Σημαντική αύξηση της δραστηριότητας στα ομόλογα προβλέπουν τραπεζίτες και traders αυτή την εβδομάδα, με τις χώρες να επιδιώκουν να εξασφαλίσουν  ευνοϊκά deals ενώ οι αγορές είναι ήρεμες.

Σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων στην αγορά που ερωτήθηκαν από το Bloomberg News αναμένουν ότι η έκδοση ομολόγων θα φτάσει μεταξύ 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (16,5 δισεκατομμύρια δολάρια) έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ αυτήν την εβδομάδα. Αυτό συγκρίνεται με μόλις 3,5 δισ. ευρώ νέων ομολόγων που πωλήθηκαν στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες μαζί.

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων 500 εκατ. την Τετάρτη 21 Αυγούστου

«Η αγορά βρίσκεται σε καλή θέση για το κύμα εκδόσεων μετά το καλοκαίρι», δήλωσε ο Marc Lewell, επικεφαλής του συνδικάτου EMEA και APAC στην JPMorgan Chase & Co. «Η πρόσφατη περίοδος αστάθειας στα ομόλογα έχει επισημάνει έναν παράγοντα φόβου για τους εκδότες και τους υπενθυμίζει να επωφεληθούν από τις νέες εκδόσεις όταν αυτές έρθουν».

Η συνολική έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων αυξήθηκε κατά 28% σε ετήσια βάση και τρέχει με ρυθμό ρεκόρ

Ένας δείκτης επενδυτικού πιστωτικού κινδύνου διευρύνθηκε στις αρχές Αυγούστου στο υψηλότερο επίπεδο φέτος, αφού τα αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ πυροδότησαν πωλήσεις στην αγορά, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για αρνητικές εκπλήξεις.

Τα ομόλογα του Αυγούστου

Η έκδοση ομολόγων τείνει να αυξάνεται σημαντικά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, με πωλήσεις ομολόγων άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ τόσο το 2022 όσο και το 2023.

Η συνολική έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων αυξήθηκε κατά 28% σε ετήσια βάση και τρέχει με ρυθμό ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Bloomberg, τα οποία τροφοδοτούνται και από την προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με έκθεση της Bank of America Corp., χρησιμοποιώντας δεδομένα EPFR, ενώ την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν εκροές από κεφάλαια επενδυτικής βαθμίδας κυρίως στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο τμήμα, αυτές ακολούθησαν εισροές έξι εβδομάδων.

Τα έντοκα στην Ελλάδα

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 21 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ.

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024 (Τ+2).

Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 20% επί του δημοπρατούμενου ποσού.

Δε θα γίνουν αποδεκτές συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024.

Για τα έντοκα γραμμάτια δε θα δοθεί καμία προμήθεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές