Το κορυφαίο γεγονός την εβδομάδα που έρχεται, στο οποίο αγορές και οικονομολόγοι έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους είναι το καθιερωμένο ραντεβού της Federal Reseve στο  Τζάκσον Χόλ.

Τα φώτα φυσικά θα στραφούν στην ομιλία του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή εν όψει της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου,

Οι επενδυτές  αναζητούν επιβεβαίωση ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο αλλά θα αναζητήσουν στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα και το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

Capital Economics: Έχασαν… κάτι οι αγορές – Το πρόβλημα είναι στην Κίνα, όχι στις ΗΠΑ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι θα μιλήσει επίσης την Παρασκευή και το Σάββατο θα ακολουθήσει ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος για το συμπόσιο Παρασκευής-Σαββάτου θα δημοσιοποιηθούν το απόγευμα της Πέμπτης, τοπική ώρα.

Η προσοχή στο χρονοδιάγραμμα και στο ρυθμό της μείωσης των επιτοκίων

Πριν από το το Συμπόσιο οι αγορές αναμένουν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στις  30-31 Ιουλίου

«Είναι πολύ πιθανό ο Πάουελ να χρησιμοποιήσει τη ομιλία του στο Τζάκσον Χόλε για να δηλώσει ότι σύντομα θα είναι η «κατάλληλη» στιγμή για τη μείωση των επιτοκίων» σημειώνουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg Economics,  Anna Wong, Stuart Paul, Eliza Winger, Estelle Ou και Chris G. Collins.«Επομένως, η προσοχή θα επικεντρωθεί σε ένα πιο στενό ερώτημα: Θα σηματοδοτήσει ή όχι ένα άνοιγμα σε μια κίνηση 50 μονάδων βάσης;

Δεν πιστεύουμε ότι ο Πάουελ θα κλείσει την πόρτα σε μια περικοπή 50 bp, αλλά επίσης δεν θα δείξει κάποια ιδιαίτερη τάση προς αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα δεν έχουν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της μείωσης των επιτοκίων».

Η Αμερική

Τα νέα στοιχεία για τη ζήτηση κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς και οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας, είναι τα οικονομικά θέματα της εβδομάδας που έρχεται στις ΗΠΑ.

Πιο βόρεια, στον Καναδά θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο, όπου οι επενδυτές θα διαμορφώσουν την εκτίμηση τους αν η κεντρική τράπεζα αποφασίσει την τρίτη μείωση των επιτοκίων.

Η Τράπεζα του Καναδά αναμένει άνιση πρόοδο προς τον στόχο του 2% και επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στους καθοδικούς κινδύνους, επομένως επιδιώκει πρωτίστως να δει διαρκή στοιχεία χαλάρωσης.

Στις υπόλοιπες χώρες, οι έκτακτες μετρήσεις των δεικτών διευθυντών αγορών για την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ η Κίνα αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα βασικά επιτόκια δανείων.

Η Riksbank της Σουηδίας είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας και της Νότιας Κορέας αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια τους.

Ασία

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, θα μιλήσει στο κοινοβούλιο για να εξηγήσει τον τρόπο σκέψης πίσω από την αύξηση των επιτοκίων της 31ης Ιουλίου, καθώς παράγοντες της αγοράς την θεώρησαν ως καταλύτη για το sell off της αγοράς νωρίτερα αυτό το μήνα. Η Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να δώσει στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής. 

Ουέντα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα βασικά επιτόκια των δανείων 1 έτους και 5 ετών μετά τις αιφνιδιαστικές μειώσεις του περασμένου μήνα. Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι η PBOC θα μειώσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης το τέταρτο τρίμηνο.

Την Τρίτη, η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας δημοσιεύει πρακτικά από τη συνεδρίαση αυτού του μήνα, καθώς οι οικονομολόγοι αναζητούν σημάδια οποιασδήποτε άμβλυνσης στη γερακίσια ρητορική της κεντρικής τράπεζας και η Τράπεζα της Κορέας αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 3,5%. Η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία προβλέπεται επίσης να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού αμετάβλητο.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική

Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει σε μια νέα μείωση των επιτοκίων, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στα δεδομένα για τους μισθούς που θα προκύψουν από συλλογικές διαπραγματεύσεις και στα πρακτικά της απόφασης του Ιουλίου των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Τα στοιχεία για τους δείκτες PMI για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη ζώνη του ευρώ θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη.

Την Τετάρτη τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε χαμηλό 11 μηνών, στο 4,8% τον Ιούλιο, από 5,1% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό θα μπορούσε να δώσει περιθώρια στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, εάν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία αποπληθωρισμού. Ο διοικητής Lesetja Kganyago έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα προσαρμόσει τα επιτόκια μόλις ο πληθωρισμός διαμορφωθεί σταθερά στο μέσο του εύρους στόχου του 4,5%.

Την Τρίτη, η Riksbank, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, αναμένεται να ανακοινώσει μια νέα μείωση των επιτοκίων, με τους Σουηδούς αξιωματούχους να αποφασίσουν μια πιο συμβατική μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Την ίδια ημέρα, η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής της στο 50% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, εν μέσω ορατών ενδείξεων ψύξης της οικονομίας, αν και ο ετήσιος πληθωρισμός εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το 60%.

Την Τετάρτη, η Ισλανδία εκτιμάται ότι θα διατηρήσει το κόστος δανεισμού στο 9,25%, το υψηλότερο ποσοστό στη Δυτική Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι η νομισματική χαλάρωση θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Η Ρουάντα είναι έτοιμη να μειώσει το βασικό της επιτόκιο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.

Την Πέμπτη, η Μποτσουάνα πιθανότατα θα αφήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο για να στηρίξει την οικονομία που συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από την κορύφωση της πανδημίας τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο και καθώς ο πληθωρισμός παραμένει εντός του στόχου.

Λατινική Αμερική

Η οικονομία της Χιλής πιθανότατα συρρικνώθηκε τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο λόγω ασθενέστερων επενδύσεων και εξαγωγών ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από την κεντρική τράπεζα προέβλεψαν αύξηση του ΑΕΠ το 2024 κατά 2,3%, από 0,2% πέρυσι.

Η κεντρική τράπεζα της Παραγουάης διατήρησε αμετάβλητο τον Ιούλιο το βασικό της επιτόκιο στο 6% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και ενδέχεται να επαναλάβει αυτή την εβδομάδα, αφού ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 4,4% τον Ιούλιο.

Η Αργεντινή τον περασμένο μήνα δημοσίευσε απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ τον Μάιο, κυρίως λόγω της μεγάλης συγκομιδής που δεν θα ενισχύσει τα αποτελέσματα του Ιουνίου που αναφέρθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Στο Μεξικό, σχεδόν δύο χρόνια διψήφιων επιτοκίων δροσίζουν την εγχώρια ζήτηση και αναμένεται να επιβαρύνουν τις λιανικές πωλήσεις του Ιουνίου, το ΑΕΠ και τα πλήρη αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου που δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα. Οι οικονομολόγοι της δεκαπενθήμερης έρευνας της Citi βλέπουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το 2024 επιβραδύνεται για τρίτο έτος στο 1,7%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στα μέσα του μήνα θα δώσουν στους παρατηρητές του Μεξικού μια πρώτη ευκαιρία να αξιολογήσουν τη μείωση του επιτοκίου της Banxico στις 8 Αυγούστου κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 10,75%.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης ενδέχεται να ρίξουν περισσότερο φως στην άποψη της Banxico ότι η άνοδος των τιμών των τροφίμων θα αποδειχθεί προσωρινή και ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα βοηθήσει στον περιορισμό της αύξησης των τιμών καταναλωτή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή