Το σημαντικότερο προϊόν του 20ού αιώνα, όπως έδειξε ο Daniel Yergin στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο του The Prize, ήταν το πετρέλαιο. Από τα πρώτα χρόνια του αιώνα, έγραψε, «το πετρέλαιο σήμαινε κυριαρχία». Εκείνοι που το είχαν ή μπορούσαν να το αποκτήσουν κυβερνούσαν τον κόσμο. Είναι πλέον ολοένα και πιο σαφές ότι το έπαθλο 21ου αιώνα είναι ο ημιαγωγός. Όπως ακριβώς το πετρέλαιο επηρέασε σημαντικά γεγονότα του 20ού αιώνα, οι ημιαγωγοί παίζουν τον ίδιο ρόλο, σύμφωνα με το Fortune.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κήρυξε τη νέα αυτή εποχή τον Οκτώβριο του 2022, λίγες ημέρες αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε ιστορικά εκτεταμένους ελέγχους στις εξαγωγές τσιπ και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ προς την Κίνα. «Ο μεταψυχροπολεμικός κόσμος έφτασε στο τέλος του», δήλωσε. «και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας έντονος ανταγωνισμός για τη διαμόρφωση του τι θα ακολουθήσει. Και στην καρδιά αυτού του ανταγωνισμού βρίσκεται η τεχνολογία».
Ο πανικός της 5ης Αυγούστου
Για να γίνει αντιληπτή η πρωτοκαθεδρία των τσιπ στον ευρύτερο κόσμο της τεχνολογίας, αρκεί κανείς να σκεφτεί τον πανικό στα χρηματιστήρια στις 5 Αυγούστου. Οι επενδυτές έφυγαν από τις μετοχές τεχνολογίας και παρέσυραν μαζί τους και τους γενικούς δείκτες – αλλά κοιτάξτε πιο προσεκτικά.
Ενώ οι λαμπερές μετοχές των “Magnificent Seven” (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, Tesla) έχασαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της αγοράς εκείνη την ημέρα, ένα διαφορετικό σύνολο μετοχών τεχνολογίας ακολουθούσε το δικό του δρόμο. Εν πολλοίς απαρατήρητες, τα περισσότερα από τα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας κατασκευής τσιπ (όχι εταιρείες όπως η Nvidia που σχεδιάζουν τσιπ αλλά δεν τα κατασκευάζουν) αψήφησαν τον πανικό και σημείωσαν άνοδο.
Κίνα: Γιατί αυξάνει την παραγωγή τσιπ παλαιού τύπου
Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, η Micron Technology, η ASML (ο μοναδικός κατασκευαστής μηχανημάτων στον κόσμο που απαιτούνται για την κατασκευή πρωτοποριακών τσιπ), η Applied Materials και η Broadcom ολοκλήρωσαν την ημέρα υψηλότερα- η Intel παρέμεινε αμετάβλητη- η Texas Instruments σημείωσε μικρή πτώση. Οι νοτιοκορεατικές Samsung και SK Hynix, που βρέθηκαν σε μια πτώση της κορεατικής αγοράς πολύ βαθύτερη από οτιδήποτε άλλο στις ΗΠΑ εκείνη την ημέρα, σημείωσαν πτώση.
Η τεράστια ευκαιρία
Οι επενδυτές που θαμπώθηκαν από τις Mag7 θα μπορούσαν να χάσουν μια τεράστια ευκαιρία. Ακόμη και σε μια κατάρρευση του τεχνολογικού τομέα, η αγορά είπε ότι η αποτίμηση των κατασκευαστών τσιπ φτάνει πέρα από τα συμβατικά οικονομικά. Σωστά – όταν ένα προϊόν είναι το πιο σημαντικό στον κόσμο, υπόκειται σε δυνάμεις που τα περισσότερα προϊόντα δεν βιώνουν ποτέ. Αυτό συμβαίνει τώρα με τα τσιπ, όπως ακριβώς συνέβη με το πετρέλαιο τον 20ό αιώνα. Οι παραλληλισμοί είναι εντυπωσιακοί:
-Η καθημερινή ζωή είναι αδιανόητη χωρίς το προϊόν. Τον 20ό αιώνα (και ακόμη και σήμερα), οι οικονομίες του κόσμου θα σταματούσαν χωρίς βενζίνη, φυσικό αέριο και πλαστικά που παράγονται από πετροχημικά. Στον 21ο αιώνα, τα τσιπ δεν βρίσκονται μόνο στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές μας. Βρίσκονται στα αυτοκίνητα, στα ψυγεία, στις τοστιέρες, στους φούρνους, στα κλιματιστικά – ο John Neuffer, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανίας Ημιαγωγών, λέει στο Fortune: «Τα τσιπ βρίσκονται σχεδόν σε όλα όσα διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα».
-Μικρές χώρες γίνονται ξαφνικά σημαντικοί παίκτες στην παγκόσμια γεωπολιτική. Στην εποχή του πετρελαίου, σκεφτείτε τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Στην εποχή των ημιαγωγών, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα παράγουν το 100% των πιο προηγμένων ψηφιακών τσιπ.
-Οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία. Τον 20ό αιώνα, περισσότερες από δώδεκα χώρες στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική ανέλαβαν και εξακολουθούν να κατέχουν την ιδιοκτησία ή τον έλεγχο μιας κρατικής εταιρείας πετρελαίου. Σήμερα, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες επιχορηγούν τις βιομηχανίες τσιπ τους.
-Η βιομηχανία αποτελεί βασικό παράγοντα για τους πολέμους και τα πολεμικά σχέδια. Η πρόσβαση στο πετρέλαιο και τα υποπροϊόντα του αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα σε κάθε σημαντικό πόλεμο του 20ού αιώνα. Σήμερα σχεδόν όλα τα όπλα περιλαμβάνουν τσιπ, οπότε η πρόσβαση σε αυτά αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας υψηλού επιπέδου. Στον πόλεμο της Ουκρανίας, και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν πυραύλους που περιλαμβάνουν εκατοντάδες τσιπ- πολλά από τα τσιπ στους ρωσικούς πυραύλους προέρχονται από αμερικανικές εταιρείες, παρά τις κυρώσεις.
Μεταβλητότητα
Οι επενδυτές που «κοιτούν» προς μετοχές τσιπ θα πρέπει να προετοιμάζονται για μεταβλητότητα. Θυμηθείτε ότι ενώ το πετρέλαιο δημιούργησε αφάνταστο πλούτο τον 20ό αιώνα, ο δρόμος ήταν βραχώδης- μόνο στο δεύτερο μισό του αιώνα, οι τιμές παραπαίουν μεταξύ 150 και 25 δολαρίων το βαρέλι. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να επηρεάσει τους κατασκευαστές τσιπ, ιδίως τους αμερικανούς κατασκευαστές τσιπ, αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Κίνα είναι ο κύριος αντίπαλος της Αμερικής και οι έλεγχοι των εξαγωγών των ΗΠΑ αποσκοπούν κυρίως στην παρεμπόδιση του κινεζικού στρατού και τμημάτων της οικονομίας. Αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι ο μόνος παίκτης στο παιχνίδι. Η παραγωγή τσιπ απαιτεί πολλές τεχνολογίες που άλλες χώρες -ιδίως η Γερμανία, η Ιαπωνία, οι Κάτω Χώρες, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν- μπορούν να παρέχουν. Εάν οι χώρες αυτές πουλήσουν τις τεχνολογίες των εξαρτημάτων τους στην Κίνα, οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξουδετερωθούν. Ο Γκρέγκορι Άλεν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μιας δεξαμενής σκέψης, έχει γράψει ότι «οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούσαν να υποστούν τεράστια απώλεια μεριδίου αγοράς και εσόδων» -επειδή δεν θα μπορούν πλέον να πωλούν την καλύτερη τεχνολογία τους στην Κίνα- «με αντάλλαγμα ένα πρόσκαιρο μόνο όφελος για την εθνική ασφάλεια».
Ξεχωριστό εμπόρευμα
Η ουσία είναι ότι τα τσιπς αποτελούν ολοένα και περισσότερο ένα ξεχωριστό εμπόρευμα με μια ιδιαίτερη αγορά που οι επιτυχημένοι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν.
Ο Daniel Yergin το είδε να έρχεται. Το 2008 αναγνώρισε ότι «καθώς κοιτάμε μπροστά, είναι σαφές ότι η κυριαρχία θα προέρχεται σίγουρα τόσο από ένα τσιπ υπολογιστή όσο και από ένα βαρέλι πετρέλαιο». Σε αυτόν τον αιώνα, όπως και στον προηγούμενο, η παγκόσμια γεωπολιτική περιστρέφεται γύρω από την αναζήτηση ενός έπαθλου.
Latest News
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)
Αυξημένες κατά 21% οι παγκόσμιες δαπάνες για το cloud το 3ο τρίμηνο του 2024
Oι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud ανήλθαν το γ' τρίμηνο του 2024 στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένεες κατά 21%
Το Google.org ρίχνει 20 εκατ. δολάρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη
Στο πρώτο Forum “AI for Science”, που έλαβε χώρα χθες, το Google.org ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης για επιστημονικά επιτεύγματα.
SOS για τα SMS
Η χρήση των SMS για προσωπική επικοινωνία έχει πάρει την κατιούσα. Εξακολουθούν πάντως να παίζουν σημαντικό ρόλο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Μέχρι τις αρχές του 2027 έτοιμο το πρώτο data center της Data4
Tο campus της Data4 στην Παιανία, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα βοηθήσει να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου δεδομένων στη νότια Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ολιβιέ Μισελί