Η πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης X ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα κλείσει τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία «με άμεση ισχύ», καταλογίζοντας «λογοκρισία» στον Βραζιλιάνο δικαστή Αλεξάντρο ντε Μοράες.

Ίλον Μασκ: Νέα μπλεξίματα- Μήνυση από τον πρώην πρόεδρο του Twitter για 20 εκατ. δολάρια

Το X, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ, ισχυρίζεται ότι ο Μοράες απείλησε κρυφά μία από τους νόμιμους εκπροσώπους της εταιρείας στη χώρα της Νότιας Αμερικής με σύλληψη εάν δεν συμμορφωνόταν με τις νομικές εντολές να αφαιρέσει κάποιο περιεχόμενο από την πλατφόρμα της.

Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε φωτογραφίες ενός εγγράφου που φέρεται να υπογράφει ο Μοράες, το οποίο λέει ότι θα επιβληθεί ημερήσιο πρόστιμο 20.000 ρεάλ (3.653 δολάρια) και διάταγμα σύλληψης κατά της εκπροσώπου Χ, Ρέιτσελ Νόβα Κονσεϊσάο, εάν η πλατφόρμα δεν συμμορφωνόταν πλήρως με τις εντολές του Μοράες.

«Για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του προσωπικού μας, πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τη δραστηριότητά μας στη Βραζιλία, με άμεση ισχύ», ανακοίνωσε το Χ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, όπου έχει την έδρα του ο Μοράες, είπε στο Reuters ότι δεν θα μιλήσει για το θέμα και δεν θα επιβεβαιώσει ούτε θα αρνηθεί την αυθεντικότητα του εγγράφου που ανάρτησε το Χ.

Η υπηρεσία X παραμένει διαθέσιμη στους κατοίκους της Βραζιλίας, ανέφερε η πλατφόρμα το Σάββατο.

Βραζιλία: Στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας ο Μασκ

Νωρίτερα φέτος, ο Μοράες διέταξε το Χ να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς, καθώς ερευνά τις λεγόμενες «ψηφιακές πολιτοφυλακές» που έχουν κατηγορηθεί για διάδοση ψευδών ειδήσεων και μηνυμάτων μίσους κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Ο Μοράες άνοιξε μια έρευνα νωρίτερα φέτος για τον δισεκατομμυριούχο, αφού ο Μασκ είπε ότι θα επανενεργοποιήσει λογαριασμούς στο X που ο δικαστής είχε διατάξει να αποκλειστούν. Ο Μασκ χαρακτήρισε τις αποφάσεις των Μοράες σχετικά με το Χ «αντισυνταγματικές».

Μετά τις προκλήσεις του Μασκ, οι εκπρόσωποι του X άλλαξαν πορεία και είπαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα συμμορφωθεί με τις νομικές αποφάσεις.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν το Χ στη Βραζιλία τον Απρίλιο είπαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι «λειτουργικά σφάλματα» επέτρεψαν στους χρήστες για τους οποίους είχε ληφθεί απόφαση να μπλοκαριστούν, να παραμείνουν ενεργοί στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αφού ο Μοράες ζήτησε από το Χ να εξηγήσει γιατί δεν είχε συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του.

Ο Μασκ, σε αναρτήσεις του στο X το Σάββατο, χαρακτήρισε τον Μοράες «απόλυτη ντροπή για τη δικαιοσύνη» και είπε ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να είχε συμφωνήσει με τις «μυστικές απαιτήσεις λογοκρισίας και παράδοσης προσωπικών πληροφοριών» του δικαστή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία