Στροφή έκανε το γεράκι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, λέγοντας ότι είναι σκόπιμο να συζητηθεί η ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο λόγω της αυξανόμενης πιθανότητας αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
«Η ισορροπία των κινδύνων έχει μετατοπιστεί, επομένως η συζήτηση για πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι κατάλληλη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανήκει στο στρατόπεδο των γερακιών της Federal Reserve και μόλις τον Ιούνιο έβλεπε «εύλογη» μια μείωση των επιτοκίων το 2024 περιμένοντας μέχρι τον Δεκέμβριο για να το κάνει. Τότε είχε μιλήσει στην εκπομπή  “Face the Nation” του CBS. «Θα εξαρτηθεί πραγματικά από τα δεδομένα και είμαστε σε πολύ καλή θέση αυτή τη στιγμή για να αφιερώσουμε τον χρόνο μας, να λάβουμε περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό, να λάβουμε περισσότερα δεδομένα για την οικονομία, την αγορά εργασίας, προτού λάβουμε οποιεσδήποτε αποφάσεις.» είχε πει χαρακτηριστικά.

Κασκάρι – Fed: Μια μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Τα δεδομένα μέχρι τώρα δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κινείται ικανοποιητικά με το βλέμμα των κεντρικών τραπεζιτών να μετακινείται στην αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να σημειώνει άνοδο στο 4,1%.

Ο Κασκάρι υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός σημειώνει πρόοδο, αλλά η αγορά εργασίας δείχνει «ανησυχητικά σημάδια». Ωστόσο ο ίδιος δεν βλέπει το λόγο να μειωθούν τα επιτόκια περισσότερο από 25 μονάδες βάσης, επειδή οι απολύσεις παρέμειναν χαμηλές και οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας δεν υποδηλώνουν αξιοσημείωτη επιδείνωση.

Οι επενδυτές, που στοιχημάτιζαν νωρίτερα ότι η Fed θα έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 17-18 Σεπτεμβρίου, μετά από ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας, τώρα τιμολογούν πιθανότητα περίπου 75% για μια μείωση 25 μονάδων βάσης, μετά τα πρόσφατα στοιχεία γιατον πληθωρισμό, τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας και τις λιανικές πωλήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή