Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσει μια σταδιακή προσέγγιση για τη μείωση του κόστους δανεισμού, δήλωσε μία από τους κορυφαίους αξιωματούχους της, καθώς οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στο ετήσιο συμπόσιο στο Ουαϊόμινγκ αυτή την εβδομάδα. Η Μέρι Ντάλι, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε στους Financial Times ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της έδωσαν «περισσότερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο. Είναι καιρός να εξετάσουμε το ενδεχόμενο προσαρμογής στα επιτόκια από το τρέχον εύρος 5,25% έως 5,5%, είπε.

Ο Πάουελ κρατάει τα κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας- Τι σήμα θα δώσει για τα επιτόκια

Η έκκλησή της για μια «συνετή» προσέγγιση απώθησε τις ανησυχίες των οικονομολόγων ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου οδεύει προς μια απότομη επιβράδυνση που δικαιολογεί γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων.

Πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια

Η ταχύτητα με την οποία τα επιτόκια των ΗΠΑ θα υποχωρήσουν από το υψηλό τους 23 ετών θα είναι ένα κεντρικό ερώτημα στα χείλη των πολιτικών όταν συγκεντρωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα στο ετήσιο συμπόσιο της Fed του Κάνσας Σίτι στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον επόμενο μήνα

Η ομιλία του προέδρου της Fed, Τζέι Πάουελ την Παρασκευή θα εξεταστεί προσεκτικά από επενδυτές που θέλουν να ακούσουν πώς σχεδιάζει να επιτύχει μια ήπια προσγείωση, ολοκληρώνοντας τη μάχη κατά του πληθωρισμού χωρίς να καταρρεύσει η οικονομία.

Η Ντάλι, η οποία έχει δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, υποβάθμισε την ανάγκη για μια δραματική απάντηση στα σημάδια αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας, λέγοντας ότι η αμερικανική οικονομία δείχνει ελάχιστα στοιχεία ότι οδεύει προς βαθιά ύφεση. Η οικονομία «δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση», υπογράμμισε στους FT.

«Η σταδιακή [μείωση] δεν είναι αδύναμη, δεν είναι αργή, δεν υστερεί, είναι απλώς συνετή», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι η αγορά εργασίας —αν και επιβραδύνεται— δεν είναι «αδύναμη».

Τα στοιχήματα

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον επόμενο μήνα, με περίπου 70% πιθανότητα για περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που τάσσονται υπέρ της μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Οι αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα τελειώσουν το 2024 μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα κάτω από το τρέχον επίπεδό τους, υποδηλώνοντας μια εξαιρετικά μεγάλη μείωση στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα του Καναδά έχουν ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού, αλλά οι σχετικά υψηλές μετρήσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στις αρχές του τρέχοντος έτους ανάγκασαν τη Fed να περιμένει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή