Οι κινήσεις κυρίως του ελληνικού οικοσυστήματος των private equity funds δίνουν τον τόνο στις εξελίξεις στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, ο οποίος «μετράει» ήδη 10 επιχειρηματικές συμφωνίες από την αρχή του 2024 έως σήμερα.

Μάλιστα -και παρά την αβεβαιότητα λόγω κυρίως των γεωπολιτικών εξελίξεων- στελέχη των συμβουλευτικών εταιρειών αναφέρουν στο «Βήμα» ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται νέα αναζωογόνηση του dealmaking με πρωταγωνίστριες τις μεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς όμως να αποκλείονται και τα mega deals, ήτοι αξίας πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Startups: Γιατί τα funds τις εξαγοράζουν… μανιωδώς

Η κρίσιμη παράμετρος της επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας, η οποία υπόσχεται υψηλές αποδόσεις μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές των εξαγωγών και η δυναμική της τουριστικής αγοράς αποτελούν βαρόμετρο για τις επικείμενες εξαγορές στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τρία τελευταία deals στον κλάδο των ειδών διατροφής, δηλαδή η απόκτηση από την Desserta Hellas, θυγατρική του αυστριακού ομίλου Berglandmilch, του εργοστασίου τυροκομικών της Μινέρβα στο Επισκοπικό στα Ιωάννινα, η τριπλή εξαγορά των εταιρειών Λατζιμάς, Έλαια Σητείας – LaSitia και Olympian Green International από το επενδυτικό fund SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη και εν συνεχεία τη δημιουργία κοινής εταιρείας με την Inspiring Earth με επικεφαλής τον πολύπειρο μάνατζερ Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο και η εξαγορά του 30% της Eurocatering, leader στην κατηγορία των φρέσκων συσκευασμένων σαλατών, από το Latsco Family Office (συμφερόντων Μαριάννας Λάτση, αμέσως ή εμμέσως ήταν υπόθεση των funds.

Η σωτηρία της Avramar

Και έπεται συνέχεια. Τα funds έχουν τον πρώτο λόγο και στα εν αναμονή deals, όπως αυτό της πώλησης/διάσωσης του ελληνικού τμήματος του ομίλου Avramar, του «μεγάλου ασθενή» των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ήδη στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας (κατάθεση δεσμευτικών προσφορών) έχουν περάσει τρεις υποψήφιοι επενδυτές από τους έξι που είχαν αρχικά ενδιαφερθεί: το ισπανικό fund Atitlan, ο αραβικός όμιλος Aqua Bridge και το fund Diorasis, βασικός μέτοχος της Philosofish, της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι και οι τρεις υποψήφιοι θα προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος των τραπεζών είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, ωστόσο ακόμη δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν θα ακολουθηθεί το αρχικό σχέδιο, δηλαδή η «σωτηρία» της Avramar εν συνόλω, ή η εταιρεία θα «σπάσει» τελικά σε κομμάτια.

Πάντως αυτή τη στιγμή η εταιρεία, με ηγετικά μερίδια στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, κινείται επί ξυρού ακμής σε ό,τι αφορά την απαιτούμενη ρευστότητα, καθώς η (καθυστερημένη) ενδιάμεση χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Exits από Μινέρβα και ΕΖΑ

Το fund Diorama Investments SICAR S.A. (Diorama I), συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, όπως είχε αποκαλύψει το «Βήμα» έχει δρομολογήσει exit από τη Μινέρβα και ήδη το deal μεταξύ της «παλαιότερης ελαιουργικής εταιρείας της χώρας» -που πλέον ελάχιστο λάδι παράγει- και της Desserta για την εξαγορά από τη δεύτερη του εργοστασίου της φέτας της πρώτης στα Ιωάννινα, δείχνει ότι δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Diorama I από κοινού με τα private equity funds EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και Elikonos Capital (Πέτρος Κατσούλας, Παντελής Παπαγεωργίου, Τάκης Σολωμός, Δημήτρης Βιδάκης) εξαγόρασαν τη Μινέρβα τον Σεπτέμβριο του 2019 επενδύοντας περίπου 45 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το Diorama Ι κατέχει το 68% των μετοχών της εταιρείας, ενώ από 16% κατέχουν EOS και Elikonos.

Περίπου η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση της ζυθοποιίας ΕΖΑ (Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης), όπου επίσης έχει πλειοψηφική συμμετοχή το Diorama Ι.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει επενδύσεις το Diorama 2 έχοντας, μεταξύ άλλων, αγοράσει πλειοψηφική συμμετοχή στην εισαγωγική εταιρεία τροφίμων Leader.

Ελληνικές Αλυκές

Μέχρι το τέλος του 2024 στόχος του Υπερταμείου είναι να έχει «κλειδώσει» και ο επενδυτής που θα αναλάβει ως πλειοψηφών μέτοχος την τύχη της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. προκειμένου να αναδειχθεί κατά το μέγιστο η δυναμική της.

Ήδη και ενώ δεν έχει ξεκινήσει η επίσημα η διαδικασία, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός θα βγει στον «αέρα» το τελευταίο τρίμηνο του 2024, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τουλάχιστον τέσσερις ενδιαφερόμενοι, κυρίως εταιρείες ή επενδυτές, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και την κυπριακή αγορά.

Αυτή τη στιγμή «τρέχει» η χαρτογράφηση των μετόχων και η αξιολόγηση του businessplan, ενώ γίνονται οι απαραίτητες διαβουλεύσεις ώστε να καθοριστεί το προφίλ του κατάλληλου στρατηγικού επενδυτή.

Σε κάθε περίπτωση ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει ποσοστό χαμηλότερο του 60%, με το Υπερταμείο να διατηρεί ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται πέρσι το Υπερταμείο επανέκτησε το ποσοστό 24,81% που κατείχε η Καλαμαράκης ΑΕ – Κάλας στις Ελληνικές Αλυκές. Μετά την εν λόγω εξαγορά το Υπερταμείο κατέχει πλέον το 80% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ 20% παραμένει στους δήμους όπου λειτουργούν οι 7 αλυκές της εταιρείας, με το υψηλότερο ποσοστό να κατέχει ο δήμος Μεσολογγίου.

Τσάνταλης και Κουρτάκης

Παρά τις προσπάθειες για εξυγίανση της Τσάνταλης και για πώληση στην Ελληνικά Οινοποιεία (Hellenic Wineries), την εταιρεία του Ηλία και του Θωμά Γεωργιάδη που έχει στο χαρτοφυλάκιό της την Μπουτάρης και το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη, η ιστορική οινοποιία δεν κατάφερε εν τέλει να σωθεί, καταθέτοντας αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, η οποία θα συζητηθεί στις 11 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, ανακατατάξεις σε ιδιοκτησιακό επίπεδο «ακούγονται» και την εταιρεία Ελληνικά Κελλάρια Οίνων ή πιο γνωστή ως Οινοποιία Κουρτάκη.

Η υπεραιωνόβια εταιρεία, που κάποτε είχε ηγεμονικά μερίδια στον κλάδο, μετά τον θάνατο του Βασίλη Κουρτάκη, προ τριετίας, βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία με την Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου (Cavino) να παίρνει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά τα μεγέθη πωλήσεων.

Νέες κινήσεις από Ταμβακάκη

Εξελίξεις το επόμενο διάστημα αναμένονται και από την πλευρά του Απόστολου Ταμβακάκη, Managing Partner της EOS Capital Partners, ο οποίος δρομολογεί τουλάχιστον 3 νέες επενδύσεις με όχημα το δεύτερο fund, μεταξύ των οποίων μία στον κλάδο των τροφίμων.

Να σημειωθεί πως το νέο fund του Απόστολου Ταμβακάκη και της ομάδας του μπορεί να «χτυπήσει» εταιρείες με τζίρο έως 100 εκατ. ευρώ και 500 άτομα προσωπικό. Κατά μέσο όρο επιδιώκει να επενδύει 25 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία εξαγοράζοντας πλειοψηφικό μερίδιο ενώ η μέγιστη επένδυση μπορεί να φθάσει έως 37 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις