Οι νέες σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις σε συνδυασμό με την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων, κυρίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οδηγούν το χρυσό σε νέα ιστορικά υψηλά -πάνω από τα 2.500 δολάρια. 

Μεγάλες τράπεζες και οίκοι προβλέπουν πλέον ότι το ράλι μπορεί να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες προς τα 2.700 δολάρια. Επίσης υπάρχουν προβλέψεις για άνοδο των τιμών ακόμη και τα 3.000 δολάρια μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Οι τιμές spot της χρυσής λίρας έχουν ξεπεράσει πλέον τα 2.506 δολάρια η ουγγιά, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Χρυσός: Νέα ιστορικά υψηλά – Στα 3.000 δολ. ανεβάζουν τον πήχη οι αναλυτές

Εάν επιβεβαιωθούν τέτοιες προβλέψεις αναμένεται ότι θα επηρεαστεί άμεσα και η τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας, η οποία στη χώρα μας κινείται το τελευταίο διάστημα έντονα ανοδικά. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, η λίρα Αγγλίας «Παλαιάς Κοπής» και «Ελισάβετ 1973 και Προγενέστερων Ετών» έχει φτάσει τα 619,74 ευρώ (Πώληση) και τα 514,44 ευρώ (Αγορά). Η λίρα Αγγλίας «Ελισάβετ 1943 και Μεταγενέστερων Ετών» έχει φτάσει τα 614,17 ευρώ (Πώληση) και τα 514,44 ευρώ (Αγορά).

Οι προβλέψεις για τις τιμές

Μόλις η FED αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, κάτι που πιθανότατα θα γίνει από το Σεπτέμβριο, ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 2.700 δολάρια η ουγγιά, ανέφεραν αναλυτές της επενδυτικής BMI στο CNBC.

Οι προοπτικές για την πορεία των τιμών του χρυσού δείχνουν ότι μπορεί να σημειωθεί κι άλλη άνοδος για τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, ανέφεραν  από την πλευρά τους αναλυτές της Citi. Η αμερικανική τράπεζα θέτει πλέον σαν στόχο τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2025, με πρόβλεψη μέσης τιμής τέταρτου τριμήνου στα 2.550 δολάρια.

Επιτόκια και χρυσός

Η πορεία των επιτοκίων του δολαρίου είναι σημαντική για τα πολύτιμα μέταλλα. Τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού συνήθως οδηγούν περισσότερους επενδυτές προς το χρυσό από ότι στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα (Treasuries). Τόσο ο χρυσός όσο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θεωρούνται ως ασφαλή καταφύγια.

Τα μάτια των αγορών είναι στραμμένα αυτή την εβδομάδα στο ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής της FED στο Jackson Hole

Επιπλέον, όταν μειώνονται τα επιτόκια του δολαρίου μπορεί να υποχωρεί η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι άλλων, καθιστώντας το χρυσό –οι τιμές του οποίοι καθορίζονται διεθνώς σε δολάρια ΗΠΑ- ως πιο ελκυστικό για τους κατόχους των άλλων αυτών νομισμάτων.

Τα μάτια των αγορών είναι στραμμένα αυτή την εβδομάδα στο ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής της FED στο Jackson Hole.

Από εκεί αναμένονται δηλώσεις από τον πρόεδρο της FED Τζερόμ Πάουελ που θα προσφέρουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις

Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβάλλουν στη ζήτηση για χρυσό, ως ασφαλές καταφύγιο κεφαλαίων.

Η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ συνεχίζεται παρά τις διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης για να αποτραπεί χτύπημα από Χεζμπολάχ και Ιράν στο Ισραήλ.

Με τις ΗΠΑ να ανησυχούν για τις εξελίξεις, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σχέδια για ανάπτυξη υποβρυχίου στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο μετά την κίνησή του να σκοτώσει ηγέτη της Χαμάς.

Αυτή η εξέλιξη έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Επιπλέον, η Ρωσία έχει ξεκινήσει εκτεταμένες εκκενώσεις αμάχων από το Κουρσκ και το Μπέλγκοροντ όπου έχει ανοίξει νέο μέτωπο στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities