Η Τουρκία, επιδιώκοντας να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, θα στείλει το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις για να εξερευνήσει υπεράκτια πετρελαϊκά τεμάχια που ανήκουν στη Σομαλία τον επόμενο μήνα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η κίνηση αυτή, την οποία επιβεβαίωσε ο Μοχάμεντ Χάσι, διευθυντής του υπουργείου Πετρελαίου της Σομαλίας, θα μπορούσε να συμβάλει στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Τουρκίας με αργό πετρέλαιο και αποτελεί μέρος της σταθερής προσπάθειας της Άγκυρας να ενισχύσει τους δεσμούς της σε μια περιοχή όπου η Κίνα, η Ρωσία, τα κράτη του Κόλπου και η Δύση ανταγωνίζονται επίσης για κυριαρχία.

Βουτιά των τουρκικών εξαγωγών στη Ρωσία – Γιατί υποχώρησαν κατά ένα τρίτο

Με στόχο τον ορυκτό πλούτο της ηπείρου και τον αυξανόμενο πληθυσμό της που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα οικονομικής ανάπτυξης, η εστίαση αυτή μοιάζει λογική.

Τουρκία-Σομαλία

Το καλύτερο παράδειγμα για την πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής είναι η Σομαλία, μια χώρα στην οποία η Τουρκία λειτουργεί τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική της βάση και τουρκικές εταιρείες διαχειρίζονται το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Η Baykar, η τουρκική εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διοικείται από τον γαμπρό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, έχει προμηθεύσει τη Σομαλία με άγνωστο αριθμό του μοντέλου TB2, βοηθώντας τις επιχειρήσεις της Σομαλίας κατά της ισλαμιστικής ομάδας al-Shabaab. Τουρκία

Και νωρίτερα φέτος, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση του Ερντογάν για την αποστολή ναυτικής υποστήριξης στα ύδατα της Σομαλίας, εν μέσω αύξησης της πειρατείας λόγω της ανασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα που συνδέεται με τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών Χούθι.

Από το 2011, όταν η πείνα αποδεκάτιζε τον πληθυσμό της Σομαλίας, η Τουρκία έχει εντείνει τη βοήθεια προς το αφρικανικό έθνος. Η τουρκική βοήθεια την περασμένη δεκαετία ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, και τα τουρκικά καταναλωτικά αγαθά, από φάρμακα μέχρι ενδύματα, είναι πανταχού παρόντα σε όλη την πρωτεύουσα.

Παράλληλα, νεαροί Σομαλοί μπορούν να φοιτήσουν σε ένα τουρκικό σχολείο που υποστηρίζεται από το κράτος και λειτουργεί από το Ίδρυμα Maarif στη Χαρτζίζα και το Μογκαντίσου. Από το 1992, περισσότεροι από 1.000 Σομαλοί φοιτητές έχουν λάβει υποτροφίες σε τουρκικά πανεπιστήμια και οι περιορισμοί στη βίζα για τους Σομαλούς που επισκέπτονται την Τουρκία είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με άλλα αφρικανικά έθνη.

Η μεγάλη εικόνα

Η επέλαση της Τουρκίας στη Σομαλία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής στην Αφρική. Οι εξαγωγές προς την ήπειρο ήταν 28,6 δισ. δολάρια το 2023, από 30,6 δισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία.

Όλο και περισσότερο, οι συναλλαγές της Άγκυρας με τα αφρικανικά έθνη συνδυάζουν τη συνεργασία στους τομείς των πληροφοριών και της άμυνας με συμφωνίες στους τομείς της εξόρυξης και της ενέργειας. Νωρίτερα φέτος, αντιπροσωπεία υπό τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Νίγηρα και υπέγραψε πλήθος συμφωνιών, αφού η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας έδιωξε τα γαλλικά στρατεύματα και διέταξε τις ΗΠΑ να κλείσουν τη στρατιωτική τους βάση.

Ο Νίγηρας είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο. Η τουρκική μεταλλευτική εταιρεία MTA αναζητά ήδη χρυσό στη χώρα και έχει επίσης πραγματοποιήσει συνομιλίες με την Αλγερία, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Ζιμπάμπουε τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η Τουρκία έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με την Αλγερία, όπου η κρατική εταιρεία ενέργειας, Turkish Petroleum, δήλωσε ότι θα αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Afro Turk SA έχει καταβάλει προσπάθειες να εισέλθει στην αγορά χρυσού της Μπουρκίνα Φάσο και η Turkish Airlines πετάει πλέον σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές της ηπείρου.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 της Baykar έχουν πωληθεί σε τουλάχιστον 11 αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η PAX, μια ολλανδική οργάνωση που επιδιώκει την προώθηση ειρηνικών κοινωνιών.

Μεταξύ των πόλων επιρροής περιλαμβάνεται και η SADAT, ένας ιδιώτης στρατιωτικός εργολάβος, ο οποίος έχει στείλει προσωπικό στην περιοχή του Σαχέλ για να στηρίξει τη στρατιωτική χούντα του Νίγηρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα ρίσκα

Η επιδίωξη της Τουρκίας να αποκτήσει επιρροή στην Αφρική – και ιδίως στη Σομαλία – ενέχει όμως και κάποιους κινδύνους. Η Σομαλία βρίσκεται σήμερα σε αντιπαράθεση με την Αιθιοπία – έναν άλλο σταθερό εταίρο της Τουρκίας – για την απόφαση της Αντίς Αμπέμπα να αναγνωρίσει την κυριαρχία του αποσχισθέντος κράτους της Σομαλιλάνδης με αντάλλαγμα μια ναυτική βάση και πρόσβαση στο λιμάνι της παράκτιας πόλης Μπερμπέρα.

Η Άγκυρα διαμεσολαβεί επί του παρόντος σε συνομιλίες μεταξύ της Αιθιοπίας και της Σομαλίας για τον τρόπο επίλυσης της διαφοράς, που αποτελεί βασικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, εάν πρόκειται να αρχίσει να εκμεταλλεύεται τα αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή.

Όμως, τα οφέλη σε περίπτωση που μεσολαβήσει για μια συμφωνία μεταξύ των δύο και αξιοποιήσει το πετρέλαιο που βρίσκεται κάτω από το βυθό της Σομαλίας, θα μπορούσαν να είναι τεράστια. Η Τουρκία επιδιώκει εδώ και καιρό να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και το Ιράν, αυξάνοντας τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, την Αλγερία, την Αίγυπτο και το Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή