Πλεόνασμα 338 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 εμφάνισε το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης, έναντι ελλείμματος 2.178 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 37.523 εκατ. ευρώ, από 33.774 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 34.256 εκατ. ευρώ, από 34.702 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις

Στο μεταξύ, τρεις είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι τους οποίους αναμένεται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, οι πόλεμοι σε Γάζα και Ουκρανία, αλλά η επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων από την έναρξη του 2025 αποτελούν τρεις κρίσιμους παράγοντες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αν και η πορεία του τουρισμού δείχνει θετικά στοιχεία προς ώρας, όπως και η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, εντούτοις, επικρατεί ανησυχία στις τάξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εξαιτίας των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί.

Πόσο πλήττει την ελληνική οικονομία ο πληθωρισμός

Βασικό «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία και κυρίως για την κοινωνία αποτελεί η τεράστια ακρίβεια που πλήττει τη χώρα μας, με τις κυβερνητικές ευθύνες να είναι μεγάλες.

Η αναζωπύρωση πληθωρισμού τον Ιούλιο, με τη μεταβολή να αγγίζει το 2,7% (από 2,3% τον Ιούνιο)  δείχνει ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν και πάλι, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε την ίδια πολιτική και μετά την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Ανάπτυξης από τον Κώστα Σκρέκα στον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν την επαναφορά παλιότερων μετώπων που σχετίζονται με την ακριβή ενέργεια, κάτι που αποτυπώνεται στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, στην παροχή υπηρεσιών (αυξήσεις σε εισιτήρια και ασφάλειες), αλλά και στο τουριστικό πακέτο, κάτι το οποίο έχει τεράστιες συνέπειες και για τους Έλληνες τουρίστες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία