Το ένα τέταρτο της Brtitish Telecom (ΒΤ) θα αποκτήσει η ινδική εταιρεία Bharti Enterprises του Σουνιλ Μπάρτι Μιτάλ  αντι 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσοστό θα αποκτηθει μέσω αγοράς μεριδίου απο την υπερχρεωμένη,  Altice του γαλλο-ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Patrick Drahi.

Η Bharti Airtel, η ναυαρχίδα του ομίλου του 66χρονου Mittal, έχει σημειώσει καταπληκτικη άνθιση από την ίδρυσή της το 1995 και πλέον είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους δικτύου στον κόσμο και πλέον επισκιάζει την BT.

Βρετανία: Ινδική «απόβαση» με επένδυση δισεκατομμυρίων στις τηλεπικοινωνίες

Το γεγονός έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς στην Ινδία, πρωην αποικία της Μεγάλης Βρετανίας όπου και  επαινέθηκε ως σύμβολo της αυξανόμενης οικονομικής δύναμης της Ινδίας και μέρος μιας τάσης των εθνικών πρωταθλητών που αποκτούν εμβληματικά περιουσιακά στοιχεία από τον πρώην αποικιοκράτη της.

Ο υπουργός Εμπορίου Piyush Goyal αναδημοσίευσε στο X οδηγίες που δόθηκαν πριν από μια δεκαετία από τον πρωθυπουργό Narendra Modi: «Θέλω οι ινδικές εταιρείες να γίνουν πολυεθνικές.

Ο Μόντι «θέλει ορισμένες επιχειρήσεις να βγουν έξω από την Ινδία και να την εκπροσωπούν», δήλωσε ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον δισεκατομμυριούχο Μιτάλ . Η Bharti είναι «μία από αυτές τις επιχειρήσεις».

O Ινδός δισεκατομμυριούχος Σουνίλ Μπ. Μιτάλ

Ο Σουνιλ Μπάρτι Μιτάλ  κατάγεται από τη βιομηχανική πόλη της Ludhiana στη βόρεια Ινδία, την πατρίδα πολλών μικρών επιχειρήσεων που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους. Ο αείμνηστος πατέρας του ήταν βουλευτής του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου, του κόμματος που κυριάρχησε στην πολιτική για δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία, αναφερουν οι FT.

«Οι γονείς του είχαν αρκετή επιρροή», δήλωσε ο Neil Shah, εταίρος στην εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας Counterpoint Research. «Έχουν πολύ καλές διασυνδέσεις».

Ο πατέρας του Σ. Μπ. Μιτάλ  επιθυμούσε να δημιουργήσει μια μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση, υποστηρίζοντας το πρώτο εγχείρημα του έφηβου γιου του για την κατασκευή εξαρτημάτων ποδηλάτων. Αφου μεσολαβησαν μερικά χρόνια και αποπειρες σε άλλους επιχιερηματικους τομείς ο νεότερος Mittal βρήκε την κλίση του αντικαθιστώντας τα παλιά τηλέφωνα με περιστροφικό επιλογέα που επικρατούσαν στην Ινδία, εισάγοντας εξαρτήματα για τηλέφωνα με μπουτόν, αφού τα συνάντησε σε ένα ταξίδι του στην Ταϊβάν.

Καθώς η οικονομία της Ινδίας άνοιξε κατά τη διάρκεια της μεταρρυθμιστικής δεκαετίας του 1990, ο Mittal υπέβαλε προσφορά για ιδιωτική άδεια τηλεπικοινωνιών, θέτοντας σε κίνηση έναν εθνικό τεχνολογικό μετασχηματισμό.

Γιατι απέτυχε το σχέδιο Walmart

Αλλά καθώς οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις του άκμασαν, πολλές από τις κινήσεις του ομίλου του σε άλλους τομείς, όπως τα τρόφιμα και το λιανικό εμπόριο, ναυάγησαν.

Οι προσπάθειες της Bharti να φέρει τη Walmart στην Ινδία, ένα έθνος όπου το λιανικό εμπόριο εξακολουθεί να κυριαρχείται από μικρά οικογενειακά καταστήματα, προκάλεσαν διαμαρτυρίες το 2007 κατά τις οποίες κάηκαν ομοιώματα των στελεχών των δύο εταιρειών.

Η συνεργασία έληξε έξι χρόνια αργότερα, αφού το Νέο Δελχί εξέτασε τον αμερικανικό όμιλο για πιθανές παραβιάσεις των κανόνων περί ξένης ιδιοκτησίας.  Τέτοιοι αγώνες εξηγούν εν μέρει γιατί επιμένει στον κλάδο που γνωρίζει καλύτερα.

Ο ανταγωνισμός με τον Αμπάνι

Ο μεγαλύτερος αμφισβητίας του Μιτάλ παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ο Μουκες Αμπάνι , με τον οποίο άρχισε να αψιμαχεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000. «Φοβάμαι; Όχι. Ανησυχώ; Ναι», δήλωσε ο Mittal το 2016, καθώς ο νέος πάροχος «Jio» του Μ.Αμπάνι πυροδότησε έναν πόλεμο τιμών που μείωσε τους περίπου δώδεκα παρόχους της Ινδίας.

Το μέγεθος της Bharti Airtel τη βοήθησε να ξεπεράσει αυτή την καταιγίδα, σύμφωνα με τον Ν.Shah, εδραιώθηκε ως το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο της Ινδίας και εγκαταστάθηκε σε ένα σχεδόν δυοπώλιο με τον αρχικό της αντίπαλο.

Ένας τραπεζίτης του οποίου η εταιρεία έχει συνεργαστεί με την Bharti δήλωσε ότι ο Σουνιλ Μπάρτι Μιτάλ  «πρέπει να ζει στη σκιά της Jio και του κ. Ambani». Το οικογενειακό υπόβαθρο του αστικού δισεκατομμυριούχου τον έχει διαποτίσει με ενδιαφέρον για τη διεθνή πολιτική.

Στο παρελθόν ήταν διαχειριστής στο Carnegie Endowment for International Peace και συμμετέχει σε συμβουλευτικά συμβούλια από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ μέχρι το Hakluyt, μια εταιρεία συμβούλων με έδρα το Λονδίνο που ιδρύθηκε από πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της MI6.

Ενας ιππότης των .. επενδύσεων

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν εγκατασταθεί τα δύο από τα τρία παιδιά του, ο Σ.Μπ.Μιτάλ έλαβε φέτος την τιμητική διάκριση του ιππότη και πίεσε για την ολοκλήρωση μιας εμπορικής συμφωνίας που επεξεργάζεται το Λονδίνο και το Νέο Δελχί.

Αλλά πέρα από τον συναισθηματισμό του προς το Ηνωμένο Βασίλειο – όπου οι επενδύσεις περιλαμβάνουν το πολυτελές θέρετρο Gleneagles της Σκωτίας, την αλυσίδα ξενοδοχείων Hoxton και τη δορυφορική εταιρεία OneWeb – το στρατηγικό κίνητρο για τη συμφωνία με την BT παραμένει ασαφές.

Ο Μιτάλ , ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας (British Telecom) και δεν έχει διαπραγματευτεί θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, δεν έχει αποκαλύψει τις απώτερες φιλοδοξίες που κρύβονται πίσω από την πιο προβεβλημένη κίνησή του στη Βρετανία.

Οι αναλυτές εικάζουν ότι μπορεί να οργανώσει μια σύνδεση με την OneWeb, η οποία έχει κερδίσει την πρωτιά στην κούρσα του δορυφορικού διαδικτύου στην Ινδία. Ο δισεκατομμυριούχος λέει ότι επενδύει στην BT μακροπρόθεσμα, υποστηρίζοντας τη στρατηγική της διευθύνουσας συμβούλου Allison Kirkby για τη μείωση του κόστους και τις δαπάνες για το δίκτυο οπτικών ινών, ενώ εξήρε το επενδυτικό κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες όπως αυτή όπου μπορείς να αποκτήσεις ένα πακέτο μετοχών σε μια εμβληματική εταιρεία», δήλωσε το πρόσωπο που γνωρίζει τον μεγιστάνα. Η «βάση της Bharti στην πατρίδα της» έχει δώσει στον Σ.Μπ.Μιτάλ «την απαραίτητη δύναμη για να κάνει αυτές τις κινήσεις στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή