Εκατομμύρια παροπλισμένα πηγάδια διάσπαρτα σε όλη τη χώρα έχει αφήσει πίσω της μια μεγάλη περίοδος 150 χρόνων παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα πηγάδια , αν και δεν έχουν πλέον πολλά να προσφέρουν, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά παραγωγικά. Μόνον που αυτό που παράγουν είναι ένα πραγματικό «κουτί Πανδώρας» τοξινών που απειλεί την τοπική ανθρώπινη και περιβαλλοντική ευημερία.

Ότρι Στίβενς: Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο μεγιστάνας του πετρελαίου

«Αυτοί οι κληρονομικοί χώροι ρύπανσης αποτελούν περιβαλλοντικούς κινδύνους», δηλώνει ένας ιστότοπος του υπουργείου Εσωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι αφιερωμένος στα «ορφανά» πηγάδια.

«Αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, μολύνοντας τα υπόγεια ύδατα, εκπέμποντας επιβλαβή αέρια όπως το μεθάνιο, ρυπαίνουν το τοπίο με σκουριασμένο και επικίνδυνο εξοπλισμό, δημιουργώντας κινδύνους πλημμύρας και καταβόθρων και βλάπτοντας την άγρια ​​ζωή».

Κόστος 280 δισ. δολαρίων

Πολλά από αυτά τα πηγάδια – γνωστά ως «ορφανά πηγάδια» δεν έχουν πλέον επίσημο ιδιοκτήτη και, ως εκ τούτου, ο σωστός παροπλισμός τους έχει γίνει ευθύνη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ενώ η χώρα έχει προχωρήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του εκτεταμένου και αυξανόμενου προβλήματος των ορφανών πηγαδιών, κυρίως μέσω του πρόσφατου Δικομματικού Νόμου για τις Υποδομές της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος προβλέπει 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για αυτόν τον σκοπό, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την επίλυση του ζήτημα.

Ενώ ιδιωτικά και δημόσια συμφέροντα έχουν καταβάλει προσπάθειες με την πάροδο του χρόνου για να βουλώσουν και να σφραγίσουν σωστά τα παλιά πηγάδια ώστε να μην διαρρέουν επιβλαβή αέρια και χημικά, περίπου 2,6 εκατομμύρια χερσαία πηγάδια παραμένουν αποσφραγισμένα σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 από την περιβαλλοντική παρακολούθηση Carbon Tracker. Και αυτά είναι μόνο αυτά που γνωρίζουμε.

Η έκθεση εκτιμά ότι υπάρχουν άλλα 1,2 εκατομμύρια πηγάδια χωρίς έγγραφα σε εθνικό επίπεδο. Προβλέπεται ότι η απόφραξη μόνο των 2,6 εκατομμυρίων πηγαδιών για τα οποία γνωρίζουμε θα κοστίσει 280 δισεκατομμύρια δολάρια – που σημαίνει ότι τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια που διατίθενται από τον Δικομματικό Νόμο για τις Υποδομές μετά βίας θα κάνουν ένα …βαθούλωμα, κοινως «μια τρυπα στο νερό».

Πηγάδια «ζόμπι»

Επιπλέον, πολλά από τα πηγάδια που έχουν βουλώσει ανοίγουν τώρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters στο Δυτικό Τέξας, «τα τελευταία δύο χρόνια, όλο και περισσότερα εγκαταλελειμμένα πηγάδια άρχισαν να χύνονται ή ακόμη και να αναβλύζουν σαν θερμοπίδακες, να σχηματίζουν λίμνες με αλάτι και χημικά ή να προκαλούν καταβόθρες». Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο.

Το πρώτο από τα οποία είναι ότι η Επιτροπή Σιδηροδρόμων (RRC), η οποία για κάποιο λόγο είναι ο ρυθμιστικός φορέας που επιβλέπει τις εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Τέξας, έχει κάνει κακή δουλειά στη διαδικασία σφράγισης. Σε περίπτωση απουσίας διαλυτικού κατόχου για εγκαταλελειμμένο πηγάδι πετρελαίου και φυσικού αερίου, το RRC είναι νομικά υπεύθυνο για τη σωστή σφράγισή του.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα φαίνεται να προέρχεται από την αυξημένη υπόγεια πίεση από την έκρηξη του σχιστόλιθου της περιοχής. Όταν χρησιμοποιείται υδραυλική ρωγμή για την εξαγωγή πετρελαίου και αερίου, τεράστιες ποσότητες νερού αναβλύζουν από το πηγάδι μαζί με αυτό.

Αυτά τα αλμυρά «λύματα» περιέχουν επικίνδυνα στοιχεία όπως το ράδιο και το βόριο, και αντλούνται σε μεγάλο βαθμό πίσω στο έδαφος. Αλλά αν αντληθεί πολύ βαθιά, κινδυνεύει να προκαλέσει σεισμούς. Και αν αντλείται πολύ ρηχά, η υπόγεια πίεση αυξάνεται και τα κακώς σφραγισμένα φρεάτια αρχίζουν να φυσούν.

Μεγάλο το πρόβλημα στο Τέξας

Αυτό έχει γίνει μείζον ζήτημα στο Τέξας, όπου βρίσκεται η λεκάνη Permian, η καρδιά της επανάστασης του σχιστόλιθου και το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της χώρας. Δισεκατομμύρια γαλόνια λυμάτων έχουν εγχυθεί σε υπόγειες δεξαμενές εκεί και πιθανότατα συμβάλλουν στο πρόβλημα των προηγουμένως βουλωμένων «πηγαδιών ζόμπι» που βρυχώνται ξανά…

Ενώ η RRC έχει αντικρουσει τις αναφορές ότι το πρόβλημα των «πηγαδιών ζόμπι» είναι ευρέως διαδεδομένο και εάν η σύνδεσή τους με τις εγχύσεις λυμάτων είναι εμπειρικά θεμελιωμένη, τα επιστημονικά στοιχεία για τη σύνδεση δημιουργούνται – και το ίδιο συμβαίνει και με δημόσιο και ιδιωτικό έλεγχο.

Πράγματι, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ είπε ότι θα διερευνήσει εάν υπάρχει ανάγκη ανάκλησης της αδειοδοτούσας αρχής του RRC για φρεάτια διάθεσης για τέτοια λύματα ως απάντηση σε ομοσπονδιακή καταγγελία που υποβλήθηκε από την ομάδα επιτήρησης του Τέξας, Commission Shift.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια