Σε νέο ρεκόρ έφτασε η τιμή του χρυσού σήμερα Τρίτη, καθώς οι αγορές κρατάνε το βλέμμα στραμμένο στην πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου της Fed στο Τζάκσον Χολ από την οποία περιμένουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πόσο η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Ο χρυσός σποτ κατέγραψε άνοδο 0,74% 2,522.80 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να «καλπάζουν» όλες τις προηγούμενες μέρες.

Federal Reserve: Το δίλημμα του Πάουελ στο Τζάκσον Χολ

Οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% μέχρι στιγμής φέτος λόγω της αισιοδοξίας ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, των ισχυρών αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και της αναζήτησης ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων με φόντο την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Η απήχηση των επενδύσεων που δεν έχουν αποδόσεις τείνει να λάμπει σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε καθεμία από τις τρεις υπόλοιπες συνεδριάσεις του 2024, με ορισμένους επενδυτές να εκφράζουν προσδοκίες ακόμη και για 50 μονάδες βάσεις.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν σηματοδοτήσει τις τελευταίες ημέρες μια πιθανή χαλάρωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, προετοιμάζοντας τις αγορές για μια ομιλία Πάουελ στην ετήσια συνάντηση των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών που θα δώσει περισσότερες σχετικές ενδείξεις.

«Εάν αναγνωρίσουν την πορεία αποπληθωρισμού της οικονομίας των ΗΠΑ, θα επιβεβαιωθεί μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», δήλωσε στο Reuetrs ο Thierry Wizman, της Macquarie.

Η βεβαιότητα των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed οδήγησε το δολάριο σε χαμηλό άνω των επτά μηνών έναντι του ευρώ, στα 1,108 δολάρια ανά ευρώ.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι σε αυτό το περιβάλλον, οι συμμετοχές του SPDR Gold Trust GLD, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου στον κόσμο, εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών στους 859 τόνους τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities