Πτωτικά κινείται σήμερα Τρίτη το πετρέλαιο, διευρύνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Ειδικότερα, το αργό Brent υποχώρησε στα 77 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 2,5% τη Δευτέρα, ενώ ο αμερικανικός δείκτης West Texas Intermediate ήταν κάτω από τα 74 δολάρια. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσει η Χαμάς με την πρόταση που αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η οποία μετρά ήδη 10 μήνες.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί η ότι η επιδεινούμενη οικονομική δυσφορία της Κίνας διατηρεί την αγορά υποτονική. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση της εργοστασιακής δραστηριότητας και μείωση της ζήτησης πετρελαίου στον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο, γεγονός που επιδρά καταλυτικά στην αγορά του πετρελαίου.

Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα ανόδου για το πετρέλαιο

«Οι παρατεινόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση της Κίνας ήταν ο βασικός μοχλός που επιβαρύνει το κλίμα», σχολιάζει στο Reuters, ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων για την ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. «Τώρα η πιθανότητα για κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χαμάς παρέχει μόνο περαιτέρω πτωτική πίεση».

Διαγράφει τα κέρδη του το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο έχει διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που κατέγραψε από την αρχή του έτους, καθώς η άνοδος από τους περιορισμούς της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ και οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν αντισταθμιστεί από τις προκλητικές προοπτικές στην Κίνα. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών σχεδιάζει να αποκαταστήσει τις ποσοστώσεις του το επόμενο τρίμηνο, αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι τιμές συνεχίσουν να πέφτουν.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες ενδείξεις για τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια.

Σύμφωνα με μια μικρή πλειοψηφία οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε καθεμία από τις υπόλοιπες τρεις συνεδριάσεις του 2024, μία μεγαλύτερη μείωση από ό,τι είχε προβλεφθεί τον περασμένο μήνα.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να μιλήσει στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ την Παρασκευή και οι επενδυτές ευελπιστούν ότι θα δώσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με τις προθέσεις του για τα επιτόκια. Οι μειώσεις επιτοκίων μειώνουν το κόστος δανεισμού και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση πετρελαίου στην κορυφαία χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities