Reuters Breakingviews

Η Κάμαλα Χάρις φυτεύει σπόρους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά μπορεί να σκοτώσει ορισμένες καλλιέργειες στη διαδικασία. Ο Τιμ Γουόλς, υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό της περιγράφει την οικονομία ως κήπο και όχι ως ζούγκλα: φροντίστε τον καλά και θερίστε τη σοδειά. Η μόλις αναδυόμενη ατζέντα της περιλαμβάνει τη συμβολή στη δημιουργία περισσότερων κατοικιών στις ΗΠΑ και τη μείωση των υψηλότερων τιμών των τροφίμων. Ταυτόχρονα, η διάδοση ανώτατων ορίων τιμών και αγαθών για τους αγοραστές κινδυνεύει να σπείρει τον πληθωρισμό.

Σε ομιλία της η Χάρις πρόκειται αποκάλυψε τρόπους υποστήριξης για την κατασκευή νέων κατοικιών. Περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό φορολογικών κινήτρων για κατασκευαστές και αγοραστές παράλληλα με τρόπους για τις τοπικές κυβερνήσεις να εξορθολογίσουν τους δυσκίνητους νόμους περί ζωνών. Από πολλές απόψεις, οι ιδέες απλώς υπερισχύουν των προτεραιοτήτων του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Έχει ζητήσει 2 εκατομμύρια νέα σπίτια. Η Χάρις πιέζει για ένα εκατομμύριο ακόμα. Ο Μπάιντεν πρότεινε ένα ταμείο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Η αντιπρόεδρός του θα ζητήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η προσέγγιση εστιασμένη στην προσφορά, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη, είναι λογική: η χρόνια έλλειψη στέγης στη χώρα, έχει γίνει σοβαρή, και ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια σπίτια, σύμφωνα με την ηλεκτρονική αγορά Zillow.

Η βιομηχανία ακινήτων έχει επίσης υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να ενθαρρύνει την εκ νέου σύνταξη των δημοτικών κανόνων σχετικά με τον τρόπο χρήσης της γης.

Η πλευρά της ζήτησης των Kamalanomics είναι περισσότερο ψηφοθηρική παρά υγιής πολιτική. Σκοπεύει να αναπτύξει απροσδιόριστους ακόμα τρόπους για να στοχεύσει την εταιρική «αύξηση των τιμών», ειδικά στα παντοπωλεία. Οποιοσδήποτε τέτοιος έλεγχος θα έπρεπε να περάσει από το Κογκρέσο, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση τύπου της δεκαετίας του 1970 είναι στο προσκήνιο, κυρίως λόγω του στασιμοπληθωρισμού που προκλήθηκε από τις επακόλουθες ελλείψεις και την αποθάρρυνση του ανταγωνισμού. Μια γενναιόδωρη επιδότηση 25.000 δολαρίων σε όσους αγοράζουν πρώτη κατοικία απειλεί επίσης να αυξήσει τις τιμές.

Η ενθάρρυνση των καταναλωτών να ξοδεύουν δεν είναι πάντα κακό και μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Η Χάρις, για παράδειγμα, υπερασπίζεται την αναβίωση της διευρυμένης έκπτωσης φόρου για τα παιδιά που θεσπίστηκε προσωρινά το 2021. Σε μόλις ένα χρόνο, η πολιτική μείωσε την παιδική φτώχεια, στο 5,2%, το χαμηλότερο ποσοστό ποτέ.

Το να γίνει μόνιμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα για τα φτωχά παιδιά, παρέχοντας ένα μακροπρόθεσμο όφελος για τη χώρα. Όπως και η επιτυχής καλλιέργεια φυτών στην πίσω αυλή, χρειάζεται έναν πολύ καλό κηπουρό για να αποτρέψει την μαρασμό της οικονομίας των ΗΠΑ και να την κάνει να ανθίσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners