Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια ράβδος χρυσού αξίζει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.

Το ορόσημο επιτεύχθηκε την Παρασκευή, όταν η τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου ξεπέρασε τα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας νέο υψηλό όλων των εποχών.

Καθώς μία ράβδος χρυσού ζυγίζει συνήθως περίπου 400 ουγγιές, αυτό σημαίνει ότι η αξία της κάθε μίας από αυτές ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Χρυσός: Ακόρεστη η όρεξη των κεντρικών τραπεζών

Υπάρχουν βέβαια κάποιες παραλλαγές στις διαστάσεις και το βάρος.

Ποικίλες επιλογές

Ενώ οι ράβδοι χρυσού στην αγορά του Λονδίνου – το παγκόσμιο κέντρο διαπραγμάτευσης των πολύτιμων μετάλλων – ζυγίζουν κανονικά περίπου 400 ουγγιές, μπορούν να περιέχουν 350 έως 430 ουγγιές καθαρού χρυσού, σύμφωνα με την London Bullion Market Association. Ωστόσο, ακόμα και οι πιο «ταπεινοί» επενδυτές μπορούν να αγοράσουν πολύ μικρότερες, και σαφώς πιο προσιτές ράβδους, όπως αυτές που πωλούνται από την Costco.

Η εταιρεία η οποία άρχισε πέρυσι να προσφέρει ράβδους χρυσού στο διαδίκτυο και σε μερικά φυσικά καταστήματά της, ξεπούλησε ήδη από τις πρώτες ημέρες. Και όχι άδικα: οι καταναλωτές αξιολόγησαν τον χρυσό ως καλύτερη επένδυση από τις μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια το 2023 για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup.

Αλλά και στη Νότια Κορέα, στον αυτόματο πωλητή της αλυσίδας GS Retail, πωλούνται ράβδοι χρυσού από 0,1 γραμμάριο μέχρι 2,87 γραμμάρια. Οι τιμές αλλάζουν καθημερινά, ανάλογα με τη χρηματιστηριακή τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Τα μηχανήματα λειτουργούν σε 30 καταστήματα στο franchise λιανικής της εταιρείας σε όλη τη χώρα.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι καθαρές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ανήλθαν σε 483,3 τόνους, που ισοδυναμούν με σχεδόν 40.000 ράβδους, σύμφωνα με υπολογισμό του Bloomberg χρησιμοποιώντας στοιχεία από την εταιρεία συμβούλων Metals Focus. Είναι ένας από τους παράγοντες που έχουν υποστηρίξει το εκρηκτικό ράλι του πολύτιμου μετάλλου μέχρι στιγμής φέτος, μαζί με τις προσδοκίες για χαλαρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities