Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ και πρόεδρος του Βιετνάμ, Το Λαμ, θα ξεκινήσει μια τριήμερη κρατική επίσκεψη στην Κίνα την Κυριακή, το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ο 67χρονος εξελέγη κορυφαίος ηγέτης του κράτους της Νοτιοανατολικής Ασίας, στις αρχές Αυγούστου.

Καφές: Ασχημα νέα από Βιετνάμ – Πώς θα επηρεαστεί η τιμή

«Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο Γενικός Γραμματέας Το Λαμ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αυτό λέει πολλά για τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών και χωρών», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του προέδρου Σι Τζινοπίνγκ στο Βιετνάμ στα τέλη του περασμένου έτους, οι δύο χώρες συμφώνησαν να οικοδομήσουν μια κοινότητα Κίνας – Βιετνάμ με κοινό μέλλον που έχει στρατηγική σημασία.

Τι θα συζητήσουν Κίνα – Βιετνάμ

Οι δύο χώρες εργάζονται εντατικά για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν από την επίσκεψη, ανέφερε η δήλωση επικαλούμενη τον εκπρόσωπο.

Ο Ντου Λαν, αναπληρωτής διευθυντής και συνεργάτης στο Τμήμα Σπουδών Ασίας-Ειρηνικού του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών της Κίνας, δήλωσε σχετικά με τις διμερείς συζητήσεις: «Το Βιετνάμ πάντα θεωρούσε την ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα ως κορυφαία προτεραιότητα και στρατηγική επιλογή. Η επίσκεψη στέλνει ένα μήνυμα προς στον έξω κόσμο ότι η πολιτική της για την Κίνα θα είναι συνεπής».

«Δείχνει ότι ο Το Λαμ θα κληρονομήσει και θα υποστηρίξει τα επαναστατικά επιτεύγματα που έγιναν από τον εκλιπόντα Γενικό Γραμματέα Nguyen Phu Trong και προηγούμενες γενιές ηγετών», είπε, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του θα επιβεβαιώσει περαιτέρω την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη των δύο γειτόνων να συνεχίσουν την υγιή αναπτυξιακή δυναμική του διμερείς δεσμούς.

Ο Πρόεδρος Σι  έστειλε μήνυμα στον Λαμ συγχαίροντας τον για την εκλογή του ως γενικού γραμματέα στις 3 Αυγούστου, μετά τον θάνατο του Trong δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Το Βιετνάμ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και επίσης ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στον κόσμο. Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών έχει ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο συνεχόμενα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος