Οι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street, σε μια ψήφο εμπιστοσύνης προς τις ευρωπαϊκές μετοχές, αναμένουν ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα κλείσει το 2024 στις 535 μονάδες, περίπου 4,6% πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 16 αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg.

Η πρόβλεψη αυτή συνεπάγεται με υπέρβαση του ρεκόρ που σημειώθηκε τον Μάιο. Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκτησαν γρήγορα τις απώλειες καθώς οι παγκόσμιες αγορές ανέκαμψαν μετά την άγρια μεταβλητότητα στις αρχές Αυγούστου.

Τα μεικτά οικονομικά στοιχεία και η δραματική εκκαθάριση των συναλλαγών δεν ήταν αρκετά για να εκτροχιάσουν το ράλι μόνιμα, με τους επενδυτές να ποντάρουν στη μείωση των επιτοκίων για να στηρίξουν τις αποτιμήσεις των μετοχών. Εν τω μεταξύ, η περίοδος των κερδών ήταν καθησυχαστική, κάτι που κράτησε τους στρατηγικούς αναλυτές σχετικά αισιόδοξους, σημειώνει το Bloomberg.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με φόντο την ομιλία Πάουελ στο Τζάκσον Χολ

Τι βλέπουν οι αναλυτές

«Ο στόχος μας βασίζεται σε μηδενική αύξηση των κερδών φέτος και του χρόνου, οπότε δεν είναι φιλόδοξος», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της UBS Group AG, Gerry Fowler, ο οποίος βλέπει τον Stoxx 600 στις 540 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους. Η συναίνεση της αγοράς βρίσκεται σε αύξηση της τάξεως του 4% στα κέρδη φέτος και 10% το 2025. «Ο οδηγός, επομένως, είναι οι αποτιμήσεις. Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων βοηθούν, αλλά και τα spreads συνεχίζουν να γίνονται πιο σφιχτά». Ευρωπαϊκές μετοχές

Η Ευρώπη είδε μια καλύτερη από την αναμενόμενη περίοδο κερδών το δεύτερο τρίμηνο, με τις εταιρείες του MSCI Europe να καταγράφουν αύξηση των κερδών τους κατά 2,3%. Αυτή ήταν η πρώτη ετήσια αύξηση από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence. Ωστόσο, αυτή η ισχύς δεν έχει περάσει στις τιμές των μετοχών, με τον δείκτη αναφοράς να εξακολουθεί να υποχωρεί περίπου 2% από την έναρξη της περιόδου στα μέσα Ιουλίου, εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών για την οικονομία.

Οι αναλυτές διστάζουν να μειώσουν τις προβλέψεις τους και αυτό κρατά τις αποτιμήσεις υπό έλεγχο. Ο Stoxx 600 διαπραγματεύεται κάτω από τον μέσο όρο του 10ετούς μέσου όρου του δείκτη τιμών προς κέρδη, ακόμη και μετά την τελευταία ανάκαμψη.

Οι πιο απαισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Ενώ αναμένει ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν ελαφρώς από τα τρέχοντα επίπεδα, ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale SA, Ρολάντ Καλογιάν, βλέπει περιορισμένη πτώση. Η αγορά θα πρέπει να βρει στήριξη από τις μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, τις προσεκτικές δαπάνες των επιχειρήσεων και τους υγιείς ισολογισμούς. «Οι επενδυτές έχουν παραμείνει στο περιθώριο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, συμβάλλοντας στην αποφυγή υπερβολικών αποτιμήσεων», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους δύο μήνες, το εύρος των προβλέψεων έχει περιοριστεί, με μικρότερη καθοδική πορεία με βάση τους πιο πτωτικούς στόχους, προσθέτει το Bloomberg. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America Corp. ήταν οι τελευταίοι που αύξησαν την πρόβλεψή τους, αυξάνοντας τον στόχο τους σε 475 από 460, αν και διατήρησαν την επιφυλακτική τους άποψη. Αυτό αφήνει την TFS Derivatives και την JPMorgan Chase & Co. ως τους πιο απαισιόδοξους. Ευρωπαϊκές μετοχές

«Παραμένουμε αρνητικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τις κυκλικές έναντι των αμυντικών», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America με επικεφαλής τον Σεμπάστιαν Ράεντλερ. «Οι αναταραχές στην αγορά ως απάντηση στην αδύναμη έκθεση των μισθολογικών καταστάσεων του Ιουλίου υπογραμμίζουν πώς τα κακά μακροοικονομικά στοιχεία είναι για άλλη μια φορά κακά νέα για την αγορά, καθώς η εστίαση των επενδυτών έχει μετατοπιστεί από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ανησυχίες για την ανάπτυξη».

Οι επενδυτές ανησυχούν βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America για τους διαχειριστές κεφαλαίων τον Αύγουστο, το 48% των Ευρωπαίων επενδυτών αναμένει βραχυπρόθεσμη πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές, από 18% τον Ιούλιο, με το ποσοστό που βλέπει βραχυπρόθεσμη άνοδο να μειώνεται στο 45% από 78%. Αυτό σημαίνει ότι ένα καθαρό 4% βλέπει τώρα βραχυπρόθεσμη υποχώρηση, σε σύγκριση με ένα καθαρό 60% που έβλεπε άνοδο τον περασμένο μήνα. Μακροπρόθεσμα, η πεποίθηση εξακολουθεί να είναι θετική, με το 62% να βλέπει άνοδο σε διάστημα 12 μηνών – αν και αυτό είναι επίσης μειωμένο από το 75% τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές