Οι κορυφαίοι οίκοι δημοπρασιών του κόσμου βάζουν πλέον στο στόχαστρο υπερπλούσιους, προκειμένου να αντισταθμίσουν την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους στην Ασία, καθώς ανοίγουν νέα κεντρικά γραφεία και εκθεσιακούς χώρους στο Χονγκ Κονγκ, αποκαλύπτοντας παράλληλα ένα ενισχυμένο πρόγραμμα πωλήσεων.

Όπως γράφουν οι Financial Times, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s, ηλικίας 250 ετών, θα μεταφέρει την περιφερειακή του έδρα σε μια τοποθεσία 50.000 τετραγωνικών ποδιών στον νέο ουρανοξύστη Henderson του Χονγκ Κονγκ τον Σεπτέμβριο. Κι ελπίζει να αυξήσει τον όγκο των αντικειμένων που πωλούνται στην Ασία φιλοξενώντας εκεί ένα πρόγραμμα δημοπρασιών όλο το χρόνο.

Ο Sotheby’s αποκάλυψε έναν νέο χώρο λιανικής στην καρδιά της επιχειρηματικής περιοχής του Χονγκ Κονγκ τον Ιούλιο και μετακόμισε σε νέα γραφεία στην πόλη. Ο Bonhams, ένας άλλος από τους κορυφαίους οίκους δημοπρασιών στον κόσμο, θα ανοίξει τα νέα του κεντρικά γραφεία στο Χονγκ Κονγκ τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Phillips απέκτησε νέο χώρο εκεί πέρυσι.

Πτώση των πωλήσεων

Οι πωλήσεις έργων τέχνης στο Χονγκ Κονγκ, που αναφέρονται στις πιο σημαντικές δημοπρασίες, μειώθηκαν κατά 40% σε αξία τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα ArtTactic.

Η οικονομία της Κίνας σημείωσε ανάπτυξη 4,7% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάτω από τις εκτιμήσεις, και παλεύει με επίμονα αδύναμη κατανάλωση, με ορισμένους αναλυτές να προειδοποιούν ότι αυτό θα επηρεάσει τη βιομηχανία τέχνης και πολυτελείας.

Ο Francis Belin, πρόεδρος του Christie’s για την Ασία, διαφωνεί. «[Συνολικά] οι αριθμοί πολυτελείας δεν είναι μεγάλοι στην Κίνα. . . αλλά οι συγκεντρωτικοί μας αριθμοί, δεν νομίζω ότι αντικατοπτρίζουν τη μακροεντολή», είπε, προσθέτοντας ότι οι πελάτες στην περιοχή —το 80% των οποίων προέρχονται από την ηπειρωτική Κίνα, την Ταϊβάν ή το Χονγκ Κονγκ— συγκεντρώθηκαν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, προστατεύοντάς τους σε μεγάλο βαθμό από κάθε οικονομική επιβράδυνση.

«Για να αγοράσεις τα αντικείμενα που πουλάμε, δεν χρειάζεται απλώς να έχεις χρήματα, πρέπει να έχεις πολλά χρήματα. . . είναι μια πολύ μικρή δεξαμενή» υπογράμμισε.

Οι Ασιάτες αντιπροσώπευαν το 41% των αγοραστών στις πωλήσεις πολυτελείας της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο.

Σπάνια αντικείμενα

Τα πιο σπάνια αντικείμενα που πωλήθηκαν από τον οίκο δημοπρασιών ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν «αποσυσχέτιση» από τα αρνητικά μακροοικονομικά γεγονότα, υποστήριξε.

«Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα, η κατανάλωση είναι αδύναμη. . . [Αλλά] είναι ένα σπάνιο αντικείμενο είναι ένας τρόπος για να κρατήσετε τα χρήματά σας σε αντίθεση με ακίνητα ή ομόλογα ή μετοχές».

Ωστόσο, η συνεισφορά των Ασιατών αγοραστών στις συνολικές πωλήσεις δημοπρασίας του Christie μειώθηκε από 39% στα μέσα του 2021, σε 21% τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, ο Belin είπε ότι μόνο το ήμισυ περίπου των δαπανών των Ασιατών πελατών στον οίκο Christie’s πραγματοποιούνταν συνήθως στο Χονγκ Κονγκ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ανεκμετάλλευτη ζήτηση για να φέρει περισσότερες πωλήσεις στην πόλη.

«Βλέπουμε συνεχώς Ασιάτες συλλέκτες να είναι πιο δραστήριοι στο εξωτερικό. . . από ό,τι θα μπορούσαν να είναι πραγματικά στο Χονγκ Κονγκ», είπε.

Ο Sotheby’s, ο οποίος έχει επίσης δυσκολευτεί με την επιβράδυνση των παγκόσμιων πωλήσεων δημοπρασιών και τις περικοπές θέσεων εργασίας τους τελευταίους μήνες, ξεκίνησε μια εισβολή στο λιανικό εμπόριο της Ασίας τον περασμένο μήνα. Η διώροφη « μεζόν » που άνοιξε σε ένα εμπορικό κέντρο στην κεντρική συνοικία του Χονγκ Κονγκ θα πουλά σπάνια βιβλία, πίνακες και γλυπτά που κυμαίνονται από 5.000 HK $ (US $ 640) έως HK $ 50 εκατομμύρια.

Ωστόσο, η Meg Maggio, σύμβουλος τέχνης με έδρα το Χονγκ Κονγκ και παγκόσμια διευθύνουσα σύμβουλος της Pearl Lam Galleries, είπε ότι ενώ είδε υποβόσκουσα δυναμική στους τομείς των τεχνών και της πολυτέλειας, η επέκταση ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για την αγορά δεδομένης της αυξανόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. και του σκληρού ανταγωνισμού. «Η πρόκληση είναι: θα υπάρξουν πάρα πολλές δημοπρασίες και πάρα πολλές δραστηριότητες οίκων δημοπρασιών στο Χονγκ Κονγκ;  Μπορεί αυτό να να προκαλέσει κορεσμό στην αγορά;» διερωτήθη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus