Πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι από όταν ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι συχνά χλεύαζε την Κίνα κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας, αποκαλώντας τους ηγέτες της «δολοφόνους».
Αλλά τώρα ευχαριστεί το Πεκίνο καθώς τον Ιούνιο η Κίνα ανανέωσε ένα κομμάτι πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε swap νομισμάτων, αμβλύνοντας τις ανησυχίες ότι η Αργεντινή θα χρειαστεί να επιστρέψει τα κεφάλαια από τα εξαντλημένα αποθέματά της. Ο Μιλέι χαρακτήρισε την παράταση ως οικονομική ανακούφιση.
Το γραφείο του είπε ότι ο αμοιβαίος σεβασμός με την Κίνα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία της Αργεντινής.
Αργεντινή: Συναντήσεις με τεχνολογικούς CEOs στις ΗΠΑ
Ο αντικομουνιστής Μιλέι, έχει υιοθετήσει πιο ρεαλιστική προσέγγιση προς το Πεκίνο, λέγοντας ότι κινεζικές επενδύσεις και το εμπόριο είναι απαραίτητα για το μέλλον της Αργεντινής, ταυτόχρονα διατηρώντας στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η Κίνα έχει εμβαθύνει τους δεσμούς της με την Αργεντινή σε βασικούς οικονομικούς τομείς.
«Είναι απίστευτα απείθαρχος στην εξωτερική πολιτική, αλλά επιδεικνύει την καλύτερη συμπεριφορά έναντι της Κίνας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του», δήλωσε στην Wall Street Journal ο Μπέντζαμιν Γκεντάν, διευθυντής του προγράμματος για τη Λατινική Αμερική του Woodrow Wilson Center στην Ουάσιγκτον.
Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αργεντινής, μετά τη γειτονική Βραζιλία, με το διμερές εμπόριο να φτάνει πέρυσι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 14 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές της Αργεντινής προς την Κίνα έχουν οκταπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Οι ΑΞΕ της Κίνας έχουν αυξηθεί κατά 500% από το 2015, σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κορυφαίος σύμμαχος οι ΗΠΑ
Ο Μιλέι λέει ότι οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος ξένος σύμμαχός του, και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν επιρροή στην Αργεντινή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις Μιλέι, στέλνοντας στο Μπουένος Άιρες τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τη στρατηγό Λόρα Ρίτσαρντσον, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Λατινική Αμερική.
Η κυβέρνηση Μιλέι είπε ότι δεν θα ενταχθεί στην Brics. Αντίθετα, ζήτησε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Αργεντινή αγόρασε πρόσφατα αμερικανικά μαχητικά, αποκλείοντας προσφορά για κινέζικα.
Η Κίνα παραμένει κρίσιμη οικονομική δύναμη, αναγκάζοντας τον Μιλέι να ισορροπήσει τις γεωπολιτικές του προτιμήσεις με τη Δύση και τα εμπορικά συμφέροντα της Αργεντινής με το Πεκίνο.
Η διατήρηση των οικονομικών δεσμών με την Κίνα είναι ζωτικής σημασίας εάν ο Μιλέι θέλει να ανατρέψει την οικονομική κρίση της Αργεντινής. Ο πληθωρισμός της Αργεντινής είναι στο 263% και περίπου το 56% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.
Κινεζικές εταιρείες έχουν κατασκευάσει το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Νότιας Αμερικής στην Αργεντινή και έχουν σύμβαση για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Τον Ιούλιο, η υπουργός Εξωτερικών, Νταϊάνα Μοντίνο, γιόρτασε με Κινέζους διπλωμάτες τα εγκαίνια έργου λιθίου 800 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει εν μέρει στην κινεζική εταιρεία Tsingshan. Οι κινεζικές εταιρείες Zijin Mining και Ganfeng Lithium έχουν επίσης έργα λιθίου που αναμένεται να ενισχύσουν την παραγωγή του μετάλλου.
Αγρότες που εξάγουν ήδη τεράστιες ποσότητες σόγιας και βοείου κρέατος στην Κίνα ετοιμάζονται τώρα να στείλουν σιτάρι και να συνεχίσουν τις αποστολές καλαμποκιού που είχαν ανασταλεί πριν 15 χρόνια.
Κινεζικές εταιρείες έχουν κατασκευάσει το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Νότιας Αμερικής στην Αργεντινή και έχουν σύμβαση για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει δύο φράγματα.
Το έργο είχε ξεκινήσει αλλά τέθηκε σε αναμονή στα τέλη του 2023 λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης. Τώρα επαρχιακοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η κατασκευή θα ξαναρχίσει τους επόμενους μήνες.
Κινεζικός δορυφορικός σταθμός
Ιδιαίτερα ανησυχητικός για την Ουάσιγκτον είναι κινεζικός διαστημικός σταθμός στις πεδιάδες του Neuquén που έχει ελάχιστη επίβλεψη από την κυβέρνηση της Αργεντινής. Στρατιωτικοί των ΗΠΑ ανησυχούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιτηρεί αμερικανικούς δορυφόρους.
Μετά την επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Αργεντινή, η Αργεντινή πραγματοποίησε μια σπάνια επιθεώρηση της διαστημικής βάσης, αλλά δεν βρήκε στρατιωτικό προσωπικό εκεί. Η πρεσβεία της Κίνας χαρακτήρισε «παράλογες» τις ανησυχίες για τον σταθμό, που λειτουργεί από το 2018.
Η Κίνα είναι σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την Αργεντινή, με την χώρα να είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κινεζικών εμπορικών δανείων στη Λατινική Αμερική.
Υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, η Αργεντινή μπήκε στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας και έγινε μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης. Η Αργεντινή παραμένει στο Belt and Road και εξασφάλισε μια συμφωνία που επιτρέπει σε τοπικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το γιουάν για το εμπόριο με Κίνα.
Αν εκλεγεί ο Τραμπ
Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ο Μιλέι θαυμάζει, επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στην Αργεντινή και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να απεμπλακούν με την Κίνα.
Ο Μιλέι λέει ότι οι πολιτικές του διαφορές με το Πεκίνο δεν πρέπει να επηρεάσουν τους οικονομικούς δεσμούς.
Το Πεκίνο ακολουθεί μέχρι στιγμής μια στρατηγικά υπομονετική προσέγγιση στο Μιλέι για να μην οδηγήσει την Αργεντινή στην αγκαλιά των ΗΠΑ.
Η Αργεντινή έχει κάποια μόχλευση λόγω της ανάγκης της Κίνας να αξιοποιήσει τους τεράστιους φυσικούς πόρους της χώρας της Νότιας Αμερικής, καθώς έχει τα τρία μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο και είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας αλεύρου σόγιας για ζωοτροφές.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...