονομία και ενώ τα φάρμακά της έχουν κερδίσει τους πλούσιους και διάσημους, οι τάσεις μπορούν να αλλάξουν γρήγορα.

Η ευαισθησία της χώρας έγινε εμφανής όταν η πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν  είπε νωρίτερα αυτό το έτος ότι ήταν «τεράστια θαυμαστής» των θεραπειών της Novo. Ήταν μια σπάνια δημόσια εκδήλωση υποστήριξης και ήρθε καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική στις ΗΠΑ σχετικά με τις τιμές.

Παρά το αυξανόμενο βάρος των φαρμάκων, η κρίση mpox δείχνει πόσο βαθιά έχει γίνει η προσφορά της Δανίας. Ο εμβολιασμός της Βαυαρίας αναπτύχθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εφοδιάσουν με εμβόλια για την ευλογιά ως μέρος του αντιτρομοκρατικού τους προγράμματος.

Η Βαυαρία κέρδισε τη βρετανική Acambis Plc για το συμβόλαιο. Αν και δεν είχε ανακοινωθεί εκείνη την εποχή, η συμφωνία αποδείχθηκε αποφασιστική το 2018, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του mpox – μια παραλλαγή της ευλογιάς που προκαλεί επώδυνα εξανθήματα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Το εμβόλιο Jynneos της Βαυαρίας εγκρίθηκε για mpox στις ΗΠΑ το 2019 και στην Ευρώπη το 2022.

Ετοιμη δηλώνει η Bavarian Nordic

Πέρυσι, οι πωλήσεις της Jynneos σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε περίπου 5 δισεκατομμύρια κορώνες (740 εκατομμύρια δολάρια), αντιπροσωπεύοντας το 71% των ετήσιων εσόδων της Βαυαρίας. Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να αυξηθεί μετά την προειδοποίηση του ΠΟΥ.

Την Παρασκευή, η Bavarian δήλωσε ότι θέλει να επεκτείνει την επίσημη έγκριση του εμβολίου mpox για να συμπεριλάβει και τους εφήβους – πυροδοτώντας ένα ακόμη ράλι στις μετοχές, οι οποίες έχουν κερδίσει περισσότερο από το ήμισυ φέτος.

«Έχουμε απόθεμα και έχουμε τις δυνατότητες», δήλωσε στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Bavarian, Πολ Τσάπλιν, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία μπορεί να παράσχει 10 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2025. «Αυτό που μας λείπει είναι οι παραγγελίες».

Προσέλκυση επενδύσεων

Η πορεία τριών φαρμακευτικων εταιρειών της Δανίας: Zealand, Novo Nordisk και Bavarian Nordic

Εκτός από το άλμα της Bavarian , οι επενδυτές συρρέουν στον τομέα των φαρμάκων  της Δανίας. Η Novo έχει κερδίσει το ένα τρίτο μέχρι στιγμής φέτος και η Gubra A/S – μια μικρότερη εταιρεία που αναπτύσσει ένα φάρμακο για την παχυσαρκία – έχει δει την αξία της να αυξάνεται σχεδόν πενταπλάσια.

Η αξία της Zealand Pharma έχει υπερδιπλασιαστεί  και είναι εμβληματικό για το πώς ο κλάδος των φαρμάκων της Δανίας απολαμβάνει το φωτοστέφανο της Novo. Μια πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων υπερκαλύφθηκε σημαντικά σε μόλις τρεις ώρες, παρά το γεγονός ότι η Zealand ήταν σχετικά άγνωστη στη Δανία, πολύ λιγότερο στη Wall Street.

Αν και η θεραπεία αδυνατίσματος βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικά στάδια, το ενδιαφέρον ενισχύεται από το ιστορικό της χώρας και τις εικασίες ότι η Zealand θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον εξαγοράς από μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία.

Η χρηματιστηριακη αξία της Zealand Pharma εκτινάχθηκε στα 66 δισεκατομμύρια κορώνες από 10 δισεκατομμύρια κορώνες στις αρχές του 2023. Τα κέρδη της εξασφάλισαν μια θέση στον δείκτη αναφοράς OMX25 της Δανίας, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες και πέντε άλλες εταιρείες που σχετίζονται με την ιατρική.

Κρατική υποστήριξη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Zealand , Ανταμ Στίνσμπεργκ, πρώην υπάλληλος της Novo, συνέδεσε τη φαρμακευτική ιδιότητα της Δανίας με μια σταθερή ροή ταλέντων από πανεπιστήμια και διδακτορικά προγράμματα στο Novo και στο Lundbeck, καθώς και με την προθυμία της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμα έργα.

Σημείωσε ότι μια παράλληλη ανάπτυξη είναι επίσης εμφανής στην πράσινη ενέργεια, όπου η Δανία είναι επίσης παγκόσμιος ηγέτης.

«Στη Δανία, είμαστε πρόθυμοι να επενδύσουμε όχι μόνο σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή, αλλά και σε προβλήματα που γνωρίζουμε ότι θα έρθουν σε μεταγενέστερο στάδιο», δήλωσε ο Ανταμ Στίνσμπεργκ σε συνέντευξή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή