Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, διακόπτοντας το εξαήμερο ανοδικό του σερί, χωρίς όμως να ανεβάσει και τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, δίνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση το μήνυμα ότι στερείται κάποιου καταλύτη που θα δώσει κατεύθυνση στην αγορά.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις ασκούν τράπεζες και Coca Cola

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 1.425,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.420,84 (-0,80%) μονάδων και 1.434,65 μονάδων (+0,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα 67,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια αξίας 4,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,69% στις 3.467,31 μονάδες, ενώ στο +0,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.265,68 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 1.260,27 μονάδες.

Διόρθωση μετά από τη συνεχή άνοδο

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, δεδομένου του ότι η αγορά καταγράφει σταθερή ανοδική πορεία από τις 6 Αυγούστου, όταν και άρχισε την ανάκαμψη από τα χαμηλά των 1.341 μονάδων. Μέχρι σήμερα άλλωστε ήταν η δεύτερη πτωτική συνεδρίαση, χωρίς η σημερινή να παραπέμπει σε γρήγορες πωλήσεις, που να ανησυχήσουν για την επόμενη ημέρα, ακόμη και αν η διόρθωση συνεχιστεί έως ένα βαθμό.

Παρόλα αυτά, από τη χθεσινή συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να είναι το μεγαλύτερο βαρίδι της αγοράς να κινηθεί προς την αντίσταση των 1.440 μονάδων, καθώς βγαίνουν σταδιακά κάποιοι πωλητές προς κατοχύρωση κερδών. Το άλμα άνω του 6% της περασμένης εβδομάδας στον κλαδικό άλλωστε ήταν αρκούντως ελκυστικό για να μην κατοχυρωθεί από αρκετούς βραχυπρόθεσμους που τόλμησαν να δώσουν τις αγοραστικές εντολές τους όταν οι τιμές κατέρρεαν στις αρχές του Αυγούστου.

Πρόκειται λοιπόν για μια σταθεροποίηση επομένως, που όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές, είναι απαραίτητη για την δημιουργία μιας ισχυρής βάσης που θα αποτελέσει την αφετηρία ενός νέου σκέλους στην αγορά. Εάν το διεθνές κλίμα παραμείνει υποστηρικτικό, τότε αυτό το σκέλος θα είναι ανοδικό, με τον μεγάλο στόχο της υπέρβασης των 1.500 μονάδων να είναι ορατός. Εάν όχι, τότε η επιστροφή στη ζώνη των 1.400 μονάδων θα είναι το πρώτο σκαλοπάτι της καθόδου.

Βραχυπρόθεσμα, τεχνικά, σύμφωνα με την HellasFin, η επανακατάκτηση του μέσου όρου των 50 ημερών ανανεώνει το ανοδικό δυναμικό του γενικού δείκτη και τον εφοδιάζει με αποθέματα ικανά να επαναπροσεγγίσει το πρόσφατο ανώτερο στις 1.500 μονάδες, παρά την ύπαρξη σημαντικών βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων (1445,1455,1475). Μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περι των 1.715 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, COCA COLA, Jumbo και Πειραιώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Alpha Bank. Eurobank, Motor Oil, Σαράντης, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, άλμα 4,04% σημείωσε ο Ελλάκτωρ, με τις Cenergy, Autohellas και ΔΑΑ να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Στο +1,55% έκλεισε ο Τιτάν, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Aegean, Λάμδα, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών