Η Advanced Micro Devices (AMD) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να εξαγοράσει τον κατασκευαστή διακομιστών ZT Systems για 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η εταιρεία επιδιώκει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της με ημιαγωγούς και υλικό τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να ανταγωνιστεί από καλύτερες θέσεις την κορυφαία του κλάδου Nvidia.

AMD: Το μεγάλο comeback – Ποια είναι η CEO που την «ανέστησε» και θέλει να ανταγωνιστεί την Nvidia

Η AMD σχεδιάζει να πληρώσει το 75% της εξαγοράς της ZT Systems με μετρητά και το υπόλοιπο με μετοχές. Η εταιρεία είχε 5,34 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Οι υπολογιστικές απαιτήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη υπαγόρευσαν στις εταιρείες τεχνολογίας να συνδυάζουν χιλιάδες τσιπ σε κλάστερς για να επιτύχουν την απαραίτητη ποσότητα δεδομένων. Ο συνδυασμός του τεράστιου αριθμού τσιπ σημαίνει ότι η σύνθεση ολόκληρων συστημάτων διακομιστών έχει γίνει όλο και πιο σημαντική, γι’ αυτό η AMD εξαγοράζει τη ZT Systems.

«Τα συστήματα AI είναι η υπ’ αριθμόν ένα στρατηγική προτεραιότητά μας», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD Λίζα Σου, σε συνέντευξή της στο Reuters.

Η προσθήκη των μηχανικών της ZT Systems στο εργατικό δυναμικό της AMD θα της επιτρέψει να δοκιμάζει πιο γρήγορα και να διαθέτει τις τελευταίες της μονάδες επεξεργασίας γραφικών τεχνητής νοημοσύνης (GPU) στην κλίμακα που απαιτούν οι γίγαντες του cloud computing όπως η Microsoft.

«Ο κύριος τρόπος (ZT Systems) είναι ενισχυτικός στην εταιρεία ώστε να πουλάμε περισσότερες GPU», υπογράμμισε η Σού.

Η AMD σχεδιάζει να διακόψει την επιχείρηση κατασκευής διακομιστών και να την πουλήσει μόλις κλείσει η συμφωνία, καθώς δεν σκοπεύει να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η Super Micro Computer, εξήγησε η Σου, αν και η εταιρεία δεν έχει ακόμη συνομιλήσει με πιθανούς αγοραστές.

Η προίκα της ZT Systems στην AMD

Ο διευθύνων σύμβουλος της ZT Systems, Φρανκ Ζανγκ, θα ενταχθεί στην AMD και θα αναφέρεται στον επικεφαλής του κέντρου δεδομένων της AMD, Φόρεστ Νόροντ.

Η ZT Systems έχει περίπου 2.500 υπαλλήλους, εκ των οποίων η AMD σχεδιάζει να κρατήσει περίπου 1.000 μηχανικούς. Επί του παρόντος, η ZT Systems έχει ετήσια έσοδα περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα στελέχη αναμένουν ότι η συμφωνία θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2025 και αναμένουν επιπλέον 12 έως 18 μήνες για την πώληση της μεταποιητικής εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Γένσεν Χουάνγκ, δήλωσε στο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας τον Μάρτιο ότι ο μοναδικός σχεδιαστής τσιπ δημιουργεί και πουλά τώρα ολόκληρα κέντρα δεδομένων ή τα μεμονωμένα εξαρτήματα που χρειάζονται για την κατασκευή ενός. Φέτος, οι αναλυτές αναμένουν ότι η εταιρεία θα δημιουργήσει 105,9 δισεκατομμύρια δολάρια από το τμήμα των κέντρων δεδομένων της, το οποίο περιλαμβάνει τσιπ και άλλο υλικό τεχνητής νοημοσύνης.

Η Σου  είπε τον περασμένο μήνα ότι η AMD αναμένει να συγκεντρώσει έσοδα από τσιπ τεχνητής νοημοσύνης περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Στους πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνονται οι Microsoft και Meta Platforms.

Η AMD αναμένει ότι η ZT Systems θα συμβάλει στην προσαρμοσμένη οικονομική απόδοση της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη