Την επιβολή προστίμου δύο εκατ. δολαρίων στον δισεκατομμυριούχο ακτιβιστή επενδυτή Καρλ Ικάν και στην εταιρεία του αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) γιατί απέκρυψε  προσωπικά δάνεια περιθωρίου (margin loans) ύψους δισ. δολαρίων που είχαν δεσμευτεί έναντι της αξίας της εταιρείας του Icahn Enterprises μετοχών της.

Ο δανεισμός περιθωρίου είναι ένας τύπος δανείου επιτρέπει το δανεισμό χρημάτων με τον επενδυτή να χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια ή μετρητά ως εγγύηση.

Ο Ικάν και η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία που φέρει το όνομά του διευθέτησαν τις κατηγορίες αυτές χωρίς να παραδεχθούν ή να αρνηθούν αδικήματα. Συμφώνησαν να καταβάλουν πρόστιμα ύψους 500.000 δολαρίων και 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων αντίστοιχα, ανέφερε η SEC σε δελτίο τύπου.

Wall Street : Πρόστιμο 10 εκατ. δολαρίων από την SEC

Σύμφωνα με την SEC ο Ικάν, ο οποίος απέκτησε τη φήμη ενός αδίστακτου εταιρικού επιδρομέα πριν υιοθετήσει τον φιλικότερο μανδύα του ακτιβιστή επενδυτή, δέσμευσε από 51% έως 82% των μετοχών της Icahn Enterprises, ή IELP, που βρίσκονταν σε κυκλοφορία για να εξασφαλίσει δάνεια περιθωρίου ύψους δισεκατομμυρίων χωρίς να το γνωστοποιήσει στους μετόχους ή στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.

Ο σωρευτικός προσωπικός δανεισμός του Ικάν έφθανε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την SEC.

«Οι ομοσπονδιακοί νόμοι περί κινητών αξιών επέβαλαν ανεξάρτητες υποχρεώσεις γνωστοποίησης τόσο στον Ικάν όσο και στην IEP», δήλωσε ο Osman Nawaz, ανώτερος αξιωματούχος της SEC. «Αυτές οι γνωστοποιήσεις θα αποκάλυπταν ότι ο Icahn δέσμευε πάνω από το ήμισυ των μετοχών της IEP που βρίσκονταν σε κυκλοφορία ανά πάσα στιγμή».

Ο Icahn, 88 ετών, εξακολουθεί να προκαλεί φόβο στις αίθουσες διοικητικών συμβουλίων και στις διευθύνσεις διοίκησης παρά το γεγονός ότι παρέδωσε επίσημα τα ηνία νωρίτερα φέτος. Τον Φεβρουάριο, η JetBlue ανακοίνωσε συμφωνία διακανονισμού με τον ακτιβιστή επενδυτή, η οποία του έδωσε δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, μόλις λίγες ημέρες μετά τη θητεία του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές