Η γιαπωνέζικη αλυσίδα ψιλικατζιδικων 7-Eleven δέχθηκε πρόταση εξαγοράς για 34 δισ. δολάρια απο τον καναδικό ομοειδή όμιλο Couche-Tard.

Ανεξάρτητα απο την έκβαση της πρότασης, αυτή είναι η μεγαλύτερη που γίνεται απο το εξωτερικό για ιαπωνική εταιρεια, σύμφωνα με το Reuters.

Ιαπωνία: Υπερτουρισμός, δημογραφική κρίση και έλλειψη εργατικού δυναμικού

Η είδηση οδήγησε τις μετοχές της Seven & i να αυξηθούν σχεδόν κατά 23% στο Τόκιο,  με αποτέλεσμα να διαμορφώσουν την αξία της 7-Eleven σε περίπου 5,6 τρισεκατομμύρια γιεν (38 δισεκατομμύρια δολάρια).  Το Couche-Tard, το οποίο λειτουργεί τα ψιλικατζίδικα Circle-K, αποτιμάται σε περίπου 58 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Seven & i είπε ότι η Couche-Tard έχει προτείνει την αγορά όλων των μετοχών της εταιρείας σε κυκλοφορία και το ύψος της προσφοράς, σύμφωνα με το Reuters, υπογραμμίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ιαπωνικά περιουσιακά στοιχεία, γεγονός που ώθησε το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας σε πρόσφατα υψηλά ρεκόρ.

Η ιαπωνική αλυσίδα Seven & i απασχολεί περίπου 77.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, και το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της προέρχεται από την επιχείρηση ψιλικών της στο εξωτερικό. Από γεωγραφική άποψη, είναι συντριπτικά αμερικανική, με τη Βόρεια Αμερική να συνεισφέρει τα τρία τέταρτα των εσόδων.

Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου έχει σχηματίσει ειδική επιτροπή για να εξετάσει την πρόταση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση ούτε από την επιτροπή ούτε από το διοικητικό συμβούλιο. Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετα απο ρεπορτάζ για την προσφορά της καναδικής εαιρείας που έγινε απο την εφημερίδα Nikkei.

Συνομιλίες σε «πρώιμο στάδιο»

Η Alimentation Couche-Tard δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο αλλά μια απο τις πηγές του παρκτορειου είπε πως οι συνομιλίες ειναι «σε πολύ πρώιμο στάδιο».

Μια συμφωνία για ολόκληρη την εταιρεία θα ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά ποτέ ιαπωνικής εταιρείας από εταιρεία στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, ξεπερνώντας τη συμφωνία 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018 για την επιχείρηση τσιπ μνήμης της Toshiba από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Bain.

Η  7-Eleven βρίσκεται τα τελευταια χρονια σε διαδικασία αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της οποίας έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, από πέρυσι, έχει ανακοινώσει το κλείσιμο δεκάδων σούπερ μάρκετ Ito-Yokado, έχει αποχωρήσει από τις δραστηριότητες ένδυσης και ολοκλήρωσε την πώληση της μονάδας πολυκαταστημάτων Sogo & Seibu.

Καταστημα λιανικής πώλησης και καυσίμων της Circle K , που ανήκει στον καναδικό όμιλο Couche-Tard

Ο καναδικός κολοσσός

Ο όμιλος Couche-Tard ξεκίνησε απο ένα ενιαίο κατάστημα στο καναδικό Κεμπέκ για να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο δίκτυο καταστημάτων και πρατηρίων βενζίνης, κυρίως μέσω εξαγορών.

Η πρόσφατη προσφορα αν καταλήξει σε  συμφωνία, θα ακολουθήσει την αγορά 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Couche-Tard ορισμένων ευρωπαϊκών πρατηρίων καυσίμων της TotalEnergies πέρυσι και μια προσφορά 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχςε κάνει για τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων στην Ευρώπη , την Carrefour, η οποία όμως απορρίφθηκε το 2021 από τη γαλλική κυβέρνηση λόγω ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια.

Το 2020, η Seven & i και η Couche Tard ήταν ανταγωνιστικοί πλειοδότες για την εξαγορά της αμερικανικής αλυσίδας βενζινάδικων Speedway, η οποία τελικά «κατακυρωθηκε» στην ιαπωνική εταιρεία για 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρουσία σε 29 χώρες

Η Alimentation Couche-Tard Inc.  δραστηριοποιείται σε περίπου 29 χώρες και περιοχές, με περισσότερα από 16.700 καταστήματα, εκ των οποίων σχεδόν τα 13.100 προσφέρουν καύσιμα οδικών μεταφορών. Επίσης, είναι ενας μεγάλος εργοδότης με 149.000 υπαλλήλους

Με τα πανό Couche-Tard και Circle K, η εταιρεία είναι ανεξάρτητος χειριστής ψιλικών καταστημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και διατηρει καταστημάτα λιανικής πώλησης και καυσίμων στον Καναδά, τη Σκανδιναβία, τη Βαλτική, καθώς και στην Ιρλανδία .

Έχει επίσης παρουσία στην Πολωνία, στην Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή