Υπό την πίεση της πτώσης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου βρέθηκαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι οποίες ήδη από την αρχή της εβδομάδας αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα σχετικά με τη διαμόρφωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,46%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 1,25%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1% στις 8.273 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,36% στις 18.354 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,22% στις 7.485 μονάδες.

H παρέμβαση Μυτιληναίου για το αντιμόνιο και οι φόβοι για εκτίναξη της τιμής του

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της δανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Zealand Pharma σημείωσαν άνοδο 1%, ανακτώντας μέρος από τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση, αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος Adam Steensberg είπε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία αναζητούσε έναν μεγάλο φαρμακευτικό συνεργάτη για να βοηθήσει στην κυκλοφορία του φαρμάκου απώλειας βάρους της.

Οι παγκόσμιες αγορές θα επικεντρωθούν σε βασικά γεγονότα της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα. Τα πρακτικά από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας θα δημοσιευτούν την Τετάρτη, πριν από την ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell, στο Jackson Hole του Wyoming, την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, η Riksbank, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,50% από 3,75% και σηματοδότησε δύο έως τρεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος. Ο Jens Magnusson, επικεφαλής οικονομολόγος της SEB, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να περιμένει και την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προκειμένου να διαμορφώσει το ρυθμό χαλάρωσης της πολιτικής της.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Ιούλιο του 2024, από 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 5,3%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,8% τον Ιούλιο, από 2,6% τον Ιούνιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 6,1%.

Επίσης, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν πτώση 0,8% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2%.

Οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας συνέχισαν να είναι ο κύριος μοχλός για τη μείωση των τιμών παραγωγού στη χώρα σε ετήσια βάση. Το κόστος ενέργειας μειώθηκε κατά 4,1% σε ετήσια βάση και αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία. Τα ενδιάμεσα αγαθά ήταν 0,3% υψηλότερα από έτος σε έτος, ενώ αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση. Εν τω μεταξύ, τα κεφαλαιουχικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 2,0% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 και παρέμειναν αμετάβλητα σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2024.

Τα διαρκή αγαθά παρουσίασαν ετήσια αύξηση 0,7% και παρέμειναν αμετάβλητα σε μηνιαία βάση. Τα μη διαρκή αγαθά σημείωσαν ετήσια αύξηση 0,6% σε ετήσια βάση, αλλά παρουσίασαν ελαφρά πτώση 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πέρασαν από το «ταμείο» οι βιαστικοί στην Αθήνα

Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, διακόπτοντας το εξαήμερο ανοδικό του σερί, χωρίς όμως να ανεβάσει και τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, δίνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση το μήνυμα ότι στερείται κάποιου καταλύτη που θα δώσει κατεύθυνση στην αγορά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 1.425,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.420,84 (-0,80%) μονάδων και 1.434,65 μονάδων (+0,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα 67,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια αξίας 4,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,69% στις 3.467,31 μονάδες, ενώ στο +0,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.265,68 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 1.260,27 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές