Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα εταιρικά αποτελέσματα, αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αναζητούν ενδείξεις για την πορεία της ανάπτυξης, του πληθωρισμού και του κόστους δανεισμού από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) θα πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο της συμπόσιο στο Jackson Hole των ΗΠΑ από τις 22 μέχρι τις 24 Αυγούστου. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC), η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) όλες αναμένεται την Τρίτη να λάβουν αποφάσεις νομισματικής πολιτικής εν μέσω χαμηλότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξης και επίμονου πληθωρισμού.

Στο 20% μειώνει τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ η Goldman Sachs

Την Πέμπτη αναμένεται επίσης να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ νωρίτερα θα έχουν δημοσιοποιηθεί τα πρακτικά και από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας (RBA). Θα έχουν προηγηθεί στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Ιαπωνία και από την πορεία των τιμών στο Καναδά.

Η συνάντηση στο Jackson Hole

Το μεγαλύτερη ενδιαφέρον της σημαντικής για τις αγορές αυτής της εβδομάδας μετά τη γενναία ανάκαμψη που ακολούθησε το μίνι κραχ στις αρχές του μήνα, συγκεντρώνει η συνάντηση των μελών της FED στο Jackson Hole. Εκεί αναμένεται να παρευρεθεί ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ και οι αγορές περιμένουν ένδειξη για το πότε θα γίνουν και με τι ρυθμό οι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων του δολαρίου.

Το στοίχημα για τη FED είναι μεγάλο. Αρνητικά στοιχεία για την απασχόληση στις αρχές του μήνα είχαν δημιουργήσει φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και προσδοκίες για άμεσες μειώσεις επιτοκίων από τη FED. Όμως στη συνέχεια παρουσιάστηκαν πιο θετικά τέτοια στοιχεία τα οποία λειτούργησαν κατά προσδοκιών για μεγάλη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη FED το Σεπτέμβριο και υπέρ προσδοκιών για πιο θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Τώρα στη συνάντηση του Τζάκσον Χολ η FED αναμένεται να δώσει σήμα για μείωση επιτοκίων το Σεπτέμβριο, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί ο πληθωρισμός.

Η νομισματική πολιτική σε Κίνα, Σουηδία, Τουρκία

Την Τρίτη οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC), ενώ αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται από την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank). Την ίδια ημέρα σήμα για το τι σχεδιάζει να κάνει με τα επιτόκια ετοιμάζεται να δώσει και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) η οποία έχει ήδη αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια στο 50% σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Την Τετάρτη αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά από την επιτροπή χάραξη νομισματικής πολιτικής της FED, την FOMC, αλλά αυτά θα μπορούσαν να επισκιαστούν από το Οικονομικό Συμπόσιο στο Τζάκσον Χολ (Jackson Hole Economic Symposium).

Την Πέμπτη αναμένεται επίσης να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία τον Ιούνιο ξεκίνησε γύρο μείωσης των επιτοκίων. Οι αγορές θα περιμένουν επίσης να δουν στοιχεία από το δείκτη υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ του Αυγούστου για να φανεί η πορεία των βιομηχανιών παραγγελιών στην ευρωζώνη, ενώ αντίστοιχα στοιχεία αναμένονται και από τη Βρετανία.

Στα τέλη της εβδομάδας θα δημοσιοποιηθούν επίσης στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας, τα οποία τα παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα της χώρας στα πλαίσια της χάραξης της νομισματικής της πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή