Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Κίνα με στόχο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη σκιά του «εμπορικου πολέμου» των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Η συνεννόηση των δυο πλευρών, που αποκτά και τον τυπο μιας πιο στενής συνεργασίας, αποτελει και ένδειξη της προσπάθειας να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, γεγονότα και εξελίξεις μείζονος σημασίας που θα μπορουσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομίες των δυο οικονομικών υπερδυνάμεων.

Πάουελ: Κρατάει τα κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας- Τι σήμα θα δώσει για τα επιτόκια

Η συμφωνία ήταν μέρος μιας συνάντησης της Οικονομικής Ομάδας Εργασίας ΗΠΑ-Κίνας στη Σαγκάη την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο Μπρέντ Νέιμαν , αναπληρωτής υφυπουργός διεθνών οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομικών, και ο Xuan Changneng, αναπληρωτής διοικητής της Λαϊκης Τράπεζας της Κίνας ( People’s Bank of China – PBC), ήταν οι επικεφαλής των ομάδων εργασίας.

«Κόκκινο τηλέφωνο»

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης μια λίστα με άτομα με τα οποία πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση οικονομικού στρες ή γεγονότων κινδύνου, ανέφερε η ανακοίνωση της People’s Bank of China . Η ανάγνωση του Υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν διαθέσιμη από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, ώρα Πεκίνου, ανέφερε το CNBC.

«Οι προσπάθειες θα συμβάλουν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό»

Στην ανακοινωση αναφέρεται αναλυτικά ότι [η συνεργασια}  θα θέσει τα θεμέλια για τις δύο πλευρές για να ενισχύσουν την επικοινωνία και να μειώσουν την αβεβαιότητα σε περίπτωση οικονομικής πίεσης. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης μια λίστα επαφών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα για να εξασφαλίσουν έγκαιρο και ομαλό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστών τους σε περίπτωση γεγονότων οικονομικής πίεσης και κινδύνων επιχειρησιακής ανθεκτικότητας. Αυτές οι προσπάθειες θα συμβάλουν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό που ωφελεί όχι μόνο την Κίνα και τις ΗΠΑ, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.»

Εκπρόσωποι από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, την Εθνική Ρυθμιστική Διοίκηση Χρηματοοικονομικών και τη Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας συμμετείχαν επίσης, ανέφερε η People’s Bank of China.

Στην ανακοίνωση , η συζήτηση αναμεσα στις δυο πλευρές περιγραφεται ως «επαγγελματική, ρεαλιστική, ειλικρινής και εποικοδομητική», σύμφωνα με μια μετάφραση του CNBC.

Τα θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν τις κεφαλαιαγορές, τις διασυνοριακές πληρωμές και τη νομισματική πολιτική των δύο χωρών, ειδικά στο πλαίσιο της Τρίτης Ολομέλειας της Κίνας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Τεχνικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν για τις συστηματικά σημαντικές παγκόσμιες τράπεζες κάθε χώρας, τη λειτουργική ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τα τεστ αντοχής για τον κλιματικό κίνδυνο.

Τακτική συνεργασία

Η αγορά κρατικών ομολόγων της Κίνας σημείωσε αυξημένη αστάθεια νωρίτερα αυτό το μήνα εν μέσω αναφοράς για παρέμβαση της Λαϊκης Τράπεζας της Κίνας. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Pan Gongsheng δήλωσε την Πέμπτη μέσω κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι της Κίνας έχουν μειωθεί, μεταξύ άλλων από το βάρος που δημιουργεί το χρέος των τοπικών κυβέρνησεων.

Την περασμένη εβδομάδα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και της Κίνας συναντήθηκαν επίσης στην πρώτη τους συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας, ανέφερε η People’s Bank of China , χωρίς να δώσει συγκεκριμένα ονόματα. Τα θεσμικά όργανα μοιράστηκαν πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας και συζήτησαν πώς η χρηματοδότηση θα μπορούσε να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης He Lifeng ξεκίνησαν οικονομικές και χρηματοοικονομικές ομάδες εργασίας τον Σεπτέμβριο του 2023 μέσω των οποίων αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών θα συναντώνται τακτικά σε επίπεδο υφυπουργού με το Υπουργείο Οικονομικών και την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνα, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή