
Οι δυτικές αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τις πτήσεις προς την Κίνα, καθώς ο συνδυασμός της χαμηλής ζήτησης και του υψηλού κόστους των πτήσεων γύρω από τον ρωσικό εναέριο χώρο εξασθενεί την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται τους τοπικούς αερομεταφορείς.
Η British Airways δήλωσε αυτό το μήνα ότι θα αναστείλει τις πτήσεις μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου από τον Οκτώβριο, λίγες εβδομάδες αφότου η Virgin Atlantic αποφάσισε να καταργήσει το δρομολόγιό της προς Σαγκάη, το μοναδικό της προς την Κίνα. Αν και δεν επηρεάζεται από την απαγόρευση του ρωσικού εναέριου χώρου, η αυστραλιανή Qantas σχεδιάζει να περικόψει το δρομολόγιο Σίδνεϋ-Σαγκάη, λέγοντας ότι τα αεροπλάνα της έχουν πετάξει κατά καιρούς σχεδόν… άδεια.
Κίνα vs ΗΠΑ: Αυτό που… χάνουν οι αγορές – Ο «χρησμός» της Capital Economics
Η υποχώρηση σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης ορισμένων από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου απέναντι στην Κίνα, εν μέσω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης και των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ του Πεκίνου και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αναφέρουν οι Financial Times.
Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η χώρα είχε θεωρηθεί ως ευκαιρία ανάπτυξης για τις δυτικές αεροπορικές εταιρείες που ήλπιζαν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη οικονομία της και τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών με βαθιές τσέπες. Όμως, ο αριθμός των πτήσεων κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και ενώ οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να ανακατασκευάζουν τα προγράμματά τους μετά την επαναλειτουργία των διεθνών πτήσεων το 2023. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια νέα υποχώρηση.
Πέρυσι η British Airways δήλωσε ότι το δρομολόγιο στο Πεκίνο ήταν «ένα από τα πιο σημαντικά της», όταν ξεκίνησε εκ νέου πτήσεις μετά από τριετή παύση, και η αεροπορική εταιρεία ξεκίνησε μια εκστρατεία πρόσληψης προσωπικού που μιλούσε μανδαρινικά μόλις τον Ιανουάριο. Η BA εξακολουθεί να πετάει προς Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ, αλλά φέτος μείωσε στο μισό τη συχνότητα των πτήσεων προς την πρώην βρετανική κτήση.
Η Ρωσία το 2022 απαγόρευσε στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από το έδαφός της
Ο ρωσικός παράγοντας
Η κινεζική αεροπορική αγορά ήταν από τις πιο αργές στην ανάκαμψη από το κλείσιμο των συνόρων κατά την εποχή της πανδημίας, με τα ταξίδια να ξεκινούν στην πραγηματικότητα ξανά μόλις το 2023 και τη ζήτηση στα διεθνή δρομολόγια να είναι ακόμη πολύ χαμηλότερη από ό,τι το 2019. Αλλά για πολλές αεροπορικές εταιρείες το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ρωσίας ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας που κατέστησε τα δρομολόγια μη βιώσιμα, δήλωσαν στους Financial Times ηγετικά στελέχη του κλάδου.
Η Ρωσία το 2022 απαγόρευσε στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από το έδαφός της, αναγκάζοντας τις μακρές εκτροπές από τις τυπικές διαδρομές των πτήσεών τους όταν πετούν προς μέρη της ανατολικής Ασίας.
Αυτό αυξάνει τα κόστη λόγω καυσίμων, τα οποία αντιστοιχούν στο 25% έως 30% του λειτουργικού κόστους, προκαλώντας παράπονα από τις αεροπορικές εταιρείες ότι βρίσκονται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των κινεζικών αερομεταφορέων, οι οποίοι εξακολουθούν να πετούν πάνω από τη Ρωσία.
Ο αριθμός των πτήσεων των διεθνών αερομεταφορέων από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προς την Κίνα κατά την πολυσύχναστη καλοκαιρινή περίοδο έχει μειωθεί περισσότερο από 60% από την κορύφωση του 2018 που ξεπερνούσε τις 13.000, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων του κλάδου OAG. Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει τις πτήσεις στις εν λόγω διαδρομές μόνο κατά 30% από την κορύφωσή τους το 2019 και το καλοκαίρι εκτελούν πλέον υπερδιπλάσια δρομολόγια σε αυτές σε σχέση με τους δυτικούς ανταγωνιστές τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της OAG.
«Αν έχεις έναν κινεζικό αερομεταφορέα που πετάει πάνω από τη Ρωσία, έχει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα σε σχέση με εμάς», δήλωσε πέρυσι ο Μπεν Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM.
Η δυνατότητα πτήσεων πάνω από τη Ρωσία είχε επιτρέψει στους μεγάλους αερομεταφορείς της Κίνας να κατακτήσουν «σημαντικό» μερίδιο αγοράς
«Όχι στην κινεζική ανάπτυξη εις βάρος μας»
Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε να αυξήσει τον αριθμό των απευθείας πτήσεων μετ’ επιστροφής μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας από 35 σε 50 την εβδομάδα. Αυτό είναι λιγότερο από το ένα έκτο των 325 πτήσεων εβδομαδιαίως πριν από την πανδημία, αλλά οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν πιέσει την Ουάσινγκτον να μην αυξήσει το ανώτατο όριο περισσότερο, καθώς αγωνίζονται να ανταγωνιστούν τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.
«Εάν η ανάπτυξη της κινεζικής αεροπορικής αγοράς επιτραπεί να συνεχιστεί ανεξέλεγκτα και χωρίς να ληφθεί μέριμνα για την ισότητα της πρόσβασης στην αγορά, οι πτήσεις θα συνεχίσουν να παραχωρούνται στους κινεζικούς αερομεταφορείς εις βάρος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων των ΗΠΑ», ανέφερε το λόμπι του κλάδου Airlines for America στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και στον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ σε επιστολή του Απριλίου που αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια χωρίς ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μειώθηκε κατά 76% το 2024 σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της A4A.
Ο Έντμοντ Ρόουζ, σύμβουλος αερομεταφορών και πρώην στέλεχος της Virgin Atlantic που βοήθησε στην έναρξη του δρομολογίου της στη Σαγκάη το 1999, δήλωσε ότι ο αριθμός των επιβατών δεν είχε ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 σε δρομολόγια που εξαρτώνται ήδη σε μεγάλο βαθμό από τους Κινέζους τουρίστες και τους φοιτητές που πετούν το καλοκαίρι. «Ήταν πάντα πολύ πιο εποχιακή από ό,τι, για παράδειγμα, η υπερατλαντική αγορά, και αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι αν πετάς ένα πρόγραμμα όλο το χρόνο, τότε αναπόφευκτα αντιμετωπίζεις χαμηλότερους συντελεστές πληρότητας το χειμώνα με σχεδόν το ίδιο κόστος», δήλωσε ο Ρόουζ.
Η δυνατότητα πτήσεων πάνω από τη Ρωσία είχε επιτρέψει στους μεγάλους αερομεταφορείς της Κίνας να κατακτήσουν «σημαντικό» μερίδιο αγοράς σε δρομολόγια προς τη δυτική Ευρώπη, δήλωσε ο Τζέισον Σαμ, αναλυτής ερευνών μετοχών της DBS.
Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις προγραμματισμένες πτήσεις προς την Ευρώπη κατά τη θερινή περίοδο κατά 16% σε σύγκριση με το 2019 σε 14.835, σύμφωνα με τον OAG.
Η China Eastern ξεκίνησε τον περασμένο μήνα απευθείας πτήσεις από τη Σαγκάη προς τη Μασσαλία, ενώ η China Southern ξεκίνησε πρόσφατα πτήσεις από την Γκουανγκζού προς τη Βουδαπέστη. Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έχουν επίσης πάρει επιπλέον χρονοθυρίδες στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου φέτος.


Latest News

Citigroup: Υψηλά κέρδη από συναλλαγές στις μετοχές και στο σταθερό εισόδημα
Το τμήμα συναλλαγών της Citigroup ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών

Τα... καμάρια της Silicon Valley δεν πλήρωσαν φόρους εκατοντάδων δισ. δολαρίων
Οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γνωστές ως Silicon Six, δημιουργούν κέρδη δισεκατομμυρίων, αλλά «κλέβουν» το δημόσιο ταμείο

Οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ αποθηκεύουν φάρμακα πριν την επιβολή δασμών
Η αύξηση των εξαγωγών απο την Ιρλανδία προς τις ΗΠΑ μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη συσσώρευση αποθεμάτων, λέει η Τραπεζα της Ιρλανδίας.

Μπέσεντ: Το υπουργείο έχει εργαλεία για τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε το σενάριο να πουλούν ξένες χώρες αμερικανικά ομόλογα - Τι είπε για τη συνάντηση με τον Πάουελ και το δολάριο

Κινέζος αξιωματούχος αποκαλεί τις ΗΠΑ «εχθρό» που υπονομεύει την επιβίωση του Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με την Κίνα, δεν επιβάλει δασμούς

Ομαδική αγωγή κατά της Stellantis για ελαττωματικούς αερόσακους
Ιταλικό δικαστήριο επέτρεψε την εκδίκαση της υπόθεσης κατά της Stellantis που μπορεί να επιφέρει τεράστιες αποζημιώσεις

Γύρισε ο τροχός - Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπερνά την LVMH
Πώς η Hermès έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη - Τα λάθη της LVMH

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου