Αυξημένες κατά 60% σε σχέση με το περασμένο έτος, είναι οι αποτυχίες των νεοσύστατων επιχειρήσεων (start-up) στις ΗΠΑ, καθώς οι ιδρυτές ξεμείνουν από μετρητά που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής έκρηξης του 2021-22. Η εξέλιξη αυτή απειλεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε εταιρείες που υποστηρίζονται από venture capitals.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Carta, η οποία παρέχει υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες, τα λουκέτα στις start-up έχουν αυξηθεί απότομα, παρά το γεγονός ότι δισεκατομμύρια δολάρια επιχειρηματικών κεφαλαίων επενδύονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Revolut: Δύναμη πυρός 1,3 δισ. δολ. για τις ευρωπαϊκές start-ups τεχνολογίας

Η Carta αναφέρει ότι 254 από τους πελάτες της που υποστηρίζονταν από επιχειρηματικές δραστηριότητες είχαν καταρρεύσει το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ποσοστό των πτωχεύσεων σήμερα είναι περισσότερο από επτά φορές υψηλότερο από ό,τι όταν η Carta άρχισε να παρακολουθεί τα «κλεισίματα» το 2019.

Τα λουκέτα στις start- up

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Tally έγινε το τελευταίο θύμα. Ο πάροχος εργαλείων διαχείρισης πιστώσεων αποτιμήθηκε σε 855 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης το 2022 και είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 170 εκατομμύρια δολάρια από μεγάλα VC, συμπεριλαμβανομένων των Andreessen Horowitz και Kleiner Perkins.

Οι ιδρυτές αντιμετωπίζουν τώρα το hangover.

Ο ιδρυτής της Tally, Τζέισον Μπράουν, έγραψε στο LinkedIn ότι η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο «δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας».

Η περίπτωση της Tally δεν είναι η μοναδική. Άλλα λουκέτα περιλαμβάνουν τον ιστότοπο live streaming Caffeine, ο οποίος συγκέντρωσε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Fox Corp, Andreessen και Sanabil Investments, ενός βραχίονα του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, της Olive τελευταίας αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και της εταιρείας φορτηγών Convoy, αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Η εταιρεία ενοικίασης γραφείων WeWork, η οποία είχε συγκεντρώσει περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος και ίδια κεφάλαια από τη SoftBank και το Vision Fund της, αναδιπλώθηκε τον Νοέμβριο αφού εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2021.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα λουκέτα αποτελούν μέρος μιας επώδυνης προσαρμογής για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που προκλήθηκαν από τις αυξήσεις των επιτοκίων το 2022. Οι επενδύσεις VC σε εταιρείες πρώιμου σταδίου έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ το επιχειρηματικό χρέος μειώθηκε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank πέρυσι, αφήνοντας πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις σε αδιέξοδο .

Στα χρόνια της άνθησης, τα VCs θα ενθάρρυναν τους ιδρυτές να κάνουν όλο και μεγαλύτερες επενδύσεις, διογκώνοντας τις αποτιμήσεις, σύμφωνα με τον Healy Jones, αντιπρόεδρο της Kruze Consulting, λογιστή σε εκατοντάδες start-ups που υποστηρίζονται από venture. Ήταν ένα «τρελό περιβάλλον συγκέντρωσης κεφαλαίων» στο οποίο «τα κίνητρα VC και ιδρυτών δεν ευθυγραμμίζονταν πάντα», υπογράμμισε.

Το hangover των start-up

Οι ιδρυτές των start-up αντιμετωπίζουν τώρα το hangover. Το άλμα στις χρεοκοπίες οφείλεται στο γεγονός ότι «ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός εταιρειών συγκέντρωσε ένα ασυνήθιστα μεγάλο χρηματικό ποσό κατά την περίοδο 2021-2022», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε πρόσφατο σημείωμα προς πελάτες.

Οι εταιρείες που υποστηρίζονται από VC απασχολούν 4 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, τονίζει η Morgan Stanley, δημιουργώντας «κινδύνους διάχυσης στην υπόλοιπη οικονομία» σε περίπτωση που η αύξηση των χρεοκοπιών δεν επιβραδυνθεί.

Ο Peter Walker, επικεφαλής των πληροφοριών στην Carta, είπε ότι υπήρξε «τεράστια πτώση» στον αριθμό των εταιρειών που μπόρεσαν να συγκεντρώσουν χρήματα ξανά μέσα σε δύο χρόνια από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής τους.

Αυτό είναι ιδιαίτερα τρομακτικό για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν μειώσει το κόστος επιβίωσης τα τελευταία δύο χρόνια, θυσιάζοντας την ανάπτυξη στη διαδικασία. «Οι συμβουλές άλλαξαν. . . Τα VC [σου έλεγαν] να αναπτυχθείς με κάθε κόστος και μετά να είσαι κερδοφόρος αύριο», είπε ο Walker. «Αν έχετε περιορίσει την ανάπτυξή σας με περικοπές, τότε ίσως δεν πρόκειται για επιχείρηση VC».

Τεχνητή νοημοσύνη

Πλέον οι επενδύσεις προορίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που εργάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι πελάτες της Kruze έχουν συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, αναφέρει ο Jones, και τα τρία τέταρτα από αυτές έχουν πάει σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, παρόλο που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών πελατών της.

Για όσους βρίσκονται σε λιγότερο λαμπερούς τομείς, η προοπτική είναι πιο δύσκολη. «Υπάρχουν μόνο τόσες πολλές εταιρείες με δυνατότητα υποστήριξης επιχειρηματικών συμμετοχών ανά πάσα στιγμή», είπε ο Walker. «Το ποσό του κεφαλαίου μπορεί να έχει αυξηθεί ταχύτερα από τον αριθμό των νεοσύστατων επιχειρήσεων για να το απορροφήσουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups