Οι έντονες διακυμάνσεις καθορίζουν την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων φέτος, με την τάση στις τιμές να παραμένει ανοδική, γεγονός το οποίο -σε αρκετές περιπτώσεις-  αποτυπώνεται και στη λιανική, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τα ταλαιπωρημένα από την ακρίβεια νοικοκυριά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον χυμό του πορτοκαλιού και το κακάο εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ το αργό πετρέλαιο κλυδωνίζεται από τα πρωτοσέλιδα για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του χρυσού έσπασε ο φράγμα των 2.500 δολαρίων και βάζει πλώρη για ακόμα ψηλότερα, ωστόσο άλλα βασικά μέταλλα, όπως το σιδηρομετάλλευμα καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Έρχονται οι αρκούδες στα commodities -Σορτάρουν τα hedge funds

«Μέχρι στιγμής, οι αγορές εμπορευμάτων καθοδηγούνται από το συναίσθημα και είναι ασταθείς» αναφέρει στο CNBC, η  Sabrin Chowdhury, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στην BMI, περιγράφοντας μια εικόνα κατά την οποία οι αγορές βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση την παραμικρής ελπίδας για να ανεβάσουν τις τιμές ψηλά, οι οποίες ωστόσο καταρρέουν με την παραμικρή ένδειξη «μια πιθανής απογοήτευσης»,.

Ο S&P GSCI , σημείο αναφοράς για τη συνολική απόδοση της αγοράς εμπορευμάτων, σημείωνε άνοδο έως και 12% από την αρχή του έτους έως τον Απρίλιο, η οποία όμως περιορίστηκε πλέον στο 2,18%.

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το FactSet, και παρατίθενται από το CNBC, τα εμπορεύματα που έχουν τα περισσότερα κέρδη από την αρχή του έτους είναι ένα επιλεγμένο καλάθι μαλακών προϊόντων που περιλαμβάνει κακάο, αυγά, χυμό πορτοκαλιού, καουτσούκ και καφέ. Στον αντίποδα η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στο σιδηρομετάλλευμα, τη σόγια αλλά και το βαμβάκι.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι

Κακάο

Το κακάο ηγείται των ανατιμήσεων καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 66% από την αρχή του έτους , με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να εκτινάσσονται στο ιστορικό υψηλό των 11.722 δολαρίων ανά μετρικό τόνο τον Απρίλιο, εν μέσω έλλειψης κόκκων λόγω διακοπής του εφοδιασμού από έντονες βροχοπτώσεις και ασθένειες σε βασικούς παραγωγούς, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα .

Ορμώμενοι από τις ευκαιρίες δημιουργίας κέρδους, τα hedge funds συσσωρεύτηκαν στην αγορά, γεγονός που έκανε τις κινήσεις των τιμών ακόμη πιο ασταθείς, δήλωσε ο Darren Stetzel, ανώτερος αντιπρόεδρος soft commodities για την Ασία στη χρηματιστηριακή StoneX.

Ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί από τα υψηλά ρεκόρ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο του εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από τα τυπικά επίπεδα, με το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου να διαπραγματεύεται τελευταία στα 9.150 δολάρια ανά μετρικό τόνο στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Αυγά

Η έξαρση της της γρίπης των πτηνών σε εγκαταστάσεις πουλερικών στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες χώρες προκάλεσε άλμα στις τιμές των αυγών πάνω από 62%. Η τιμή spot δώδεκα μεγάλων λευκών αυγών ανέρχεται επί του παρόντος στα 3,57 δολάρια, σύμφωνα με το FactSet που επικαλείται το Γραφείο Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας και Εμπορευμάτων των ΗΠΑ.

Περίπου 18,5 εκατομμύρια όρνιθες ωοτοκίας στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών μέχρι στιγμής φέτος. Στο μέτωπο της ζήτησης, οι καταναλωτές έχουν επίσης στηριχθεί περισσότερο στα αυγά ως μια πιο προσιτή πηγή πρωτεΐνης, δήλωσε η Karyn Rispoli, διευθύνουσα σύνταξη στην πλατφόρμα πληροφοριών αγοράς Expana .

Χυμός πορτοκαλιού

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ τον Μάιο και επί του παρόντος κυμαίνονται γύρω από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 4,49 $ ανά λίβρα στο ICE. Η μείωση της παραγωγής στη Φλόριντα – τον κύριο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ – πέρα ​​από τις κακές καιρικές συνθήκες που τροφοδοτούνται από το κλίμα σε βασικές περιοχές παραγωγής πορτοκαλιού της Βραζιλίας έχουν ωθήσει τη βιομηχανία σε κατάσταση κρίσης.

Και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα. Η παγκόσμια παραγωγή χυμού πορτοκαλιού πρόκειται να μειωθεί για πέμπτη σεζόν λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της παραγωγής στη Βραζιλία , η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής.

«Δεδομένων των προβλεπόμενων αποδόσεων πορτοκαλιού για την επερχόμενη σεζόν, οι προσδοκίες είναι ότι οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού θα παραμείνουν υψηλές για τουλάχιστον τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο David Branch, διευθυντής τομέα του Agri-Food Institute του Wells Fargo.

Καφές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ που διαπραγματεύονται στο ICE έχουν εκτιναχθεί 25% από την αρχή του έτους  λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις περιοχές καλλιέργειας καφέ στη νοτιοανατολική Βραζιλία.

Τόσο η ποικιλία Αrabica υψηλής ποιότητας που προτιμάται από αλυσίδες καφέ όπως η Starbucks όσο και η πιο οικονομική ποικιλία Robusta έχουν ανατιμηθεί, εξαιτίας των μεγάλων διακοπών εφοδιασμού από το Βιετνάμ στη Βραζιλία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι έμποροι ανέβαζαν τις τιμές και καταργούσαν τις εκπτώσεις για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους και είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι προειδοποιούν για περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities