Οι έλεγχοι που θα επιβάλει η Κίνα από τις 15 Σεπτεμβρίου στο αντιμόνιο και τις εξαγωγές σχετικών προϊόντων προκαλεί «πονοκέφαλο» διεθνώς στις επιχειρήσεις αλλά και κινητοποιεί άμεσα παραγωγούς κρίσιμων μετάλλων στην ΕΕ και αλλού με απώτερο στόχο την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Μια τέτοια κρίσιμη παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με ανάρτησή του το LinkedIn, στην οποία πογραμμίζει ότι η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών: «Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάιο του 2024, τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών, με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό για αυτά τα υλικά, ξεκινώντας από την εγχώρια εξόρυξη και παραγωγή αλλά και διαφοροποιημένες εισαγωγές», τονίζει, υπενθυμίζοντας ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες μεταξύ των οποίων αντιμόνιο, γερμάνιο, βωξίτης, γάλλιο και πολλές άλλες.
Αντιμόνιο: Γιατί είναι περιζήτητο και τι επιδιώκει η Κίνα με τον περιορισμό των εξαγωγών της
«Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο συζητήσεων, αναμένουμε άμεσα ουσιαστική δράση» – Μυτιληναίος
Ελλιπή μέτρα
«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να ορίσει απτά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να παίξει τον ρόλο παρόχου κρίσιμων πρώτων υλών, παραλείποντας να παρουσιάσει σταθερά εργαλεία ή κίνητρα παρόμοια με τον IRA (σ.σ. ο αμερικανικός νόμος ενάντια στον πληθωρισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κίνητρα για πρώτες ύλες και ενέργεια).» υπογραμμίζει και καταλήγει: «Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο συζητήσεων, αναμένουμε άμεσα ουσιαστική δράση».
Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από την κίνηση της Κίνας
Το Τατζικιστάν, η Τουρκία και η Μιανμάρ είναι τρεις από τους λίγους μεγάλους παραγωγούς αντιμονίου στον κόσμο που φαίνεται ότι θα επωφεληθούν από την έκρηξη των τιμών για το περιζήτητο ορυκτό, που χρησιμοποιείται σε σφαίρες, μπαταρίες μολύβδου οξέος, επιβραδυντικά πυρκαγιάς και φωτοβολταϊκά.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η απόφαση της Κίνας για περιορισμό των εξαγωγών της θα ανεβάσει την τιμή του εμπορεύματος σε νέα ύψη ρεκόρ. Οι τιμές του αντιμονίου στο τέλος της περασμένης εβδομάδας διαπραγματεύονταν ήδη σε υψηλά όλων των εποχών που ξεπερνούσαν τα 22.000 δολάρια/τόνο, περίπου διπλάσιο από αυτό που παρατηρήθηκε στην αρχή του έτους.
Όπως ανέφερε το bne IntelliNews τον Ιούνιο του 2022, ο ρόλος του Τατζικιστάν ως κρίσιμου προμηθευτή αντιμονίου, έπεσε στην προσοχή του Κογκρέσου των ΗΠΑ καθώς οι νομοθέτες εξέτασαν πιθανές κρίσιμες ευπάθειες όσον αφορά στα αμυντικά αποθέματα ορυκτών.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 50% των παγκόσμιων προμηθειών αντιμονίου. Παρείχε 83.000 τόνους του κρίσιμου ορυκτού πέρυσι, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).
Το Τατζικιστάν, το οποίο φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία ανέγγιχτων αλλά συχνά δύσκολα προσεγγίσιμων κοιτασμάτων κρίσιμων πρώτων υλών (CRM), παρείχε 21.000 τόνους αντιμονίου πέρυσι, ενώ η Τουρκία διέθεσε 6.000 τόνους και η Μιανμάρ 4.600 τόνους, όπως έδειξαν επίσης τα στοιχεία του USGS. Η Ρωσία παρήγαγε 4.300 τόνους αντιμονίου το 2023, αλλά οι πολεμικές κυρώσεις στην Ουκρανία και το γεγονός της ίδιας της σύγκρουσης σήμαιναν ότι αυτό προοριζόταν για εγχώρια κατανάλωση.
Ελλειμμα στην αγορά ύψους 10.000 τόνων
Το Reuters ανέφερε ότι η συμβουλευτική εταιρεία Project Blue αξιολογεί το έλλειμμα αντιμονίου στην αγορά στους 10.000 τόνους τον Μάιο και αναφέρει ότι τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια τριοξειδίου του αντιμονίου αύξησαν την προσφορά από το Τατζικιστάν, το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ για να διαφοροποιήσουν την εξάρτησή τους από τις κινεζικές προμήθειες, ενώ η Ινδία αύξησε τις προμήθειες ράβδων αντιμονίου στις ΗΠΑ.
«Οι προοπτικές μιας μικρής αλλά πλούσιας σε αντιμόνιο χώρας, του Τατζικιστάν, φαίνονται καλές τώρα», δήλωσε στην υπηρεσία ειδήσεων ο Alexey Kabanov, Διευθύνων Σύμβουλος της ελβετικής εμπορικής εταιρείας Voyager Group.
Άλλα κρίσιμα ορυκτά για τα οποία βασίζεται η Δύση στην Κίνα περιλαμβάνουν τις σπάνιες γαίες, το γάλλιο και το γερμάνιο, τις εξαγωγές των οποίων το Πεκίνο έχει περιορίσει από πέρυσι, σημείωσε το Reuters, και επισήμανε επίσης με την παρέμβασή του ο Ευ. Μυτιληναίος.
Πού χρησιμοποιείται το αντιμόνιο
Το αντιμόνιο, στις συνηθισμένες συνθήκες, είναι ένα στιλπνό γκρίζο μεταλλοειδές, που βρίσκεται στη φύση κυρίως με τη μορφή του αντιμονίτη, ενός θειούχου ορυκτού και είναι γνωστό από την αρχαιότητα όταν το χρησιμοποιούσαν στην ιατρική και στα καλλυντικά.
Η μεγαλύτερη εφαρμογή του σήμερα είναι ως επιβραδυντικό φλόγας, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας χρήσης το 2023, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή CICC.
Ταυτόχρονα, περίπου το ένα πέμπτο της ποσότητας του αντιμονίου χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή φωτοβολταϊκού γυαλιού για τη βελτίωση της απόδοσης των ηλιακών κυψελών. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου χρησιμοποιήθηκε σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος.
Το αντιμόνιο έχει γίνει επίσης ολοένα και πιο στρατηγικό λόγω της χρήσης του σε στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως πυραύλους υπέρυθρης ακτινοβολίας, πυρηνικά όπλα και γυαλιά νυχτερινής όρασης και ως σκληρυντικό για σφαίρες και τανκς.
Το πιο συνηθισμένο εξορυσσόμενο μετάλλευμα από το οποίο εξάγεται ονομάζεται στιβνίτης και περιέχει αντιμόνιο και θείο. Το αντιμόνιο μπορεί επίσης να είναι υποπροϊόν της εξόρυξης χρυσού ή να ανακτηθεί από την ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου-οξέος.
Latest News
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
«Λάμπει» ως ασφαλές καταφύγιο ο χρυσός
Η αβεβαιότητα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Τραμπ - Γιατί στρέφονται στο χρυσό οι επενδυτές
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο
Προς τρίτη εβδομαδιαία άνοδο οι τιμές του πετρελαίου
Ο παγετός σε περιοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης αυξάνει τη ζήτηση για πετρέλαιο
Πετρέλαιο: Ανοδικά οι τιμές με το βλέμμα στη ζήτηση
Οι αναλυτές της JPMorgan αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου τον Ιανουάριο θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού - Η θέση της Ελλάδας [γράφημα]
Ο χρυσός εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο σε ένα ταραγμένο κόσμο - Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζουν να αγοράζουν οι κεντρικές τράπεζες
Δυο προσφορές για το μερίδιο της Glencore σε ορυχείο χαλκού
H Glencore αποφάσισε να πουλήσει το 49% της εταιρείας εκμετάλλευσης στο γαλλικό νησί της Νέας Καληδονίας
Σε υψηλό τριών μηνών «έστειλαν» τα μειωμένα αποθέματα την τιμή του πετρελαίου
Τα αποθέματα των ΗΠΑ σε πετρέλαιο συρρικνώθηκαν κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου
Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά
Ώθηση στις τιμές του πετρελαίου έδωσε και η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης από την Κίνα