Η S&P Global Ratings αναβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική αξιολόγηση της Uber Technologies Inc. στην επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενη τη συνεπή αύξηση των κερδών της εταιρείας παροχής υπηρεσιών μεταφοράς και παράδοσης φαγητού.

Οι κύριες αξιολογήσεις των ομολόγων της Uber αναβαθμίστηκαν σε BBB-, το χαμηλότερο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, από BB+, την υψηλότερη βαθμίδα junk grade, ανέφερε η S&P σε ανακοίνωσή της. Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικής βαθμίδας μπορούν να μεταφραστούν σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για μια εταιρεία, επειδή ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών έχει δικαίωμα να αγοράσει τίτλους υψηλής βαθμίδας.

Στα ύψη τα κέρδη της Uber – Ρεκόρ στις κρατήσεις από τους 156 εκατ. πελάτες της

Αυτή ήταν μια ιδιαίτερα θετική είδηση για την Uber η οποία το 2ο τρίμηνο για το τωρινό οικονομικό έτος είχε να επιδείξει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, οδηγούμενα από την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση για τις υπηρεσίες της. Η Uber αντλεί σημαντικό μέρος των εσόδων της από τις επενδύσεις της και από υπηρεσίες εκτός της βασικής εφαρμογής της για τη μεταφορά με ταξί. Έχει κατά τα χρόνια λανσάρει διάφορες υπηρεσίες όπως το Uber Eats (διανομή φαγητού), UberX share για το διαμοιρασμό διαδρομών μεταξύ ατόμων, ηλεκτρικά σκούτερ και αυτοκινούμενο οχήματα.

Σύμφωνα με την S&P, η εταιρεία είναι σε καλό δρόμο για να έχει EBITDA περίπου 5,9 δισ. δολαρίων, το 2024 και 7,6 δισ. δολάρια το 2025. Ακόμη και καθώς τα έσοδα αυξάνονται, η εταιρεία παραμένει συντηρητική με τον δανεισμό και έχει δηλώσει δημοσίως ότι θέλει να διατηρήσει ένα πιστωτικό προφίλ επενδυτικής βαθμίδας, δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης.

Η οικονομική πειθαρχία της Uber και οι ταμειακές ροές της την φέρνουν σε καλή θέση να χρησιμοποιήσει κεφάλαια για εξαγορές και να ενισχύσει με άλλο τρόπο τις αποδόσεις των μετόχων, ανέφερε η S&P. Στα τέλη Ιουνίου, η Uber είχε περίπου 11,1 δισ. δολάρια βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ένα εξαιρετικό Q2

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 16% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο (το δεύτερο τρίμηνο του 2024 έληξε στις 30 Ιουνίου), χάρη στην ισχυρή διψήφια αύξηση των ταξιδιών, των μηνιαίων ενεργών χρηστών και των ακαθάριστων κρατήσεων τόσο στον τομέα της κινητικότητας όσο και της παράδοσης.

«Με βάση αυτά που βλέπουμε σήμερα, ο καταναλωτής της Uber βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση», δήλωσε ο CEO Ντάρα Κοσροβσάχι σε ενημέρωση για τα κέρδη του β’ τριμήνου 2024. «Το κοινό μας είναι μεγαλύτερο από ποτέ και χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες μας πιο συχνά από ποτέ».

Το κέρδος του 2ου τριμήνου έρχεται μετά την αύξηση των εσόδων κατά 17% το 2023. Η πανδημία δημιούργησε μεν μια σημαντική αναστάτωση για την εταιρεία. Ωστόσο, η Uber ανέκαμψε με εντυπωσιακό τρόπο.

Και αυτό που κάποτε ήταν μια επιχείρηση που έχανε χρήματα, έχει πλέον αναβαθμιστεί σε μια μηχανή που παράγει κέρδη. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, η Uber είχε 968 εκατομμύρια δολάρια σε λειτουργικά έσοδα, αριθμός 15 φορές μεγαλύτερος από ό,τι την ίδια περίοδο του 2023.

Uber: Άνοδος, σκάνδαλα και μια ταραχώδης IPO

Κατά την ίδρυσή της το 2009 και μέχρι το 2015 η Uber κατάφερε να γίνει η πολυτιμότερη startup παγκοσμίως με αξία 51 δισ. δολάρια. Η ευκολία και η απλότητα της εφαρμογής Uber τροφοδότησε την αυξανόμενη δημοτικότητά της.

Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο χρήστης μπορούσε να παραγγείλει μια διαδρομή, το GPS εντόπιζε τη θέση του και το κόμιστρο χρεωνόταν αυτόματα στην κάρτα που ήταν καταχωρημένη στο λογαριασμό του. Προς το 2018, η αξία της είχε πέσει στα 48 δισ. δολάρια από τα 68 δισ δολάρια.

Η IPO της Uber τον Μάιο του 2019 έγραψε ιστορία ως η μεγαλύτερη απώλεια δολαρίων για την πρώτη ημέρα στην ιστορία των δημόσιων εγγραφών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Uber αποτιμήθηκε στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια από τους αναλυτές της Wall Street, γεγονός που θα την καθιστούσε τη μεγαλύτερη εταιρεία που έκανε ποτέ ντεμπούτο στο χρηματιστήριο.

H Uber αυτή τη στιγμή διαθέτει κεφαλαιοποίηση που αγγίζει τα 150 δισ. δολάρια ξεπερνώντας κατά πολύ τα παλαιά της υψηλά και «ρεφάροντας» τις απώλειες της IPO

Μετά την ΑΜΚ, η αξία της αποτιμήθηκε σε περίπου 69 δισεκατομμύρια δολάρια – μόλις πάνω από το ήμισυ της υψηλής προσδοκίας της ΑΜΚ.

Καθόλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου η ανάπτυξη της Uber υπήρξε μεν εντυπωσιακή αλλά στιγματίστηκε τόσο από σκάνδαλα, όπως οι κατηγορίες περί τοξικής και σεξιστικής κουλτούρας το 2017, όσο και μεγάλη αντίσταση από οδηγούς ταξί και νομοθέτες.

Η Uber χρησιμοποιεί έναν αυτοματοποιημένο αλγόριθμο για την αύξηση των τιμών με βάση την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές κριτικές για υπέρογκα ποσά τα οποία χρεώνονται στους πελάτες.

H Uber αυτή τη στιγμή διαθέτει κεφαλαιοποίηση που αγγίζει τα 150 δισ. δολάρια ξεπερνώντας κατά πολύ τα παλαιά της υψηλά και «ρεφάροντας» τις απώλειες της IPO. Η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο 121% τα τελευταία δύο χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή