Οι ξένοι φοιτητές – εδώ και πολλά χρόνια η… κότα με τα χρυσά αυγά για τα πανεπιστήμια και τα κολέγια στις προηγμένες οικονομίες – αντιμετωπίζουν ένα όλο και πιο αβέβαιο μέλλον, καθώς οι κυβερνήσεις αναζητούν εύκολους στόχους για να ελέγξουν την αυξανόμενη μετανάστευση, σημειώνει το Bloomberg.

Καναδάς: Περιορίζει τον αριθμό των ξένων φοιτητών λόγω αύξησης ενοικίων

Τους δείχνουν την πόρτα της εξόδου

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναν από τους μεγαλύτερους προορισμούς στον κόσμο για ξένους φοιτητές, το Εργατικό Κόμμα, ενώ βρίσκεται στην αντιπολίτευση, δεσμεύτηκε να διατηρήσει την απαγόρευση στους διεθνείς φοιτητές να φέρνουν εξαρτώμενα άτομα στη Βρετανία – τη μεγαλύτερη πηγή μετανάστευσης από το 2019.

Στην Ολλανδία, ένας ακροδεξιός συνασπισμός πρότεινε τον περιορισμό της πρόσβασης των ξένων φοιτητών στα ολλανδικά πανεπιστήμια.

Στον Καναδά, όπου ένας στους 40 ανθρώπους είναι ξένος φοιτητής, μια κυβερνητική καταστολή αναγκάζει τα κολέγια να κλείσουν προγράμματα. Και στην Αυστραλία, όπου η αναλογία αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη σε έναν στους 33, η κυβέρνηση έχει προτείνει ανώτατα όρια στις ξένες εγγραφές στα πανεπιστήμια και στοχεύει σε «αδέξιους παρόχους».

Ο αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός – τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις βίζες για το πρώτο τρίμηνο του 2024 έδειξαν ότι οι ξένοι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία μειώθηκαν μεταξύ 20% και 30% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εισηγμένη στο Σίδνεϊ εταιρεία υπηρεσιών τοποθέτησης φοιτητών και δοκιμών IDP Education Ltd., η οποία δραστηριοποιείται και στις τρεις αγορές.

«Ο πιο εύκολος στόχος»

«Οι φοιτητές είναι η ευκολότερη ομάδα για έλεγχο όσον αφορά τους αριθμούς, γι  είναι το Νο.1 στη λίστα  και τα πανεπιστήμια δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρές εκλογικές περιφέρειες, οπότε είναι πιθανώς επίσης ένας λογικός πολιτικός στόχος», δήλωσε ο Andrew Norton, καθηγητής στην Πρακτική της Πολιτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα.

Το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ τερμάτισε τον περασμένο μήνα 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχει κατασταλάξει στη μεταναστευτική πολιτική του μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τους επόμενους 14 μήνες.

Οι κυβερνήσεις πλαισιώνουν τις κινήσεις ως έναν τρόπο βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης και εξάλειψης της αναταραχής. Ωστόσο, οι επικριτές των μέτρων λένε ότι έχουν επίσης πολιτικά κίνητρα καθώς η συμπίεση του κόστους ζωής και οι ελλείψεις στέγασης από την πανδημία Covid προκαλούν αντιδράσεις κατά των αυξημένων ποσοστών μετανάστευσης.

Αγορά 200 δισ. δολαρίων

Η διεθνής εκπαίδευση είναι μια παγκόσμια επιχείρηση περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Holon IQ, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία τρεις από τους μεγαλύτερους παίκτες της. Η βιομηχανία θεωρείται εξαγωγή υπηρεσιών και παράγει οικονομικά οφέλη πέρα από τα δίδακτρα, καθώς οι φοιτητές πληρώνουν για έξοδα στέγασης και διαβίωσης και συχνά συνεχίζουν να εργάζονται και να πληρώνουν φόρους στις χώρες που σπούδασαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις