Μετά από χρόνια υποτονικής δραστηριότητας, το χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αρχίσει να βλέπει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Ενός τούνελ που άρχισε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και ακρωτηρίασε μεγάλο μέρος της κεφαλαιοποίησης της βρετανικής αγοράς.

Τα ισχυρά σημάδια για μια τέτοια ανάκαμψη εντοπίζοντας μάλιστα από το Bloomberg στο γεγονός ότι αρκετές μεγάλες εταιρείες εξετάζουν πιθανές εισαγωγές στην αγορά του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων των Anglo American Platinum, CK Infrastructure Holdings και της Shein.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος υποδηλώνει ότι η τύχη του χρηματιστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να βελτιώνεται μετά από πολλά χρόνια υποτονικής δραστηριότητας αναφέρει το Bloomberg, υπενθυμίζοντας επίσης την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης των Εργατικών να διοχετεύσει περισσότερα χρήματα από τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία σε τοπικές μετοχές.

Κάνναβη: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κάνναβης σχεδιάζουν IPO

Τι είναι στα σκαριά;

Η κινεζική Shein υπέβαλε τα έγγραφα της στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούνιο για μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά στο Λονδίνο.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι προοπτικές για μια τέτοια εισαγωγή στο χρηματιστήριο ήταν αβέβαιες και θα ήταν αμφιλεγόμενο δεδομένου των ανησυχιών σχετικά με την ηθική και τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Shein.

Η εταιρεία, η οποία θα μπορούσε να έχει αποτίμηση περίπου 50 δισ. λιρών (64 δισ. δολάρια), ιδρύθηκε στην Κίνα αλλά εδρεύει στη Σιγκαπούρη.

Ο γαλλικός όμιλος μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας Vivendi SE σχεδιάζει να εισαγάγει τις δραστηριότητές του στο Canal+ στο Λονδίνο. Επίσης, η Amplats είπε ότι αξιολογεί μια δευτερεύουσα εισαγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ακολουθήσει το spinoff της από την Anglo American.

Την ίδια ώρα, η CK Infrastructure του δισεκατομμυριούχου Victor Li εξετάζει το ενδεχόμενο μιας δεύτερης εισαγωγής σε ξένο χρηματιστήριο όπως το Λονδίνο, ενώ και τοπικές εταιρείες όπως η ασφαλιστική εταιρεία Canopius Group έχουν άρχισε να προετοιμάζονται για μια IPO στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2025.

Τι πήγε στραβά για το χρηματιστήριο του Λονδίνου;

Η φήμη του Λονδίνου ως προορισμός εισαγωγής στους δείκτες διεθνών εταιρειών έχει πληγεί καθώς αρκετές εταιρείες — συμπεριλαμβανομένων των CRH Plc και Flutter Entertainment— επέλεξαν τη Νέα Υόρκη. Ακόμη και ο μεγαλύτερος διαμεσολαβητής του Λονδίνου, η TP ICAP Group, στρέφεται προς τις ΗΠΑ καθώς θεωρεί μια δημόσια εγγραφή εκεί πιο προσοδοφόρα.

Ιδιαίτερα πικρό πλήγμα ήταν η αποτυχία του Λονδίνου να δελεάσει μια από τις πιο υποσχόμενες βρετανικές εταιρείες τεχνολογίας – τον σχεδιαστή τσιπ Arm Holdings με έδρα το Cambridge της Αγγλίας. Παρά τις πιέσεις από τους υπουργούς της κυβέρνησης και την προσφορά χαλάρωσης των κανόνων εισαγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ιαπωνική μητρική εταιρεία της Arm’s, SoftBank Group επέλεξε τη Νέα Υόρκη.

Πόσο άσχημη είναι η ύφεση του χρηματιστηρίου του Λονδίνου;

Η δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί δραματικά από την κορύφωση πριν από την οικονομική κρίση, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών στον δείκτη FTSE All-Share να υποχωρεί σε περίπου 3,6 δισ. στερλίνες (4,6 δισ. δολάρια) τον Ιούλιο από σχεδόν 14 δισ. στερλίνες τον ίδιο μήνα του 2007.

Οι επενδυτές τείνουν να πληρώνουν λιγότερα για μη ρευστοποιήσιμους τίτλους καθώς κινδυνεύουν με μεγαλύτερη απώλεια όταν θέλουν να πουλήσουν.

Ο δείκτης μετοχών MSCI UK διαπραγματευόταν με discount 42% σε σχέση με τον αμερικανικό ομόλογό του στις αρχές Αυγούστου, με βάση τους δείκτες μελλοντικής τιμής προς κέρδη. Σίγουρα, όμως, η πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας ήταν πανευρωπαϊκή και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου παραμένει το πιο ισχυρό στην Ευρώπη όσον αφορά το ποσό των χρημάτων που αλλάζει χέρια κάθε μέρα, υπενθυμίζει το Bloomberg.

Έχουν εγκαταλείψει άλλες εταιρείες το Λονδίνο;

Η μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτών της Νέας Υόρκης έχει ωθήσει ορισμένες εταιρείες να αναζητήσουν IPOs στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ταυτόχρονα, λιγότερες εταιρείες επιχειρούν IPO στο Λονδίνο.

Αν και αυτό αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη επιβράδυνση στην παγκόσμια αγορά IPO, οι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν επίσης από την κακή απόδοση ορισμένων IPOs υψηλού προφίλ το 2021, συμπεριλαμβανομένων των Deliveroo και Dr Martens.

Πού κατατάσσεται τώρα το χρηματιστήριο του Λονδίνου;

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών που είναι εισηγμένες στο Λονδίνο μειώθηκε από το υψηλό των 4,3 τρισ. δολαρίων το 2007 σε περίπου 3,2 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Την ίδια περίοδο, η αξία των αμερικανικών μετοχών σχεδόν τριπλασιάστηκε στα 57 τρισ. δολάρια.

Το Λονδίνο είναι μόνο το έκτο μεγαλύτερο παγκοσμίως τώρα, μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία και το Χονγκ Κονγκ και παρόμοιο σε μέγεθος με το Παρίσι, ήτοι μια κακή απόδοση για μια αγορά της οποίας η ιστορία εκτείνεται σε περισσότερα από 200 χρόνια.

Η πτώση ξεκίνησε πολύ πριν από το Brexit και την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς μια βαθύτερη κρίση παραγωγικότητας ώθησε τις οικονομικές επιδόσεις της Βρετανίας στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες χώρες της Ομάδας των Επτά (G7).

Τι άλλο φταίει;

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε κανόνες που αναγκάζουν τους διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων να είναι πιο ανοιχτοί σχετικά με τις επενδύσεις τους και τον τρόπο με τον οποίο σχεδίαζαν να εκπληρώσουν τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις.

Ένα αποτέλεσμα ήταν η μετατόπιση από πιο ριψοκίνδυνες μετοχές -η προτιμώμενη επένδυση του κλάδου των συντάξεων μέχρι εκείνο το σημείο- και σε ασφαλέστερα κρατικά ομόλογα.

Η τάση ενισχύθηκε την επόμενη δεκαετία καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι που κατείχαν τα λεγόμενα συνταξιοδοτικά προγράμματα καθορισμένων παροχών συνταξιοδοτήθηκαν. Οι διαχειριστές συντάξεων διπλασίασαν την έκθεσή τους στο δημόσιο χρέος σε βάρος των μετοχών, ώστε να μπορέσουν να αντιστοιχίσουν καλύτερα τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους προς αυτούς τους συνταξιούχους.

Επιπλέον, η μικρή κατανομή μετοχικού κεφαλαίου που διατήρησαν τα κεφάλαια τοποθετήθηκε όλο και περισσότερο σε μετοχές σε άλλες αγορές καθώς διαφοροποιούσαν τις συμμετοχές τους.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου κατείχαν μόλις το 1,6% των μετοχών που ήταν εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, από περίπου 32% το 1992, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Είναι το Brexit παράγοντας;

Λόγω του Brexit, ορισμένα ιδιωτικά φόρουμ συναλλαγών, γνωστά ως dark pools, και δευτερεύοντα χρηματιστήρια μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στο Άμστερνταμ από το Λονδίνο. Το Άμστερνταμ έχει γίνει επίσης πιο ανταγωνιστικό έναντι του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης μετά το Brexit.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές