Τον δρόμο προς τα πολυετή υψηλά τους έχουν ανοίξει τις τελευταίες ημέρες οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, μετά και την υπέρβαση της αντίστασης που βρισκόταν για τον κλαδικό στις 1.259 – 1.261 μονάδες, διαψεύδοντας εν ολίγοις τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν μετά το μίνι κραχ που συνέβη στις 5 Αυγούστου.

Άλλωστε, μετά και τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου 2024, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα κέρδη των τεσσάρων συστημικών ομίλων θα ξεπεράσουν στο σύνολο της χρήσης τα 4 δισ. ευρώ.

Ελληνικές τράπεζες: Ασταμάτητα… beats «βλέπει» η Deutsche Bank – Σύσταση αγορά

Ένα επίπεδο που ενδεχομένως να διατηρηθεί και για τις επόμενες δύο χρήσεις, το 2025 και το 2026, καθώς οι τραπεζικές διοικήσεις προσβλέπουν σε στόχους τουλάχιστον πέριξ της ζώνης των 3,5 δισ. ευρώ.

Αν το στοίχημα κερδηθεί, δεν αποκλείεται μέσα σε μία πενταετία, από το 2022 έως και το 2026, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να επιτύχουν συνολική κερδοφορία της τάξεως των 20 δισ. ευρώ, καθώς για δεύτερη σερί χρονιά καταλυτικό ρόλο για αυτή την επίδοση παίζει η διαμόρφωση των καθαρών εσόδων από τόκους σε πολυετή υψηλά.

Κι αυτό διότι ο ρυθμός χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ αποδεικνύεται βραδύτερος του αναμενομένου. Επίσης, οι τραπεζίτες ποντάρουν σε ενίσχυση των εργασιών διαχείρισης επενδύσεων και στις εργασίες εκτός Ελλάδος.

Η ρευστότητα του κλάδου εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μεγάλες, αυξανόμενες και σταθερές καταθέσεις

Το ισχυρό α΄ 6μηνο του 2024

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές συμφώνησαν ότι τα θετικά στοιχεία για ένα ακόμη ισχυρό έτος έχουν λάβει… θέση.

Άλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν συνολικά καθαρά κέρδη 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 25% σε ετήσια βάση.

Τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και οι καθαρές προμήθειες στήριξαν τα έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2024, παρά τα σημαντικά χαμηλότερα κέρδη από συναλλαγές και άλλα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα. Ο έλεγχος του κόστους βοήθησε στην αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων και των υψηλότερων δαπανών για την ψηφιοποίηση.

Το κόστος κινδύνου μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, αν και παρέμεινε σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα προφίλ κινδύνου ενισχύθηκαν περαιτέρω εν μέσω συνεχιζόμενων τάσεων αποφυγής κινδύνου και καλοήθων τάσεων στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.

Η ρευστότητα του κλάδου εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μεγάλες, αυξανόμενες και σταθερές καταθέσεις, καθώς και από αυξανόμενη δραστηριότητα εκδόσεων στην αγορά, παρά τις συνεχιζόμενες αποπληρωμές χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα. Τα κεφαλαιακά αποθέματα έχουν ενισχυθεί περαιτέρω. Ωστόσο, η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει αδύναμη.

Τι επισήμαναν όμως οι αναλυτές;

Deutsche Bank: Ασταμάτητα… beats για τις ελληνικές τράπεζες

Με τον πιο γλαφυρό τρόπο επιβεβαίωσε η Deutsche Bank τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ανέφερε ότι τα «ασταμάτητα beats», δηλαδή τα αποτελέσματα που διαρκώς ξεπερνούν τις προβλέψεις είναι ένας από τους βασικούς λόγους των ανοδικών προοπτικών του κλάδου.

Μάλιστα, η Deutsche Bank ανέβασε και τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, δίνοντας στην Alpha Bank τα 2,30 ευρώ, από 2,20 ευρώ, στην Πειραιώς τα 5 ευρώ, από 4,70 ευρώ, στην Eurobank τα 2,85 ευρώ, από 2,75 ευρώ και στην Εθνική τα 9,85 ευρώ, από 9,50 ευρώ προηγουμένως. Και στις 4 ελληνικές τράπεζες, όπως και στην Τράπεζα Κύπρου, στην οποία περιλαμβάνει στην ανάλυσή της, δίνει σύσταση για αγορά (buy).

Η Eurobank εξακολουθεί να είναι η κορυφαία επιλογή της Deutsche Bank. Ο συνολικός κλάδος εμφανίζεται ελκυστικός μετά το πρόσφατο sell-off, που έπληξε περισσότερο τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Moοdy’s: Ισχυρά τα κέρδη, «αγκάθι» τα DTC

Από την πλευρά της, η Moody’s, χαρακτήρισε ισχυρά τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναφέροντας ότι υποστηρίζουν τις τρέχουσες αξιολογήσεις του κλάδου. Δεν προχώρησε επομένως σε κάποια αλλαγή των βαθμολογιών, διατηρώντας την Alpha Bank στο Baa3/Baa3, τη Eurobank στο Baa2/Baa2, την Εθνική στο Baa2/Baa2 και την Τράπεζα Πειραιώς στο Baa3/Baa3.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα ανέφεραν ισχυρά κέρδη για το εξάμηνο του 2024, υποστηριζόμενα από την ανθεκτική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, τη δημιουργία σταθερών εσόδων από προμήθειες και τη συγκράτηση του κόστους και των απομειώσεων, ενώ κατάφεραν να μειώσουν οριακά τα προβληματικά δάνειά τους και να διατηρήσουν άνετη χρηματοδότηση και ρευστότητα.

Παρά τα ακόμη υψηλά επιτόκια δανείων, η Moody’s αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες το 2024 θα διατηρήσουν τις βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Η ενίσχυση των κεφαλαίων άλλωστε μειώνει σταδιακά το τμήμα του κεφαλαίου χαμηλότερης ποιότητας.

Ωστόσο, παρά τη σταδιακή μείωση των Αναβαλλόμενων Φορολογικών Πιστώσεων (DTC) των τραπεζών στην κεφαλαιακή τους δομή, η Moody’s εξακολουθεί να αναμένει οι δείκτες ενσώματων κοινών μετοχών (TCE) που προτιμά να λαμβάνει υπόψιν να είναι χαμηλότεροι από τους δείκτες CET1.

Βλέπει υψηλότερα τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών η UBS

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η UBS, σε συνέχεια της αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου, που οδήγησαν και σε βελτίωση των καθοδηγήσεων από τις διοικήσεις.

Η UBS επαναλαμβάνει ότι τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών είναι συντηρητικά και τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου έδειξαν συνέχιση των αναβαθμίσεων στην καθοδήγηση, με ανοδικές έως συναινετικές προβλέψεις ειδικά για το 2026. Οι βασικές τάσεις περιλαμβάνουν καλύτερη διατήρηση του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) από το αναμενόμενο, ισχυρό πιστωτικό τρίμηνο, ισχυρή δημιουργία εσόδων από προμήθειες και πιστωτικές απώλειες, πιο ευνοϊκές από τις προβλέψεις.

Την ίδια ώρα, η UBS αναβάθμισε την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για το 2024 κατά 4% για την Alpha Bank, 4% για την Eurobank, 6% για την Εθνική και 5,5% για την Πειραιώς μετά από ένα τρίμηνο ισχυρών αποτελεσμάτων για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS αναβάθμισε τις τιμές στόχους. Η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2,32 ευρώ (περιθώριο ανόδου 50%), για την Eurobank στα 2,74 ευρώ (περιθώριο ανόδου 38%), για την Εθνική στα 11,20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 53%) και για την Πειραιώς 5,70 ευρώ (περιθώριο ανόδου 53%).

Κορυφαία επιλογή της Euroxx οι ελληνικές τράπεζες

Μετά και τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου, η Euroxx ήταν από τις πρώτες που αναβάθμισε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών.

Όπως ανέφεραν οι αναλυτές της, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν η κορυφαία επιλογή στην αγορά περιθώρια για άνοδο άνω του 40% και εώς 67% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος αυξάνεται στα 10,7 ευρώ από 9,80 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου της τάξης του 48%, για την Eurobank η νέα τιμή στόχος είναι στα 2,70 ευρώ από 2,50 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 40%, για την Τράπεζα Πειραιώς η νέα τιμή στόχος είναι στα 6,00 ευρώ από 5,40 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 67% και για την Alpha Bank τοποθετείται στα 2,50 ευρώ από 2,40 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 64%.

Κατά μέσο όρο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο P/E για το 2026 της τάξης του 5,0x, εάν discount 20-30% έναντι των ευρωπαϊκών τράπεζων, επισημαίνει η Euroxx.

DBRS: Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας οι τράπεζες

Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας κινήθηκαν οι τράπεζες το πρώτο 6μηνο του 2024. Ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο α’ εξάμηνο που ώθησε τις διοικήσεις των τραπεζών να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους (guidance) για την κερδοφορία του 2024. Προσβλέπουν πλέον σε καθαρό αποτέλεσμα της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ αθροιστικά για το 2024.

Συγκεκριμένα, βελτιώνονται οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες έπειτα από τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο , σημειώνει η Morningstar DBRS.

Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υπεραπόδοση των αποτελεσμάτων στην καλύτερη των προβλέψεων ανθεκτικότητα του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, κάτι που αντανακλά την πιο αργή μείωση των επιτοκίων, το καλύτερο μείγμα καταθέσεων και τον ισχυρότερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.

Τα υψηλότερα έσοδα από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, η πειθαρχία στο μέτωπο του κόστους και οι χαμηλότερες προβλέψεις για ζημιές από τα δάνεια οδήγησαν την κερδοφορία κατά το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με την DBRS.

NBG Securities: Ένα καλό β’ τρίμηνο το 2024

Οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ένα καλό β’ τρίμηνο το 2024, με βελτιωμένη τελική γραμμή, σημειώνει σε ανάλυσή της η NBG Securities.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, τα χαμηλότερα βασικά κέρδη προ προβλέψεων αντανακλούν το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης καταθέσεων, την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέες εκταμιεύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ σωρευτικά, τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και τέλος, τα σημαντικότερα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές.

Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητά τους, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις, εκτιμά η NBG.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις