Μπορεί οι traders στα ομόλογα γίνονται ολοένα και πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι επιτέλους υπό έλεγχο, ωστόσο υπάρχει μία μερίδα επενδυτών που δημιουργεί σιωπηλά αναχώματα έναντι του κινδύνου μελλοντικής αύξησης των τιμών.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, αυτοί οι διαχειριστές κεφαλαίων συγκεντρώνουν θέσεις που θα παρέχουν ένα μαξιλάρι στις αποδόσεις σταθερού εισοδήματος σε περίπτωση νέου πληθωριστικού σοκ.

Δεν πρόκειται για συναινετικό εμπόριο. Σε τελική ανάλυση, όπως τονίζει το Bloomberg, μια αυξανόμενη παρτίδα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των ευνοϊκών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται μετά από χρόνια νομισματικής σύσφιγξης από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες. Οι μειώσεις των επιτοκίων είναι πλέον στα χαρτιά και η ύφεση έχει αντικαταστήσει τον πληθωρισμό ως κυρίαρχη ανησυχία. Αυτά τα πολλά υποσχόμενα νέα οδήγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς σημαντικά χαμηλότερα – αλλά ίσως πολύ μακριά, τονίζουν κάποιοι αναλυτές.

Οι «ταύροι» επιστρέφουν στα ομόλογα – Πάνω από 66 δισ. επενδύσεις σε ενάμιση μήνα

«Πιστεύουμε ότι ο φόβος της ύφεσης είναι υπερβολικός, αλλά ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού είναι πιθανώς υποτιμημένοι στα τρέχοντα επίπεδα απόδοσης», δήλωσε ο Τζον Μπίλτον, επικεφαλής στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην JP Morgan Asset Management. Ο Μπίλτον είπε ότι παραμένει «σε γενικές γραμμές ουδέτερος» ως προς τη διάρκεια ή την έκθεση σε επιτοκιακό κίνδυνο, δεδομένου ότι υπάρχουν «λίγες δυνάμεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα».

Οι κεντρικοί τραπεζίτες κόσμο τονίζουν την ανάγκη για επαγρύπνηση, παρόλο που στρέφουν την προσοχή τους προς τους κινδύνους ανάπτυξης και σηματοδοτούν μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων

Ασφάλιση στα ομόλογα

Ενώ η αύξηση των τιμών έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά της εποχής Covid, η πορεία προς τα κάτω ήταν ανώμαλη και ο πληθωρισμός σε ορισμένες περιοχές έχει αποδειχθεί επίμονος. Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική, όπως φαίνεται από τα ισχυρά στοιχεία λιανικών πωλήσεων για τον Ιούλιο, ενώ μια σειρά από απειλές από τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας και τις διαταραχές της ναυτιλίας στις μεγάλες δημόσιες δαπάνες και την αναταραχή στη Μέση Ανατολή προσθέτουν μόνο κινδύνους πληθωρισμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ορισμένοι επενδυτές βλέπουν την ανάγκη για ασφάλιση.

«Εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί πιο επίμονος ή ανέβει ξανά, αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει το χαρτοφυλάκιό σας εάν έχετε έκθεση σε διάρκεια», δήλωσε η Marie-Anne Allier, η οποία διατηρεί χαρτοφυλάκιο σταθερού εισοδήματος 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Carmignac.

Η Allier πιστεύει ότι η αγορά έχει γίνει υπερβολικά αισιόδοξη για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Ως αντιστάθμισμα, έχει εφαρμόσει αντισταθμίσεις μέσω παραγώγων τριών και πέντε ετών που συνδέονται με τον πληθωρισμό του ευρώ και των ΗΠΑ, καθώς και τριετών ισπανικών ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο τονίζουν επίσης την ανάγκη για επαγρύπνηση, παρόλο που στρέφουν την προσοχή τους προς τους κινδύνους ανάπτυξης και σηματοδοτούν μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για το πώς η Fed διαχειρίζεται αυτή την ισορροπία όταν ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ και άλλοι θα μιλήσουν στο συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας της επόμενης εβδομάδας στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ.

Οι αμερικανικές εκλογές

Ένα βραχυπρόθεσμο σημείο κρίσης θα μπορούσε να έρθει σύντομα μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εάν καταλήξουν σε νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος προωθεί μια πλατφόρμα φορολογικών περικοπών, αυξήσεων δασμών και καταστολής της μετανάστευσης, τα οποία είναι όλα δυνητικά πληθωριστικά.

Εκτός των ΗΠΑ, τα δεδομένα τιμών από πολλές ανεπτυγμένες χώρες εξακολουθούν να αποδεικνύονται δύσκολο να καταστείλουν. Η Αυστραλία απέκλεισε πρόσφατα το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους έξι μήνες με τον πληθωρισμό να παραμένει στο 3,8%, ενώ ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο. Οι αναλυτές στρατηγικής της Barclays Plc συνιστούν τοποθέτηση για υψηλότερο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ εντός του επόμενου έτους μέσω βραχυπρόθεσμων συμβάσεων ανταλλαγής.

Ακόμη και η Ιαπωνία, η οποία τελικά βγήκε από δεκαετίες αποπληθωρισμού, ανησυχεί τους επενδυτές. Ο Roger Hallam, παγκόσμιος επικεφαλής των επιτοκίων της Vanguard, λέει ότι η εταιρεία είναι επιφυλακτική τόσο για τα ιαπωνικά ομόλογα όσο και για τα gilts στο Ηνωμένο Βασίλειο – όπου ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι στο 3,3%.

Μακροπρόθεσμες προοπτικές

Μακροπρόθεσμα, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η γήρανση του πληθυσμού, καθώς και τα αυξανόμενα κρατικά ελλείμματα, σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός – και τα επιτόκια – μπορεί να εγκατασταθούν σε υψηλότερο εύρος.

Η Amelie Derambure, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Amundi SA, έχει ήδη τοποθετηθεί για αυτήν την προοπτική μέσω μακροχρόνιων TIPS.

«Η αγορά έχει δίκιο να παίζει με τη δυναμική του αποπληθωρισμού βραχυπρόθεσμα», τονίζει. «Είναι περισσότερο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αυτό που αμφισβητείται».

Για πολλούς, ο πληθωρισμός δεν είναι αυτό που πρέπει να ανησυχούν τώρα. Η Eva Sun-Wai στην M&G Investments, για παράδειγμα, λέει ότι με τις τιμές των βασικών αγαθών στις ΗΠΑ να είναι πιθανώς ήδη σε αποπληθωρισμό, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος οι κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν αυστηρή πολιτική για πάρα πολύ καιρό.

Άλλοι βλέπουν τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό ως κίνδυνο, αλλά προειδοποιούν κατά της πρόωρης αγοράς αντιστάθμισης κινδύνου, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω. Ο Erik Weisman, επικεφαλής οικονομολόγος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην MFS Investment Management, εκτιμά ότι τα breakeves στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 100 μονάδες βάσης εάν πραγματοποιηθεί η λεγόμενη σκληρή προσγείωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές