Σε άλλους χρηματιστηριακούς ρυθμούς μας συνήθισε αυτό το καλοκαίρι, καθώς εκτός από τους ανεβασμένους, για την εποχή, τζίρους, προμήνυε και την έναρξη της διαδικασίας επιστροφής της Τράπεζας Κύπρου στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά από οκτώ χρόνια (είχε αποχωρήσει το 2016).

Έτσι, καθώς το ημερολόγιο έδειχνε 19 Αυγούστου, ανακοινώθηκε η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ταυτόχρονη διαγραφή τους από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Θα προηγηθεί η σχετική έγκριση κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας στη Λευκωσία στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ σχεδιάζεται η εισαγωγή να πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ντεμπούτο στις 23 Σεπτεμβρίου για την Τράπεζα Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

«Πληθαίνει» ο τραπεζικός κλάδος στο ΧΑ

Εκτός από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, την ενίσχυση της Attica Bank, μετά και τη συγχώνευση της με την Παγκρήτια το επόμενο δίμηνο, και την επιτυχημένη πορεία της Optima Bank κατά τον πρώτο χρόνο του listing της, έρχεται και η Κύπρου να ενισχύσει το τραπεζικό αποτύπωμα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Αλλά δεν θα σταματήσει εδώ η χρηματιστηριακή εκπροσώπηση του κλάδου, καθώς ήδη η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων προσανατολίζεται ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ένταξή της στο τραπεζικό μετοχικό «κλαμπ».

Στόχος της διοίκησης είναι η επέκταση του δικτύου της, μετά και τη χορήγηση της σχετικής άδειας αλλά και τη μετατροπή σε Α.Ε., ώστε να εκκινήσει και η διαδικασία εισόδου στο ΧΑ.

«Ξαναζωντανεύει» και ο κλάδος των τροφίμων

Προ διμήνου, τα ύδατα ενός κλάδου πολλών ταχυτήτων τάραξε και η ανακοίνωση της Korinthian Foods ότι δρομολογεί την είσοδό της στο χρηματιστήριο Αθηνών, επαναφέροντας τα τρόφιμα στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Είχε προηγηθεί όμως μια 20ετία κατά την οποία η αγορά είδε ναυαρχίδες του κλάδου των τροφίμων είτε να πτωχεύουν, είτε να συγχωνεύονται

Εάν εξαιρέσει κανείς την αξιόλογη εταιρεία της Κρι-Κρι ο κλάδος των τροφίμων στο ΧΑ δείχνει να διανύει ακόμη «πέτρινα» χρόνια, με αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα να έχουν είτε ευρύτερες δραστηριότητες είτε πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Είχε προηγηθεί όμως μια 20ετία κατά την οποία η αγορά είδε ναυαρχίδες είτε να πτωχεύουν, είτε να συγχωνεύονται και να εξαγοράζονται, προκαλώντας τεκτονικές αλλαγές σε έναν τομέα που στοχεύει σε αρκετές ανελαστικές καταναλωτικές δαπάνες.

Από την Chipita στην Ελαϊς

Από την Chipita και τον Μπάρμπα Στάθη, έως τη ΔΕΛΤΑ και την Ελαΐδα, αλλά και τις πτωχευμένες Nutriart (Κατσέλης), Καρδασιλάρης, ΕΒΖ, ο κλάδος έχει περάσει από «σαράντα κύματα».

Προφανώς όμως, καθώς τα τρόφιμα είναι ένας κλάδος που δεν χάνει την επενδυτική του λάμψη, οι κινήσεις ξένων funds έχουν δημιουργήσει ένα momentum που μπορεί να επιταχύνει εξελίξεις τους επόμενους μήνες.

«Καίει» η πληροφορική

Αφού είδε δύο εκ των βασικών της τίτλων να αποχωρούν από το ταμπλό της Λ. Αθηνών, ο κλάδος της πληροφορικής μόνο ρυθμούς δεν έριξε.

Η πρόσφατη εισαγωγή της Softweb στην Εναλλακτική Αγορά επιβεβαιώνει άλλωστε ότι ο κλάδος έχει στις προτεραιότητές της την άντληση των πολύτιμων κεφαλαίων που μπορεί να δώσει η κεφαλαιαγορά.

Ο κλάδος βρίσκεται επί του παρόντος σε αναβρασμό εξαγορών και συμφωνιών, ενώ συσσωρεύει μετρητά είτε μέσω ομολογιακών είτε άλλων πηγών.

Το «χτύπημα» της Ideal

Μία από τις τελευταίες σημαντικές κινήσεις ήταν η εξαγορά του 75% της BlueStream από την Ideal Holdings, ένα επενδυτικό «χτύπημα» που μάλλον ανέμενε και θεωρούσε δεδομένο η αγορά. Η συναλλαγή ανήλθε στο ποσό των 12,2 εκατ. ευρώ για το 75% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Εκτιμάται ότι με την προσθήκη της BlueStream ο κύκλος εργασιών του χαρτοφυλακίου εταιρειών Πληροφορικής της Ideal Holdings για το 2024 θα ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ και το EBITDA τα 17 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές