Παρά τη σημαντική πτώση που σημειώθηκε τον Ιούνιο, το LockBit επανεμφανίστηκε τον περασμένο μήνα και έγινε η δεύτερη πιο διαδεδομένη ομάδα ransomware, ενώ το RansomHub διατήρησε την πρώτη θέση στις απειλές κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών (Global Threat Index) της Check Point Software Technologies για τον Ιούλιο του 2024.

Παράλληλα, ερευνητές της εταιρείας κυβερνοασφάλειας εντόπισαν τόσο μια εκστρατεία που διανέμει κακόβουλο λογισμικό Remcos μετά από ένα πρόβλημα ενημέρωσης της CrowdStrike, όσο και μια σειρά νέων τακτικών FakeUpdates, η οποία κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση στη λίστα με τα κορυφαία κακόβουλα προγράμματα για τον Ιούλιο.

Το πιο «δημοφιλές» κακόβουλο λογισμικό για τον Ιούνιο

Ένα πρόβλημα στον CrowdStrike Falcon αισθητήρα για Windows έχει ως αποτέλεσμα οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου να διανέμουν ένα κακόβουλο αρχείο ZIP με την ονομασία crowdstrike-hotfix.zip. Αυτό το αρχείο περιείχε το HijackLoader, το οποίο στη συνέχεια ενεργοποίησε το κακόβουλο λογισμικό Remcos που κατατάσσεται ως το έβδομο πιο κακόβουλο λογισμικό τον Ιούλιο. Η εκστρατεία στόχευε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν οδηγίες στην ισπανική γλώσσα και περιελάμβανε τη δημιουργία ψεύτικων domains για επιθέσεις phishing.

Για να αντιμετωπίσουν τις απειλές, οι οργανισμοί θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πολυεπίπεδη στρατηγική ασφάλειας

Τέλος, αποκαλύφθηκε μια σειρά νέων τακτικών που χρησιμοποιούν το FakeUpdates, το οποίο βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης κακόβουλου λογισμικού για έναν ακόμη μήνα. Οι χρήστες που επισκέπτονταν εκτεθειμένους ιστότοπους αντιμετώπιζαν ψεύτικες προτροπές ενημέρωσης του προγράμματος περιήγησης, οι οποίες οδηγούσαν στην εγκατάσταση Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT) όπως το AsyncRAT, που σήμερα κατατάσσεται στην ένατη θέση του δείκτη της Check Point. Είναι ανησυχητικό ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου άρχισαν τώρα να εκμεταλλεύονται το BOINC, μια πλατφόρμα που προορίζεται για εθελοντική πληροφορική, για να αποκτήσουν απομακρυσμένο έλεγχο μολυσμένων συστημάτων.

«Η συνεχιζόμενη επιμονή και αναζωπύρωση ομάδων ransomware όπως το Lockbit και το RansomHub υπογραμμίζει τη συνεχή εστίαση των κυβερνοεγκληματιών στο ransomware, μια σημαντική, χωρίς παύση πρόκληση για τους οργανισμούς με εκτεταμένες επιπτώσεις στη λειτουργική τους συνέχεια και την ασφάλεια των δεδομένων τους. Η πρόσφατη εκμετάλλευση μιας ενημερωμένης έκδοσης λογισμικού ασφαλείας για τη διανομή του κακόβουλου λογισμικού Remcos αναδεικνύει περαιτέρω τον καιροσκοπικό χαρακτήρα των κυβερνοεγκληματιών για ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται περαιτέρω η άμυνα των οργανισμών. Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές, οι οργανισμοί θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πολυεπίπεδη στρατηγική ασφάλειας που θα περιλαμβάνει ισχυρή προστασία των τελικών σημείων, άγρυπνη παρακολούθηση και εκπαίδευση των χρηστών για να μειώσουν την επίθεση αυτών των ολοένα και μαζικότερων κυβερνοεπιθέσεων», δήλωσε η Μάγια Χόροβιτς, VP of Research στην Check Point Software.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία