Η εφαρμογή νέων κανόνων για την εκμετάλλευση των παραλιακών εκτάσεων προκαλεί αντιδράσεις στην Ιταλία.

Πλέον οι οι άδειες για τα παραλιακά κλαμπ θα είναι σε δημοπράτηση από τις αρχές του επόμενου έτους και αυτό ξεσηκώνει τους ιδιοκτήτες των επιχειρησεων beach club  που νοικιάζουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, τα  lidos όπως είναι γνωστές στα ιταλικά.

Ιταλία: Η «μάχη» για τις ελεύθερες παραλίες

Μέχρι τώρα, οι επιχειρήσεις αυτές περνούσαν διαδοχικά μέσα από τις οικογένειες, δημιουργώντας αυτό που πολλοί βλέπουν ως μονοπώλιο. Απο την άλλη οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι έχουν επενδύσει στις επιχειρήσεις τους ολα αυτα τα χρόνια και τώρα κινδυνεύουν απο τους νέους κανόνες.

Μερικές απο αυτες τις επιχειρήσεις , που νοικιάζουν ξαπλώστρες και ομπρέλες,  δεν είναι τίποτα περιοσσότερο απο αυτο ενώ άλλες είναι πολυτελή παραλιακά κλαμπ με εστιατόρια και μπαρ που εκτείνονται σε μεγάλες εκτάσεις παραλίας.

Μπορεί να κοστίζουν οπουδήποτε πάνω από 25 ευρώ για να νοικιάσει κανείς δύο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα για την ημέρα, με μερικά να φτάνουν τα 200 ευρώ σε πολυτελή θέρετρα όπως το Κάπρι, αναφέρει το euronews.

Πολλές παραλίες έχουν καταληφθεί από αυτούς τους  επιχειρηματιερς με αποτέλεσμα μονο μια μικρή περιοχή άμμου να έχει απομείνει ως «δωρεάν παραλία» ‘οπου δεν χρειάζεται να πληρώσει κανεις.

Περίπου το 50 τοις εκατό της αμμώδους ακτογραμμής της Ιταλίας έχει ανατεθεί σε παραλιακά κλαμπ, κάμπινγκ ή παρόμοιες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ιταλική περιβαλλοντική ένωση Legambiente. Το μπάνιο δεν επιτρέπεται σε ορισμένες περιοχές στην έκταση που απομένει, στο υπόλοιπο μισό.

Απεργία τον Αύγουστο

Οι ιδιοκτήτες των lidos λένε ότι εάν η ιταλική κυβέρνηση δεν ακούσει τις εκκλήσεις τους για αποζημίωση και για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις τους, θα συνεχίσουν να απεργούν όλο τον Αύγουστο με κάθε διαμαρτυρία να παίρνει σταδιακά μεγαλύτερη διάρκεια.

Ο Αύγουστος είναι ο πιο πολυσύχναστος μήνας για τον τουρισμό στην Ιταλία, με πολλούς Ιταλούς να παίρνουν όλο τον μήνα άδεια από τη δουλειά μαζί με εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες.

Οδηγία Bolkestein

Το 2006, εγκρίθηκαν νέοι κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, γνωστοί ως Οδηγία Bolkestein, που σήμαινε ότι οι παραχωρήσεις ιδιωτικών παραλιών της Ιταλίας θα έπρεπε να υποβληθούν σε δημόσιο διαγωνισμό από τον Ιανουάριο του 2025. Έτσι θα ανακατανεμηθούν μέσω μιας δίκαιης διαδικασίας υποβολής προσφορών σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι καταναλωτές .

Ιστορικά, έχουν ανανεωθεί αυτόματα και περνούν από τη μια γενιά μιας οικογένειας στην άλλη για δεκαετίες. Μερικές οικογένειες έχουν γίνει πλούσιες από τις επιχειρήσεις τους, κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ.

Αυτοί οι κανόνες έχουν αναβληθεί πολλές φορές από διάφορες ιταλικές κυβερνήσεις. Όταν εξελέγη το 2022, η Giorgia Meloni παρέτεινε τις παραχωρήσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση προσπάθησε να την παρατείνει εκ νέου μετά από αυτό, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψαν την πρότασή τους.

Εσοδα 32 δισ. ευρώ

Οι περίπου 30.000 κάτοχοι παραχώρησης της Ιταλίας πολεμούν αυτήν την οδηγία της ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Λένε ότι το σχέδιο απειλεί την επιβίωση των επιχειρήσεων τους και τα προς το ζην των 300.000 υπαλλήλων τους. Τώρα δύο από τις επιχειρηματικές ενώσεις του κλάδου απειλούν να κλείσουν συμβολικά τις ομπρέλες τους και να προχωρήσουν σε απεργία αυτόν τον Αύγουστο για να διαμαρτυρηθούν για την οδηγία.

Οι φορείς εκμετάλλευσης ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να παράσχει αποζημίωση για όσους χάνουν την παραχώρησή τους. Οι δήμοι που τα εκδίδουν ιστορικά εφαρμόζουν πολιτικές για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που πρόκειται να χάσουν τις μακροπρόθεσμες παραχωρήσεις τους.

Οι ιδιοκτήτες beach club, ωστόσο, θέλουν η πρωθυπουργος Τζόρτζια Μελόνι να υιοθετήσει μια εθνική πολιτική που θα τους εγγυάται τουλάχιστον δύο χρόνια από τον ετήσιο τζίρο τους ως αποζημίωση.

Τα ενοίκια για αυτούς τους χώρους παραλιών είναι χαμηλά που σημαίνει ότι το κράτος εισπράττει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα παραχωρήσεων που αποφέρουν εκτιμώμενα έσοδα 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτο καθιστά δύσκολο να δικαιολογήσει η κυβέρνηση κάθε είδους αποζημίωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή