Οι Γερμανοί έχουν «παράδοση» στην ανησυχία τους για τα χρήματα… ήταν αυτοί που κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου της Δυτικής Γερμανίας φυλούσαν σε ένα καλά κρυμμένο καταφύγιο περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Φρανκφούρτη, εναλλακτικά γερμανικά μάρκα, σε περίπτωση που οι εχθροί πλημμύριζαν την αγορά με πλαστά τραπεζογραμμάτια σε μια προσπάθεια να πυροδοτήσουν τον υπερπληθωρισμό.

Τελικά, όπως υπογραμμίζει το Bllomberg, το εφεδρικό αυτό νόμισμα δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί και τελικά καταστράφηκε το 1988. Ωστόσο, η ανησυχία μεταξύ των Γερμανών για την ασφάλεια των χρημάτων τους παραμένει. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την απόφαση για το αν θα κυκλοφορήσει μια ψηφιακή έκδοση του ευρώ, περίπου οι μισοί άνθρωποι στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι θα το χρησιμοποιήσουν.

«Αποκαλυπτήρια» για το ψηφιακό ευρώ: Πώς θα διασφαλιστεί το «απόρρητο» στις πληρωμές

Η βασική τους ανησυχία είναι το απόρρητο, κάτι που αντανακλάται και στις απόψεις του προέδρου της Bundesbank,  Joachim Nagel, που το περιγράφει ως «ιερό».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναπτύσσει το ψηφιακό ευρώ και θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα το εφαρμόσει στα τέλη του 2025, έχει επίγνωση των φόβων γύρω από αυτό.

Για το απόρρητο και την ασφάλεια, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνικές όπως κρυπτογράφηση δεδομένων και κατακερματισμός για να αποτρέψει μια άμεση σύνδεση μεταξύ συναλλαγών και συγκεκριμένων χρηστών. Επιπλέον, θα κάνει το νόμισμα διαθέσιμο μέσω κάρτας —όχι μόνο σε κινητά τηλέφωνα— για χρήση εκτός σύνδεσης. Επίσης, θα προσπαθήσει να προσεγγίσει πολίτες με λιγότερες ψηφιακές γνώσεις και να προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, την ευκαιρία να το υιοθετήσουν.

Ο αγώνας της Λαγκάρντ να πείσει για το ψηφιακό ευρώ

«Οραματιζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ ως μια ψηφιακή μορφή μετρητών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές πληρωμές, συνυπάρχοντας με φυσικά μετρητά, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω», είχε γράφει τον περασμένο Οκτώβριο στο Χ (πρώην Twitter)  η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Και δεν είναι μόνο οι Γερμανοί – των οποίων οι πληρωμές με κάρτα αυξάνονται σταθερά – τους οποίους πρέπει να πείσει. Χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Μάλτα εξακολουθούν να προτιμούν τα μετρητά, ακόμη και όταν άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, το αποφεύγουν σχεδόν εξ ολοκλήρου υπέρ των ψηφιακών λύσεων.

Σημειώνεται επίσης, ότι οι νεότεροι σε ηλικία Γερμανοί δεν είναι τόσο ανήσυχοι αναφορικά με την ιδιωτικότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των άνω των 65 ετών θα αρνούνταν να παράσχουν προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο —ακόμα και για να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών— σε σύγκριση με μόλις 10% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Ο Nagel, ο επικεφαλής της Bundesbank, είναι αισιόδοξος ότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι συμπατριώτες του μπορούν ακόμα να πειστούν για τα πλεονεκτήματα ενός ψηφιακού ευρώ.

«Κερδίζω την παλαιότερη γενιά λέγοντάς τους ότι τα μετρητά δεν θα εξαφανιστούν», είπε τον Ιούλιο στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. «Αν και δεν μπορώ να πείσω την 92χρονη μητέρα μου, η παλαιότερη γενιά – στην οποία θα γίνω σύντομα μέρος όταν είμαι πάνω από 60 – έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν αυτές τις μέρες τι συμβαίνει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή