Τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και κατ’ επέκταση οι μετοχές τους, αναδεικνύει η Barclays, η οποία αναφέρεται στο αυξανόμενο κόστος αποσβέσεων λόγω των τεράστιων επενδύσεών τους σε τσιπ.

Η Barclays προειδοποιεί ότι αυτά τα κόστη θα επηρεάσουν σημαντικά τις εκτιμήσεις κερδών για τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, ενώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών των μετοχών της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εταιρείες που παίρνουν ώθηση από την άνθηση του εμπορίου τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται σε αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να αποδείξουν ότι οι τεράστιες επενδύσεις τους σε τσιπ GPU αποδίδουν.

Αλλά υπάρχει ένα θέμα που συζητήθηκε ελάχιστα και θα κάνει αυτή την προσπάθεια ακόμα πιο δύσκολη.

Τι αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays

Οι αποσβέσεις που σχετίζονται με τεράστιες επενδύσεις σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης είναι το «όχι και τόσο κρυφό» κόστος της τεχνητής νοημοσύνης που ελάχιστοι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη στην ανάλυση αποτίμησης αυτών των εταιρειών, ανέφεραν οι αναλυτές της Barclays.

Η απόσβεση είναι μια λογιστική μέθοδος που επιτρέπει στις εταιρείες να κατανείμουν το κόστος μιας κεφαλαιουχικής επένδυσης κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής της.

Πρόβλεψη της IDC: Άνοδος 70% της αγοράς των GenAI smartphone έως το 2028

Αυτό σημαίνει ότι όταν μια εταιρεία τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης αγοράζει τσιπ GPU αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν το καταγράφει αμέσως ως έξοδο, αλλά ως κεφαλαιουχική δαπάνη.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα κέρδη εκ των προτέρων, καθώς οι κεφαλαιακές δαπάνες δεν επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση κερδών και ζημιών μιας εταιρείας, αλλά καταγράφονται ως έξοδο απόσβεσης κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του περιουσιακού στοιχείου.

Το πρόβλημα που κρύβεται είναι ότι η ωφέλιμη διάρκεια ζωής των τσιπ GPU AI μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από ό,τι περιμένουν πολλοί, ειδικά καθώς τα τσιπ AI περνούν από έναν συνεχώς επιταχυνόμενο κύκλο καινοτομίας, οδηγώντας σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα έξοδα απόσβεσης που τελικά μειώνουν τα κέρδη.

Μάλιστα, το κόστος απόσβεσης που σχετίζεται με τα τσιπ GPU θα είναι τόσο μεγάλο που η Barclays μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των εταιρειών cloud Alphabet, Amazon και Meta Platforms έως και 10% για το επόμενο έτος.

«Η απόσβεση των υπολογιστικών περιουσιακών στοιχείων της τεχνητής νοημοσύνης είναι η μεγαλύτερη δαπάνη για αυτές τις κορυφαίες εταιρείες», δήλωσε ο αναλυτής Διαδικτύου της Barclays, Ρος Σάντλερ.

Η αγορά υποτιμά τους κινδύνους

Με τις εταιρείες τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ξοδεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ακριβά τσιπ GPU όπως η Nvidia, τα τεράστια κόστη απόσβεσης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, ειδικά καθώς η Nvidia θα μετατοπιστεί σε έναν ρυθμό κυκλοφορίας ενός νέου προϊόντος ετησίως.

«Επειδή η Nvidia έχει αυτόν τον πολύ επιθετικό κύκλο σχεδίασης περίπου ενός έτους μεταξύ των μεγάλων εκδόσεων, όλα αυτά τα προϊόντα έχουν διαφορετικά προφίλ, λειτουργικότητα και δύναμη», δήλωσε στο Business Insider ο διευθύνων σύμβουλος της Baird και αναλυτής τεχνολογίας, Τεντ Μόρτονσον.

«Είναι ένας αντίθετος άνεμος», είπε ο Μόρτονσον, προσθέτοντας ότι είναι αρκετά μεγάλος ώστε να επηρεάσει τις αποτιμήσεις και να στείλει τις μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης χαμηλότερα το επόμενο έτος.

Η Barclays από την πλευρά της εκτιμά ότι η συναίνεση της Wall Street υποτιμά πόσο μεγάλο θα είναι το κόστος απόσβεσης τα επόμενα δύο χρόνια. Για παράδειγμα, η τράπεζα αναμένει ότι η Alphabet θα καταγράψει κόστος απόσβεσης 28 δισ. δολαρίων το 2026, το οποίο είναι 24% περισσότερο από τις τρέχουσες συναινετικές εκτιμήσεις για 22,6 δισ. δολάρια.

Η Wall Street

Για τις Meta Platforms, η αναντιστοιχία μεταξύ της εκτίμησης υποτίμησης της Barclays και της Wall Street είναι ακόμη πιο ασαφής, στα 30,8 δισ. δολάρια έναντι 21,0 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα, αντιπροσωπεύοντας το πιθανό κόστος να είναι 47% υψηλότερο από το αναμενόμενο το 2026.

Μια λογιστική μέθοδος που χρησιμοποιούν οι CFO είναι η παράταση της ωφέλιμης ζωής των περιουσιακών στοιχείων των διακομιστών τους από πέντε χρόνια σε έξι χρόνια ή περισσότερα, καθώς αυτό θα κατανείμει το κόστος σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα μείωνε τα κέρδη. Αλλά ακόμα κι αυτό έχει τα όριά του λόγω του πόσο γρήγορα η Nvidia κυκλοφορεί νέα τσιπ GPU.

«Δεν βλέπουμε κανένα ανώτατο όριο που να επεκτείνει τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής των διακομιστών μετά από αυτό το 6ετές πρόγραμμα, καθώς οι χρόνοι κύκλου των GPU αυξάνονται ραγδαία. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι τα ανώτατα όρια είναι πιθανό να πρέπει να απορροφήσουν το υψηλότερο κόστος των εξόδων απόσβεσης στο μέλλον , σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια που συνέβαιναν αλλαγές στη διάρκεια ζωής», εξήγησε η Barclays.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη