Η μεγάλη φονική φωτιά στην Αττική, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής 11/8 και διασχίζοντας χιλιόμετρα έφτασε να καίει εντός του αστικού ιστού, ανέδειξε για μια ακόμη φορά την απουσία αντιπυρικής προστασίας και τη γύμνια του επιτελικού κράτους.

Η επιμονή των κυβερνώντων να αναζητούν άλλοθι στην κλιματική κρίση, προοιωνίζεται, νέα δεινά από φωτιές και άλλες καταστροφές καθώς υποκρύπτει συνέχιση μιας πολιτικής, που δεν δίνει βάρος στην πρόληψη όπως τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους πυρόπληκτους της Αττικής

Στη φωτιά στην Αττική κάηκαν 100 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Να μη χάσουμε ούτε ένα δέντρο

Και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε ούτε ένα δέντρο.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών Καστροφών Ευθύμης Λέκκας, «δεν θα πρέπει να χάσουμε ούτε ένα δέντρο πια στην Αττική. Είναι μια περιοχή που έχασε το 50% των δασών την τελευταία δεκαπενταετία και πρέπει να προφυλάξουμε το εναπομείναν τμήμα του δάσους».

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να προσαρμοστούμε διαφορετικά οι επιπτώσεις θα είναι ολοένα και περισσότερες»

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. «Παρακολουθώ τον πολιτικό διάλογο το τελευταίο χρονικό διάστημα και κάθε άλλο συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων αυτών. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις. Και μιλάμε βεβαίως για την Αττική που εστιάζεται το ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών (…)

Πάνω σε όλα αυτά τα φαινόμενα διεξάγεται επιστημονική έρευνα.

Να δούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που επιβάλλουν την εκδήλωση αυτών των φαινομένων και ποιοι είναι οι παράγοντες οι οποίες συμβάλλουν στις μεγάλες επιπτώσεις.

Αυτό είναι καθαρά θέμα επιστημονικής έρευνας, το οποίο δεν το έχουμε κατακτήσει, το έχουμε κατακτήσει περισσότερο στους σεισμούς μετά το 1984, όταν δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας», είπε.

Το τρίπτυχο για να μετριαστούν οι επιπτώσεις

Και συνέχισε: «Έτσι έχουμε έναν αντισεισμικό κανονισμό πάρα πολύ καλό και οι επιπτώσεις από τους σεισμούς είναι ελάχιστες, ενώ βλέπουμε ότι οι επιπτώσεις των πυρκαγιών ή των πλημμυρών, όπως έγινε και στην Πεντέλη και στην πρόσφατη πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλες (…)

Βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο ότι δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε τις επιπτώσεις.

Πριν ένα χρόνο έχουμε σαν νόμο τον αντιπυρηνικό κανονισμό στην Ελλάδα, όπως και τον κανονισμό που επιτάσσει τον καθαρισμό των οικοπέδων. Πολλά σπίτια στην Πεντέλη, πολλά σπίτια στα Βριλήσσια, θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί εάν τηρούσαν αυτόν τον κανονισμό, τον αντιπυρικό για τις κατασκευές (…)

Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε, σύμφωνα και με τις επιταγές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι να προσαρμοστούμε στην κατάσταση και δεύτερον να μετριάσουμε τις επιπτώσεις μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες στην πρόληψη, στην επέμβαση αλλά και στην αποκατάσταση (…)».

Σε 8 χρόνια κάηκε το 37% των δασών της Αττικής

Υπενθυμίζεται ότι: από το 2017 έως σήμερα, εξαιτίας των 13 μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Αττική, κάηκαν περισσότερα από 700 χιλιάδες στρέμματα. Kοινώς, μέσα σε οκτώ χρόνια κάηκε το 37% των δασών της Αττικής (Copernicus και Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Δασικές Πυρκαγιές).

Εντυπωσιακά και ανησυχητικά αποτελέσματα προκύπτουν από την επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 8 ετών (2017-σήμερα) στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρεια Αττικής.

Χάρτης με την περίμετρο των καμένων εκτάσεων

Περίμετρος των καμένων εκτάσεων στην Περιφέρεια Αττικής από το 2017 ως σήμερα. Με αποχρώσεις του κόκκινου και ροζ σημειώνονται οι εκτάσεις που έχουν καεί το 2023 και 2024 (ως τις 13/8) και με κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα οι εκτάσεις που κάηκαν τα προηγούμενα 8 έτη. Με γκρι χρώμα σημειώνεται η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 8 έτη το 26% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές, όπως εξηγεί το meteo.gr.

Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 37% της επιφάνειας των δασών. Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής και έφτασε μέχρι την οικιστική ζώνη του Λεκανοπεδίου, έκαψε ένα μεγάλο τμήμα δασικής έκτασης της Βορειοανατολικής Αττικής.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inbox
Τουρισμός: 5 νησιά του Αιγαίου για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο
Inbox |

Αυτά είναι τα 5 νησιά του Αιγαίου για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο

Νησιά του Αιγαίου για όλους όσοι θέλουν να ταξιδέψουν χωρίς αυτοκίνητο, είτε γιατί ανησυχούν για την τιμή της βενζίνης, είτε γιατί απλά θέλουν να απαλλαγούν από τους ήχους και το καυσαέριο της πόλης

Le Bristol Hotel: Οι τρελές απαιτήσεις των πλούσιων και διάσημων πελατών των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού
Inbox |

Le Bristol Hotel: Οι τρελές απαιτήσεις των πλούσιων και διάσημων πελατών των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

Καταφύγιο για τους ισχυρούς, η κερδισμένη φήμη του ως ένα ασφαλές μέρος με εξαιρετική ζεστή σοκολάτα έχει προσελκύσει επισκέπτες όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Γούντι Άλεν