Στο 20%  από 25% μείωσε η Goldman Sachs τις πιθανότητες ύφεσης στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών τους επόμενους 12 μήνες, μετά τα τελευταία στοιχεία για τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας και τις λιανικές πωλήσεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η επενδυτική τράπεζα, είχε αυξήσει τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ από το 15% αφού το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε σε υψηλό τριών ετών τον Ιούλιο, πυροδοτώντας φόβους για ύφεση. «Μειώσαμε τώρα την πιθανότητα από το 25% στο 20%, κυρίως επειδή τα στοιχεία για τον Ιούλιο και τις αρχές Αυγούστου που δημοσιεύθηκαν από τις 2 Αυγούστου δεν δείχνουν σημάδια ύφεσης», ανέφερε σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius.

Κλείνει η ψαλίδα του spread των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων

Πού θα κάτσει η μπίλια της Goldman Sachs

«Η συνεχιζόμενη επέκταση θα έκανε τις ΗΠΑ να μοιάζουν περισσότερο με άλλες οικονομίες της G10, όπου ο κανόνας Sahm ισχύει λιγότερο από το 70% του χρόνου», πρόσθεσε.

Η έκθεση της περασμένης Πέμπτης έδειξε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε στο χαμηλό ενός μηνός την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ξεχωριστά στοιχεία αποκάλυψαν την ίδια ημέρα, ότι οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο, αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου 1,5 έτους.

Ο Hatzius είπε μάλιστα, ότι εάν η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου αποδειχθεί «λογικά καλή», τότε θα μειώσει εκ νέου την πιθανότητα ύφεσης των ΗΠΑ στο 15%. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν απέκλεισε μια μείωση κατά 50 bps εάν η έκθεση για τις θέσεις εργασίας είναι κατώτερη των προσδοκιών.

Τζάκσον Χολ

Οι αγορές στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους στo μεγάλο ετήσιο ραντεβού των κεντρικών τραπεζιτών στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, που πολλοί αποκαλούν και «καλοκαιρινό Νταβός», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Αυγούστου,

Για ακόμη μια φορά το συμπόσιο της Federal Reserve Bank of Kansas City στο ειδυλλιακό ορεινό θέρετρο του Τζάκσον Χολ, στα Βραχώδη Όρη θα κληθεί να δώσει απαντήσεις (ή έτσι τουλάχιστον ελπίζουν οι επενδυτές) στον γρίφο των προθέσεων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Στο επίκεντρο φέτος βρίσκονται οι αγορές εργασίας  μια μετατόπιση από το περσινό θέμα του πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής της Fed των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ έχει την ευκαιρία να τελειοποιήσει το μήνυμά του πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για τη νομισματική πολιτική.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, μετά από μήνες διατήρησής τους στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.

Το ερώτημα όλων είναι αν η μείωση θα είναι κατά 25 ή κατά 50 μονάδες βάσης και φυσικά αγορές και οικονομολόγοι θα αναζητήσουν στοιχεία για τον ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή