
Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Κίνα με στόχο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη σκιά του «εμπορικου πολέμου» των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Η συνεννόηση των δυο πλευρών, που αποκτά και τον τυπο μιας πιο στενής συνεργασίας, αποτελει και ένδειξη της προσπάθειας να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, γεγονότα και εξελίξεις μείζονος σημασίας που θα μπορουσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομίες των δυο οικονομικών υπερδυνάμεων.
Πάουελ: Κρατάει τα κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας- Τι σήμα θα δώσει για τα επιτόκια
Η συμφωνία ήταν μέρος μιας συνάντησης της Οικονομικής Ομάδας Εργασίας ΗΠΑ-Κίνας στη Σαγκάη την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο Μπρέντ Νέιμαν , αναπληρωτής υφυπουργός διεθνών οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομικών, και ο Xuan Changneng, αναπληρωτής διοικητής της Λαϊκης Τράπεζας της Κίνας ( People’s Bank of China – PBC), ήταν οι επικεφαλής των ομάδων εργασίας.
«Κόκκινο τηλέφωνο»
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης μια λίστα με άτομα με τα οποία πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση οικονομικού στρες ή γεγονότων κινδύνου, ανέφερε η ανακοίνωση της People’s Bank of China . Η ανάγνωση του Υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν διαθέσιμη από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, ώρα Πεκίνου, ανέφερε το CNBC.
«Οι προσπάθειες θα συμβάλουν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό»
Στην ανακοινωση αναφέρεται αναλυτικά ότι [η συνεργασια} θα θέσει τα θεμέλια για τις δύο πλευρές για να ενισχύσουν την επικοινωνία και να μειώσουν την αβεβαιότητα σε περίπτωση οικονομικής πίεσης. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης μια λίστα επαφών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα για να εξασφαλίσουν έγκαιρο και ομαλό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστών τους σε περίπτωση γεγονότων οικονομικής πίεσης και κινδύνων επιχειρησιακής ανθεκτικότητας. Αυτές οι προσπάθειες θα συμβάλουν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό που ωφελεί όχι μόνο την Κίνα και τις ΗΠΑ, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.»
Εκπρόσωποι από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, την Εθνική Ρυθμιστική Διοίκηση Χρηματοοικονομικών και τη Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας συμμετείχαν επίσης, ανέφερε η People’s Bank of China.
Στην ανακοίνωση , η συζήτηση αναμεσα στις δυο πλευρές περιγραφεται ως «επαγγελματική, ρεαλιστική, ειλικρινής και εποικοδομητική», σύμφωνα με μια μετάφραση του CNBC.
Τα θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν τις κεφαλαιαγορές, τις διασυνοριακές πληρωμές και τη νομισματική πολιτική των δύο χωρών, ειδικά στο πλαίσιο της Τρίτης Ολομέλειας της Κίνας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Τεχνικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν για τις συστηματικά σημαντικές παγκόσμιες τράπεζες κάθε χώρας, τη λειτουργική ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τα τεστ αντοχής για τον κλιματικό κίνδυνο.
Τακτική συνεργασία
Η αγορά κρατικών ομολόγων της Κίνας σημείωσε αυξημένη αστάθεια νωρίτερα αυτό το μήνα εν μέσω αναφοράς για παρέμβαση της Λαϊκης Τράπεζας της Κίνας. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Pan Gongsheng δήλωσε την Πέμπτη μέσω κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι της Κίνας έχουν μειωθεί, μεταξύ άλλων από το βάρος που δημιουργεί το χρέος των τοπικών κυβέρνησεων.
Την περασμένη εβδομάδα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και της Κίνας συναντήθηκαν επίσης στην πρώτη τους συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας, ανέφερε η People’s Bank of China , χωρίς να δώσει συγκεκριμένα ονόματα. Τα θεσμικά όργανα μοιράστηκαν πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας και συζήτησαν πώς η χρηματοδότηση θα μπορούσε να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης He Lifeng ξεκίνησαν οικονομικές και χρηματοοικονομικές ομάδες εργασίας τον Σεπτέμβριο του 2023 μέσω των οποίων αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών θα συναντώνται τακτικά σε επίπεδο υφυπουργού με το Υπουργείο Οικονομικών και την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνα, αντίστοιχα.


Latest News

Ποιος είναι ο πλουσιότερος ηγέτης στον κόσμο - Οι περιουσίες Τραμπ, Πούτιν και Σι
Η περιουσία του πλουσιότερου ηγέτη του κόσμου επισκιάζει τον πλούτο Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ

DBS: Άντλησε 2 δισ δολάρια με έκδοση ομολόγων
Η ζήτηση για την έκδοση των ομολόγων απο τη μεγαλύτερη τράπεζα της ΝΑ Ασίας, συγκέντρωσε 3 δισ. δολάρια

Η βρετανική χαλυβουργία ζητά βοήθεια για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση
Ο κλάδος της χαλυβουργίας δέχθηκε πλήγμα απο τους δασμούς και ζητά μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ανοδική πορεία η Burger King στη Γαλλία
Η Burger King , που ανήκει στον όμιλο Bertrand, διαθέτει σήμερα 550 καταστήματα στη Γαλλία

Διατυπώνει ανησυχίες για την πολιτική δασμών ο Τζέιμι Ντίμον
Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον που είχε πει «ξεπεράστε το», μιλώντας για την πολιτική δασμών του Τραμπ, αλλάζει γνώμη

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές