Με τη φετινή χρονιά να αναμένεται η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ και τα ρεκόρ ζέστης να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μας προδιαθέτουν για θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού. Αν επιβεβαιωθούν τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα ο καιρός θα παραμείνει ζεστός.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, που σημαδεύτηκε από ρεκόρ ζέστης στην Ελλάδα και στην Ιαπωνία, ενώ στο Μαρόκο ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 48° Κελσίου προκαλώντας 21 θανάτους σε 24 ώρες, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν 16,91° Κελσίου, με άλλα λόγια 0,04° Κελσίου από το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του C3S του Κοπέρνικου.

Ρεκόρ θερμοκρασιών τον Ιούλιο

Ο καιρός τον Ιούλιο του 2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα. καιρός

Η μέση θερμοκρασία για τον μήνα Ιούλιο από το 1960 μέχρι το 2024, στο σύνολο της Ελλάδας, άγγιξε τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο Ιούλιος του 2024 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +2.9°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 και κατά +0.3°C τον μέχρι πρότινος θερμότερο Ιούλιο του 2012.

Ζέστη και τον Αύγουστο

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα μας και τον Αύγουστο με τις προγνώσεις να θέλουν η μέση θερμοκρασία Αυγούστου να είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2 °C (45 %) και 0-1 °C (36 %). Η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 14 %.

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τον Σεπτέμβριο

Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το 89% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Σεπτεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C (38%) και 0-1°C (31%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2°C είναι περίπου 19%. Τέλος, υπάρχει 11% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία. καιρός

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή.

Απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας στη Μεσόγειο

Στο μεταξύ, καταρρίφθηκε αυτή την εβδομάδα το περυσινό ρεκόρ ζέστης στη Μεσόγειο, μετά την ανακοίνωση ισπανών ερευνητών ότι η μέση επιφανειακής θερμοκρασίας του νερού ανέβηκε στις 15 Αυγούστου στους 28,90 Κελσίου.

Την ίδια ημέρα καταγράφηκε επίσης νέο απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας στη Μεσόγειο, με το νερό έξω από τις αιγυπτιακές ακτές να φτάνει τους 31,96 βαθμούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουστίνο Μαρτίνεθ, ερευνητής του ισπανικού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM).

Aπόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας στη Μεσόγειο

Το 2022, ισχυρός θαλάσσιος καύσωνας ανέβασε τη θερμοκρασία του νερού σε ορισμένες περιοχές πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο σύνολο της Μεσογείου η μέση θερμοκρασία έφτασε τον περυσινό Ιούλιο στους 28,71°C.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βρετανία: Ως εξτρεμισμός θα αντιμετωπίζεται πλέον ο μισογυνισμός
Επικαιρότητα |

Ο μισογυνισμός θα αντιμετωπίζεται πλέον ως εξτρεμισμός στη Βρετανία

Ο μισογυνισμός θα αντιμετωπίζεται ως εξτρεμισμός από την κυβέρνηση στη Βρετανία, σηματοδοτώντας σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει τις διακρίσεις με βάση το φύλο.