
Το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης προχώρησε στην αποπομπή του ισχυρού διοικητή της κεντρικής τράπεζας σε μια απρόσμενη κίνηση που είναι πιθανό να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις στη βαθιά διχασμένη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Mytilineos: Τέθηκε σε λειτουργία ο 2ος αεριοστρόβιλος της μονάδας στο Τομπρούκ της Λιβύης
Το συμβούλιο, το οποίο έχει τελετουργικές εξουσίες, όρισε τον Μοχάμεντ Αμπντούλ Σαλάμ αλ-Σούκρι ως νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, αντικαθιστώντας τον Σαντίκ αλ-Καμπίρ, σύμφωνα με διάταγμα που εκδόθηκε αργά την Κυριακή. Ο Αλ-Σούκρι είναι οικονομολόγος και πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας.
Το συμβούλιο που εδρεύει στην Τρίπολη είναι σύμμαχος με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά στη δυτική Λιβύη.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τον αλ-Καμπίρ, ο οποίος ηγήθηκε της κεντρικής τράπεζας από τον Οκτώβριο του 2011 – τη χρονιά που η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά από μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι.
Χωρισμένη στα δύο η Λιβύη
Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα έχει χωριστεί μεταξύ μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, και αντίπαλων αρχών που εδρεύουν στα ανατολικά. Κάθε πλευρά έχει υποστηριχθεί από ένοπλες ομάδες και ξένες κυβερνήσεις.
Η Κεντρική Τράπεζα είναι ο χώρος αποθήκευσης δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε έσοδα από το πετρέλαιο καθώς και σε συναλλαγματικά αποθέματα. Το 2014, διασπάστηκε όπως ήταν αναπόφευκτο, αντανακλώντας και σε αυτό το επίπεδο τον βαθύ διχασμό των δύο αντιμαχόμενων ομάδων. Το διεθνώς αναγνωρισμένο αρχηγείο της παραμένει στην Τρίπολη, ενώ ένα ανατολικό υποκατάστημα που συμμάχησε με τον στρατιωτικό διοικητή Καλίφα Χάφταρ ιδρύθηκε στη Βεγγάζη.
Το ανατολικό κοινοβούλιο και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα συμβουλευτικό όργανο με έδρα την Τρίπολη, χαρακτήρισαν την διάσπαση παράνομη. Τα δύο όργανα έχουν εντολή να διορίζουν αρχηγούς των κυρίαρχων οργάνων της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με συνταγματικό έγγραφο που διέπει τη χώρα.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων με έδρα τα ανατολικά διόρισε νωρίτερα τον σαλ-Σούκρι διοικητή της κεντρικής τράπεζας σε μια απόφαση που δεν εφαρμόστηκε και το κοινοβούλιο την ακύρωσε αυτόν τον μήνα.


Latest News

H Porsche κοιτά προς την άμυνα και τις υποδομές για νέες επενδύσεις
Το διοικητικό συμβούλιο της Porsche πρότεινε μέρισμα 1,91 ευρώ ανά μετοχή, μειωμένο από 2,56 ευρώ πέρυσι - Η Volkswagen, έχει ανακοίνωσει μείωση των λειτουργικών κερδών κατά 15% πέρυσι

Η κινεζική Ninestar πουλά τη Lexmark στη Xerox αντί 150 εκατ. δολ.
Ερωτηματικά προκαλεί η τιμή για την απόκτηση της Ninestar απο τη Xerox - Είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που αρχικά είχε ανακοινωθεί

Εργοστάσια χάλυβα και αλουμινίου στον Καναδά απολύουν εργαζομένους λόγω δασμών
Ο υπουργός Εργασίας του Καναδά δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τους εργαζόμενους

Κάντε προμήθειες τριών ημερών, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
O πόλεμος στην Ουκρανία και το σκοτεινό γεωπολιτικό τοπίο οδηγούν την Ευρώπη στο να λάβει νέα μέτρα για να αυξήσει την ασφάλειά της

Σε αναζήτηση ισορροπίας το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Καταλύτης το LNG
Νευρικές διακυμάνσεις καταγράφει το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά - Συγκρατημένη αισιοδοξία

«Καλός ηγέτης» - Ο Τραμπ επαινεί τον Ερντογάν
Ο πρόεδρος Ερντογάν πιθανότατα αισθάνεται ότι θα έχει καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο Τραμπ τα επόμενα χρόνια, όπως και κατά την πρώτη θητεία

Στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ - Πάνω από 50 κινεζικές εταιρείες ΑΙ και τσιπ
Οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις δυνατότητες του Πεκίνου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των τσιπ

Η Fed έχει βγει από το «χρυσό μονοπάτι» - Καμπανάκι από τον Γκούλσμπι
Η προειδοποίηση του Γκούλμσπι έρχεται μετά έρευνα που δείχνει ότι οι καταναλωτές αναμένουν ραγδαία αύξηση των τιμών

«Game changer» η στροφή της Γερμανίας στις δαπάνες, λέει ο Ντράγκι
Αυτό που ανησυχεί τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Ντράγκι είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χειρίζεται την αλλαγή πολιτικής

Τον «πόλεμο του χαλκού» ξεκινά ο Τραμπ - Ανησυχίες για εκτίναξη των τιμών
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χαλκός είναι το επόμενο μεγάλο δασμολογικό στοίχημα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ