Πτωτικά κινείται σήμερα το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς καθώς τα ρωσικά καύσιμα συνεχίζουν να ρέουν μέσω της Ουκρανίας και περισσότερες εναλλακτικές προμήθειες φτάνουν στην ήπειρο.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν έως και 1,5%, επεκτείνοντας τη διολίσθηση της περασμένης εβδομάδας. Τα ολλανδικά συμβόλαια TTF, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, υποχώρησαν 0,5% στα 39,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η διέλευση μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία διεξάγεται χωρίς εμπόδια τη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η ουκρανική στρατιωτικής εισβολής στο ρωσικό έδαφος, κοντά σε ένα βασικό σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου.

Φυσικό αέριο: Ρεκόρ έτους για τις τιμές στην Ευρώπη – Νέα σύννεφα από το μέτωπο της Ουκρανίας

Νωρίτερα τον Αύγουστο, η απειλή για την προσφορά ώθησε τις τιμές στα υψηλότερα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό βοήθησε στην εκτροπή περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Καθώς η βιομηχανική ζήτηση εξακολουθεί να είναι ασθενής και τα αποθέματα άφθονα, οι ανησυχίες της αγοράς έχουν έκτοτε αμβλυνθεί.

Κερδοσκοπικά παιχνίδια στο φυσικό αέριο

Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με ρωσικό αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία. Και σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Baringa, τα οποία παραθέτει η Wall Street Journal, οι αγωγοί εξακολουθούν να παρέχουν μεταξύ 3% και 5% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Η ING βλέπει κερδοσκόπους που επιμένουν στην αγορά φυσικού αερίου

Η συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου πρόκειται να λήξει στο τέλος του έτους και οι αναλυτές δεν αναμένεται να ανανεωθεί. Μια πιθανή διακοπή θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτές οι προμήθειες θα τερματιστούν νωρίς, είπαν οι αναλυτές.

«Είναι μικρό αλλά όχι ασήμαντο», δήλωσε ο Pete Thompson, επικεφαλής ανάλυσης αερίων στο Baringa. «Η διακοπή του εφοδιασμού θα μπορούσε ασφαλώς να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές».

Τα ανοδικά στοιχήματα

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η ING, οι κερδοσκόποι παραμένουν πεισματικά ανοδικοί στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, παρά τα υψηλά ποσοστά αποθήκευσης, με τα ανοδικά στοιχήματα να ενισχύονται καθώς πλησιάζει  η έναρξη της χειμερινής περίοδου.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe,  οι αποθήκες είναι πλέον γεμάτες σε ποσοστό που πλησιάζει το 90%, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της 5ετίας για την τρέχουσα περίοδο, ύψους 78%.

Σύμφωνα με την ING αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ συνέχισε να αυξάνεται μέχρι τον Ιούλιο και τις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, οι χαμηλότερες εισροές LNG σημαίνουν ότι ο ρυθμός δημιουργίας αποθήκευσης είναι κάπως πιο αργός από έτος σε έτος, και έτσι τα αποθέματα αρχίζουν να πέφτουν κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια