Από το Νοέμβριο του 2023 κρατούσε η JP Morgan το trade για long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, έναντι των ιταλικών, κρίνοντας πλέον ότι η θέση αυτή πρέπει να κλείσει.

Δίχως αυτή η σύσταση να προμηνύει κάποια αλλαγή στη θετική της στάση για τα ελληνικά ομόλογα, η JP Morgan επί της ουσίας επαναδιαμορφώνει τη στάση της μετά από τις αναταράξεις που υπήρξαν στις αρχές Αυγούστου, όταν και το ιαπωνικό carry trade προκάλεσε… τσουνάμι στις αγορές.

UBS: «Ψηφίζει» ελληνικά ομόλογα – Οι 5 λόγοι της αισιοδοξίας

Τι ακριβώς είναι το carry trade;

Οι επενδυτές προτιμού αγορές όπως η Ιαπωνία, όπου τα επιτόκια ήταν σε ιστορικά χαμηλά και το νόμισμα ήταν αδύναμο σε σύγκριση με το δολάριο, προκειμένου να δανειστούν κεφάλαια που θα επενδύσουν σε αγορές με υψηλότερες αποδόσεις και ισχυρότερο νόμισμα. Επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία σε αυτές τις αγορές και κερδίζουν χρήματα από τη διαφορά.

Τα ελληνικά ομόλογα, μεταξύ άλλων, προτιμήθηκαν για τις αποδόσεις τους, ενώ η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πριν από περίπου ένα χρόνο διεύρυνε τη βάση των επενδυτών που θα μπορούσαν να τα αποκτήσουν. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει σταθεροποιηθεί σε ένα εύρος 3,20 – 3,40%, καθιστώντας άλλες επιλογές πιο ελκυστικές.

Ουδέτερη έχει γίνει η JP Morgan και για το ΧΑ

Η αλλαγή της στάσης της JP Morgan πάντως έγινε αισθητή από τις αρχές Ιουλίου, καθώς προχώρησε σε μια καθαρά τεχνική κίνηση που αφορά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αφαιρώντας την από το γκρουπ της σύστασης overweight, προκειμένου να εντάξει στη θέση της την αγορά της Νότιας Αφρικής.

Η ελληνική αγορά πήρε τη «θέση» της Πολωνίας στις neutral συστάσεις, με τη δεύτερη να υποβαθμίζεται σε underweight, με την αμερικανική τράπεζα όμως να βλέπει ότι θα υπάρξει μια αξιοπρεπής άνοδος του δείκτη MSCI EMEA μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών