Να αφήσει πίσω του τη πρόσφατη «Μαύρη Δευτέρα» των αγορών στις 5 Αυγούστου προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει καταφέρει ήδη να καλύψει ένα έδαφος σχεδόν 100 μονάδων, με τους αγοραστές αν και επιφυλακτικούς να δηλώνουν «παρών».

Η ψυχολογία και η διασύνδεση των αγορών συνεχίζουν βεβαίως να έχουν τον πρώτο λόγο, με τα θεμελιώδη να βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο, καθώς το καλοκαίρι σταδιακά μετρά αντίστροφα για να ολοκληρωθεί.

Αγορές: Εκτός MSCI Standard Greece η Motor Oil – Μεταφέρεται στον Small Cap

Ουδείς ξεχνά άλλωστε τις αναταράξεις των ευρωεκλογών, αλλά και τις μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων που προκλήθηκαν στις αρχές Αυγούστου, όταν τα σενάρια της γεωστρατηγικής κρίσης στη Μ. Ανατολή και ο κίνδυνος μιας ύφεσης στις ΗΠΑ που είχαν αποτυπωθεί στις αγορές ανατράπηκαν από μικρά και μεγάλα γεγονότα.

Σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον όμως, το ΧΑ κρατά μεγάλο μέρος των κερδών του έτους, με ελάχιστες κινήσεις του να εγκλωβίζουν κεφάλαια που προφανώς στην πλειονότητά τους έχουν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Άλλωστε, προμηνύεται και ένα Φθινόπωρο που ενδεχομένως να έχουμε εξελίξεις σε κρίσιμα μέτωπα, τα οποία και θα καθορίσου την τάση έως το τέλος της χρονιάς.

Το rebalancing του MSCI

Ίσως ένας καταλύτης που θα εκδηλωθεί συντομότερα από τους υπολοίπους είναι το rebalancing της 30ης Αυγούστου λόγω των αλλαγών στους δείκτες του MSCI. Το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει σαφώς η μετοχή της Motor Oil, καθώς μεταφέρεται στον small cap, από τον standard Greece του οίκου.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της 2ας Σεπτεμβρίου, εντούτοις μέχρι τότε θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις στις θέσεις, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα επωφεληθούν οι υπόλοιπες εννέα του σχετικού δείκτη.

Η ετυμηγορία της Moody’s

Στις 13 Σεπτεμβρίου η αγορά θα περιμένει και την ετυμηγορία της Moody’s για την ελληνική οικονομία, καθώς είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, καθώς το στέλεχος του οίκου, Colin Ellis, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Economist, άνοιξε ένα παράθυρο για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s, αποφεύγοντας ωστόσο να προαναγγείλει ή να δεσμευτεί για το τι θα πράξει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο.

Η Moody’s είναι ο μόνος από τους μεγάλους οίκους που δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν την αναβάθμιση ήσσονος σημασίας, καθώς η επενδυτική κοινότητα αντιμετωπίζει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σαν να έχουν ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα.

Αμερικανικές εκλογές

Οι αγορές αποστρέφονται την αβεβαιότητα. Και στο μέτωπο των αμερικανικών εκλογών στις 6 Νοεμβρίου 2024 υπάρχει μεγάλη.

Η αποχώρηση του νυν προέδρου Joe Biden από την κούρσα διεκδίκησης δεύτερης θητείας στον Λευκό Οίκο ήταν μάλιστα η θρυαλλίδα για την κατακόρυφη αύξηση της αβεβαιότητας, καθώς η υποψηφιότητα της Kamala Harris θέτει εν αμφιβόλω τη μέχρι πρότινος εξαιρετικά πιθανή την επανεκλογή του Donald Trump.

Οι αγορές αναθεωρούν αποφάσεις μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στην κούρσα για την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δημοσκοπικά περιθώρια είναι στενά και σε κάθε περίπτωση επισφαλή για την διατύπωση κάποιας εκτίμησης. Και αυτό οι αγορές το αποτυπώνουν, αναιρώντας μέρος των θέσεων που πήραν στις αρχές του καλοκαιριού όταν και φαινόταν πιο πιθανή η επάνοδος του Trump.

Τα παραπάνω «ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο» και κατ’ επέκτασιν το δημοσιονομικό ρίσκο στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διάθεση ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών σε μετοχές και ομόλογα και κατ’ επέκταση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εθνική Τράπεζα

Με βάση τα παραπάνω, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατέχει το 18,39% της Εθνικής Τράπεζας, θα αναζητήσει και το σωστό timing για τη διάθεση του ποσοστού του, με τον συνδυασμό του placement για ένα ποσοστό και της επαναγοράς του υπολοίπου από την ίδια την τράπεζα.

Κάποια ένδειξη βέβαια για τον συνδυασμό θα υπάρξει όταν η Εθνική τράπεζα θα ζητήσει τις σχετικές εγκρίσεις από τον SSM για να επαναγοράσει μέρος του ποσοστού, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι πέριξ του 5%.

Άλλωστε, η Εθνική διαθέτει κεφάλαιο ασφαλείας, ενώ αναμένεται να υπάρξει καλύτερη εικόνα όταν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2024, ενδεχομένως τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.

Attica Bank

Στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, αναφορικά με τις αποφάσεις για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά περίπου 730 εκατ. ευρώ στην οποία θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ, ο e-ΕΦΚΑ, η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές.

Ο νέος τραπεζικός πόλος θα ανήκει κατά πλειοψηφία στους ιδιώτες με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας για το ΤΧΣ. Τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Εκτιμάται ότι το μερίδιο της Thrivest και των άλλων ιδιωτών επενδυτών θα ανέλθει έως 58,5%, του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35 – 37% και του Δημοσίου συνολικά (ΤΧΣ + e-ΕΦΚΑ) από 38,5-40%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές